Muukalaisten yö – Suomalaisia muukalaisia

Suomalais-ugrilainen seikkaileminen on normaalisti vaatinut sekä hoksottimia että sanakirjan. Housemarquen ensiluokkaisessa seikkailupelissä muukalaiset tulevat avaruudesta, mutta puhuvat selvää suomea. Uunipankolta kaikuu "jipii".

Muukalaisten yön julkaisee suomenkielisenä versiona Toptronics Oy, muualla maailmassa peliä levittää Gametek ja se tunnetaan nimellä Alien Incident. Muukalaisten yössä yhdistyvät LucasArtsin peleistä tuttu pelattavuus, hieno grafiikka ja hyvä musiikki, ja huumoriakaan ei ole unohdettu.

Alien_Incident (13)

Haamujen yö

On pyhäinpäivän aatto, Halloween, ja vainajat kuljeskelevat maan päällä. Halloween-tunnelmissa on myös päähenkilömme Benin eno, omalaatuinen keksijä ja tiedemies, joka päättää juhlan kunniaksi kokeilla uutta keksintöään madonreikämoottoria. Kone toimii kuin toimiikin ja repäisee avaruuteen madonreiän, jonka kautta maapallon läheisyyteen sinkoutuu salaperäinen henkiolento ja sitä jahtaava vihamielisten avaruusolioiden alus.

Kimpaantuneena pieleen menneestä ajojahdista tähtilaivan komentaja ottaa Benin sedän panttivangiksi. Suuruudenhullu alien-pomo havaitsee kuitenkin pian maapallon kovin otolliseksi valloitettavaksi _ onhan siellä varsin käyttökelpoista uutta teknologiaa ja asukkaat ovat lakanoihin sun muihin omituisiin asuihin pukeutuneita hiippareita. Maata valloittamaan sopii oivasti aluksen miehistö, jonka jäsenet muistuttavat ulkonäöltään kovasti michelin-ukkoja...

Yksin autioon kartanoon jääneen Benin täytyy pelastaa enonsa avaruusotusten kynsistä. Siinä sivussa pelastuu myös ihmiskunta.

Alien_Incident (18)

Tähtienkin sotaa

Muukalaisten yön seikkailu on sangen perinteinen. Ben kohtaa matkallaan erilaisia ihmisiä ja muita otuksia, ja keräilee tavaroita, joita sitten kanniskelee oikeisiin paikkoihin. Ongelmat ovat loogisia ja selviävät järkeilemällä. Kuolemanvaaraa ei ole, joten kaikkea voi huoletta kokeilla. Laajahko pelialue käsittää Benin sedän kartanon ja sen tienoot puistoineen ja hautausmaineen. Päästäänpä pelissä pähkäilemään muukalaisten avaruusaluksellekin.

Juonessa on yhdistelty huumorilla elementtejä monista scifi-leffoista ja LucasArtsin peleistä. Näkyvimpänä vaikuttajana on Tähtien Sota -trilogia, jonka kustannuksella naureskellaan moneen otteeseen.

Benin seikkailut muistuttavatkin häkellyttävästi nuoren Luke Skywalkerin edesottamuksia. Tutunoloisia hahmoja tulee vastaan tämän tästä, esimerkiksi lammen rannalla suuressa puussa asusteleva käppyräinen vanha ukko nimeltä Yodle. Alien-laivan komentaja taas on sammakkomaisesta olemuksestaan huolimatta ilmiselvä Darth Vader puhetapaansa myöten. Osansa hyväntahtoisesta irvailusta saavat tietokonefriikitkin: mitä sanotte Onix-supertietokoneesta ja lerpunpaahtimesta? Hurvittelua riittää aivan viimeiseen hetkeen ja lopputekstitkin kannattaa kärsivällisesti katsoa loppuun saakka.

Alien_Incident (19)

Suomalaista osaamista

Muukalaisten yö on huolellista laatutyötä. Se kunnioittaa parhaiden seikkailupelien perinteitä kauniilla grafiikallaan ja toimivalla käyttöliittymällään. Kaikki on viimeisteltyä ja loppuun asti ajateltua. Jos kotimaassa osataan tehdä jotain näin hyvää, meillä ei ole mitään hävettävää maailman pelimarkkinoilla.

Tutkittavaa on paljon, sillä pelialue on melkoisen laaja. Erilaiset kohteet on toteutettu yksityiskohtaisesti ja tunnelmallisesti. Esimerkiksi Benin sedän kartano on synkeä paikka, jossa valot ja varjot luovat aavemaista tunnelmaa. Myös vedenalainen sukelluskohtaus näyttää häikäisevän upealta. Musiikki luo peliin viimeisen silauksen ja on nautittavaa kuunneltavaa koko pelin ajan.

Muukalaisten yö luottaa perinteiseen tyyliin esittää puhe pelkkänä tekstinä. Tämä toimiikin oikein mainiosti, eikä puhetta kaipaa sotkemaan musiikkia. (Gametekin mielestä liikkuvat suut hämäävät pelaajan luulemaan, että puhe ei vain jostain syystä kuulu. He olisivat halunneet äänen. _toim. huom.) Tekstiin ja Benin kommentteihin on selvästi panostettu, ja myös esineiden kuvaukset ovat vaihtelevia ja hauskoja.

Suomen kieli toimii Muukalaisten yössä ihailtavan letkeästi. Vuoropuhelu ja Benin aatokset eivät ole kankeita, vaan kommentit lentävät juuri siihen malliin kuin voisi kuvitella Benin ikäisellä pojalla lentävänkin. Muutama huikea sanallinen iloittelukin tulee vastaan. Kuolemattomat Star Wars -lainaukset sen sijaan kärsivät hieman suomennoksesta, ja pari mehevää vuorosanaa menee kokonaan hukkaan. Myös varsinaiseen oikeakielisyyteen olisi voinut kiinnittää enemmän huomiota. Nyt silmään pistivät pahasti alkeelliset yhdyssana- ja oikeinkirjoitusvirheet.

Käyttöliittymä on tuttu hiirivetoinen. Vasemmalla napilla Ben liikkuu, oikealla katsoo tai tekee jotain. Tavaroiden käsittely on yhtä helppoa. Mielenkiintoinen yksityiskohta pelin enginestä on automaattinen hätätallennus, joka pelastaa pelitilanteen koneen kaatuessa. Kaatumisongelmia ei tosin tullut vastaan kuin pari.

Muukalaisten yöstä on voittopuolisesti vain hyvää sanottavaa. Saapa nähdä, mikä itse Alien Incidentin kohtalo on maailmalla: vaikka peli on ykköslaatua, on siinä yksi paha puute, joka saattaa vieroittaa ulkomaan pelaajat: siinä ei ole puhetta lainkaan. Toinen ongelma on pelin tekninen toteutus: peli kaappaa koneen kokonaan haltuunsa, eikä kuvankaappaus onnistunut edes raaimmilla ohjelmilla. Ohjelmoijille, niin nykyisille kuin tulevillekin, tiedoksi: jos haluaa pressikuvia parempaa kuvitusta, pitäisi pelissä olla sisäänrakennettu kuvankaappaus.

Joka tapauksessa Muukalaisten yö on hieno suoritus, tahtoo lisää tällaista!

Alien_Incident (1)

92