Need for Speed: Hot Pursuit 2 (PS2)

Need for Speed: Hot Pursuit 2 tarjoilee perinteistä reseptiä: kaahaamista, vaarallisia tilanteita ja peräänantamattomia poliiseja.

Pelin selkärangan muodostavat kaksi kisasarjaa, joissa kummassakin kilpaillaan joko konekuskeja tai kelloa vastaan erilaisissa kilpailuissa. Toisessa sarjassa teiden varsilla vartioivat poliisit, toisessa saa keskittyä pelkkään kaahaamiseen. Osakilpailuissa saavutettu menestys palkitaan pisteillä, joilla voi ostaa yksittäisiin kisoihin uusia autoja ja ratoja. Ihan hyvä idea ja pitää pelin kiinnostavana pitkään.

Yksittäisissä kilpailuissa hauskin osa-alue on poliisiauton ohjaksiin hyppääminen. Kaahareiden jahtaaminen ja pakenevien autojen kolhiminen on räväkkää ja virkavaltana toimiminen sen verran hauskaa, että se olisi saanut olla suuremmassakin roolissa.

Need for Speedissä on yksi suuri ongelma: Microsoftin rateilla force feedback ei joko toimi lainkaan tai toimii miten sattuu. Sain tärinät mukaan vasta betapäivityksen asentamisen jälkeen, mutta ne eivät liittyneet mitenkään kuvaruudun tapahtumiin. Lisäksi päivitys latisti liukkaan ruudunpäivityksen pelkäksi mateluksi. Virallinen, tilanteen korjaava päivitys on toivottavasti tulossa.

Tärinöiden puuttumisesta huolimatta auton ajaminen luonnistuu ratilla mainiosti. Vaikka ajotuntuma onkin puhdasta arcadea, ratin ääressä saa olla tarkkana. Suuresta autovalikoimasta huolimatta autot ovat turhan samanlaisia ajaa: etu- ja takavetokoslat puskevat samalla tavalla kurveissa ja vain käsijarrua livauttamalla saa perää edes jonkin verran liikkeelle. Harmi sinänsä, sillä holtiton revitys takavetoisilla olisi sopinut peliin loistavasti.

Kisailusta syö hohtoa konekuskien taipumus kaavamaisuuteen. Koneen ohjastamat kilpailijat ajavat tietyt osat radoista hiljaa ja toiset kovaa. Niinpä kisat menevätkin haitariliikkeeksi, kun ensin kasvattaa valtavan kaulan ja sen jälkeen kone ottaa etumatkan kiinni ja niin edelleen. Erityisen vaikeita kisat eivät ole, vaan parilla kolmella yrityksellä kilpailu kuin kilpailu päättyy yleensä voittoon.

Grafiikaltaan Need for Speed on mukiinmenevä. Autot ovat hienoja ja yksityiskohtaisia, vaikka kolarointeihin kaipaisi muitakin kolhuja kuin konepellin rypistymisen. Kamerakulma auton ratin taakse olisi ollut enemmän kuin tervetullut, koska muissa kamerakulmissa on omat puutteensa. Joko eteensä ei näe tarpeeksi tai sitten kamera heilahtelee ja venkoilee aika ajoin niin että se sotkee ajamista.

Äänistä ykköseksi nousevat poliisien jutustelut poliisiradiossa ja varsin hyvin peliin sopiva musiikkiraita. Autojen moottorien äänet ovat ponnettomia perusininöitä, jotka jäävät suosiolla taka-alalle.

Moninpeli toimii netissä Gamespyn välityksellä, eikä PS2-version jaetun ruudun kaksinpelistä ole tietoakaan, mikä on valtava sääli. Tällaisenaan moninpeli latistuu pelkäksi peruskisailuksi joko tavallisissa kilpailuissa tai pudotuskisoissa, eikä poliisit vastaan rosmot -hippaleikkiä pääse harrastamaan. Teknisesti kisailu toimii ihan mukavasti, kunhan kaikki osanottajat ovat riittävän hyvien piuhojen päässä. Yksikin huonoyhteyksinen peluri kun eksyy mukaan, autot varppailevat, nykivät ja heiluvat kuin heikkopäiset, minkä jälkeen peli-ilolle voi vilkuttaa hyvästit.

Need for Speed: Hot Pursuit 2 ei suinkaan ole kaahailupelien uuden tulemisen airut, mutta se nostaa hymyä huulille ja jaksaa viihdyttää illasta toiseen. Se on jo meriitti itsessään.

82