Metal Slug 5 (PS2, Xbox) – Kierrätys kunniaan

Metal Slug fünf ei ole saksalainen heviorkesteri vaan kymmenen vuotta sitten alkaneen kaksiulotteisen räiskintäsarjan viides osa. Nyt etanoilla voi herkutella myös ilman NeoGeoa.

Teknisesti Slug-sarja ei koko historiansa aikana muuttunut eikä Atarin julkaisema viides osa murrosta aloita. Paketin takakansi paljastaa, että seuraavan sukupolven Metal Slug -tehtaaseen on hyökätty ja hätiin kutsutaan tiukka nelikko: Marco, Tarma, Eri ja Fio. Se juonesta.

Metal Slug on klassinen kaksiulotteinen räiskintä, jossa aseet puhuvat eikä henkeä saa vetää tai se viedään. Kontrollit ovat äärimmäisen helpot. Kolmella napilla tulitetaan, hypitään ja viskotaan kranuja. Uutena liikkeenä on liukuhyökkäys, joka aktivoidaan kahta nappia painamalla. Käytännössä kikkaa ei juuri tarvita.

Metal Slugin suola, jos sen etanapelissä uskaltaa mainita, ovat hauskat aseet. Hippejä vapauttamalla saa poweruppeja, joilla paukkurauta päivittyy konekivääriksi, raketinheittimeksi, laseriksi tai rautaliskoja sylkeväksi tuhovälineeksi. Liukuhihnalta kimppuun ryntääviä vihollisia voi murskata myös tankin, mechan tai muun hienon kulkuvälineen ylpeänä omistajana.

Tuplanautinto

Metal Slug 5:n kimppakiva on ehkä toimivin näkemistäni: lisäohjaimen saa törkätä koneeseen vaikka kesken matsin, jolloin ruudulle ponnahtaa toinen aseistettu sankari. Taisteluparina tulivoima kasvaa eeppiisiin mittoihin eikä vihollisella ole mitään jakoa. Kimppakivassa kilpailuvietti tyydytetään räiskimällä kaveria enemmän pisteitä.

Ajallisesti vitonen on lyhyempi kuin oikean Kekkosen tukka, sillä viisi vaivaista tasoa räiskii alusta loppuun alle tunnissa. Se ei ole kaikille mieleen, mutta minusta napakka mitta on ehdotonta plussaa, sillä uuden piste-ennätyksen tekemiseen löytyy aina aikaa. Läpäistyäni pelin ensimmäistä kertaa olin tyytyväinen, mutta samalla pettynyt. Vaisun loppuörkin nitistäminen ei tuonut samaa tyydytystä kuin aiemmissa osissa eikä läpipeluusta saanut mainittavaa bonusta, ainoastaan mahdollisuuden valita haluamansa taso, mikä oli yhtä tyhjän kanssa.

Toisen ison miinuksen vedän Syntien kirjaan siitä, että aiempien osien vaihtoehtoiset reitit puuttuvat kokonaan. Onneksi uudelleen pelatessa löytää aina jotain pientä, joka jäi edellisellä kerralla huomaamatta. Loputtomat elämät takaavat sen, että sotaretki ei jää puolitiehen, vaikka vastustajien tulivoima kasvaa kenttien edetessä lähes logaritmisesti.

Kriittisesti tarkasteltuna Metal Slug 5 ei anna fanillekaan uutta, jopa osa grafiikoista on kierrätetty aikaisemmista osista. Puutteistaan huolimatta peli on osa Metal Slug -jatkumoa ja kuuluu ehdottomasti yleissivistykseen. Kun sivistyksen saa lisäksi halpishintaan, ostopäätös ei synny etanavauhtia.

* * * * *

Metal Slug -sarjan uudelleenjulkaisut

Metal Slugin ykkösosa ilmestyi Psonelle Amerikassa ja Japanissa vuonna 1997, mutta Eurooppaan se ei koskaan rantautunut. Tuska lievittyi vasta 2001, jolloin Agetec julkaisi Psonelle Metal Slug X:n. Itse asiassa osa X on kakkososan uudelleen miksattu versio ja kuuluu sarjan parhaimmistoon.

Monet pitävät kolmosta sarjan kirkkaimpana timanttina, ja fanien suureksi riemuksi se julkaistiin toissa vuonna PS2:lle ja Xboxille. Hyvällä onnella pelin saattaa löytää divarista käsittämättömän halvalla. Kolmosen konsoliversiossa on lisäksi mukavat bonukset, joita ei kolikkopeliversiossa ollut.

Metal Slug 4 julkaistiin viime vuoden lopussa suoraan halpiksena. Muista osista poiketen peliä ei tehnyt SNK, vaan suhteellisen tuntematon Mega Enterprises. Kolmosen vaihtoehtoisten reittien jälkeen nelonen tuntui askeettiselta, mutta räiskinnän sijoittaminen takaisin ykkösosan saksalaishenkisiin maisemiin osoittautui toimivaksi ratkaisuksi.

Sarja on päässyt myös taskuun. GBA:n Metal Slug Advance on täysin uusi peli. Se näyttää ja tuntuu Metal Slugilta, mutta on kuitenkin tuskastuttavan hankala. Yksi syy vaikeuteen on, että loppumattomia elämiä ei ole, vaan lopullisen kuolon koittaessa taso on aloitettava alusta. Onneksi GBA:lle on myös tulossa se ihka ensimmäinen Metal Slug, minkä jälkeen sarja on kakkososaa lukuun ottamatta täysi. Ainakin siihen saakka, kunnes Metal Slug 6 ja Metal Slug 3D ilmestyvät.

Ari Kekkonen

Tähän mennessä

Suluissa tekijä ja alkuperäinen ilmestymisvuosi

Metal Slug (Nazca, 1996)

Metal Slug 2 (SNK, 1998)

Metal Slug X (SNK, 1999)

Metal Slug 3 (SNK, 2000)

Metal Slug 4 (Mega Enterprises/Playmore, 2002)

Metal Slug 5 (SNK Playmore, 2003)

Metal Slug Advance (SNK Playmore, 2004)

75