Nethack 3.3.0

Nethackia voisi kuvata lyhyesti sanoilla rujo ulkomuoto, kultainen sydän. Pelissä rajana on vain oma mielikuvitus, joten usein pelaaminen aiheuttaa syvää riippuvuutta, eikä Nethack-koukusta pääse irti sitten niin millään. Niiden, jotka ovat vasta tutustumassa tähän pelien ehdottomaan aatelistoon kuuluvaan mestariteokseen, kannattaa lukea ajatuksella seuraavat ohjeet.

Aloittelevan pelaajan kannattaa valita hahmokseen esimerkiksi barbaari, samurai tai valkyyria, koska ne ovat yksinkertaisia pelata ja lahtaavat alussa kevyesti kaiken vastaantulevan. Barbaari on hyvä aloitushahmo, koska se voi aika turvallisesti syödä kaikki vastaantulevat hirviöt, sillä myrkynkesto estää ikävät myrkytykset. Myrkynkesto ei kuitenkin suojaa pilaantuneilta raadoilta, joten varovainen pitää olla erityisesti epäkuolleiden popsimisessa.

Valkyyrian varusteet voivat aluksi näyttää kehnoilta, mutta kun saa päällensä vaikkapa chain mailin, kengät ja kypärän, niin AC on jo jossain -3 paikkeilla, joka riittää pitkälle. Kun valkyyria on aseistettu niinkin hyvällä aseella kun +1 long swordilla, niin tämä on yksi parhaista hahmoista.

Samurailla on paras aseistus, mutta ruoan puute tekee siitä vähän hankalan aloittelijalle. Ritarin varusteet voivat näyttää aluksi kovinkin hyviltä, mutta ne ovat tosiasiassa aika huonot, koska Gnomish Minesistä löytää nopeasti paremmat ja ring mailit sun muut voi heittää mäkeen, ja asekin on huonompi kuin valkyyrialla.

Luolamies on kuin huonosti varusteltu barbaari ja aika huono valinta kelle tahansa. Rangeria pelatessa kannattaa ehdottomasti valita roduksi elf, sillä elven bow on muita jousia parempi, ja kun elven daggerille laittaa nimeksi Sting, siitä tulee huomattavasti tavallista tikaria tehokkaampi. Pappi on myös hyvä valinta aloittelijalle, sillä se tunnistaa kirotut ja siunatut esineet, joka helpottaa elämää todella paljon, kun ei tarvitse kärsiä huonoista aseista ja haarniskoista.

Munkki on yksi vaikeimmista hahmoista pelata, sillä munkki ei saisi syödä lihaa, eikä pitää päällänsä haarniskaa ja aseiden käyttökään ei oikein suju. Kunhan munkin nyrkkitappelutaidot on saatu master/grand master -tasolle, se hakkaa lähitaistelussa vaikkapa lohikäärmeen. Koska munkki ei saa syödä lihaa, on erikoiskykyjen saaminen aika vaikeaa, mutta tasojen kertyessä munkkikin saa kaikki tärkeimmät kyvyt.

Arkeologi on yksi erikoisimmista hahmoista Indy-varusteineen ja hakkuineen. Hakulla saa hyvin ryövättyä aarrekammiot ja näin tulee rahaa, mutta ruoska on aseena aika surkea joten joku parempi olisi saatava nopeasti.

Velhon pelaaminen vaatii paljon taitoa ja varovaisuutta. Velhon alussa saamat tavarat vaikuttavat hyvinkin paljon alkupelin vaikeuteen. Turisti on ehkä vaikein hahmo pelata, mutta kun sokaisee vaikeimmat viholliset kameralla ja heittelee sen sitten tikoilla hengiltä, selviää helpohkosti, niin kauan kuin tikkoja riittää.

Varas on sekä kyvyiltään että varusteiltaan aika huono ja täten kovin vaikea pelattava. Tikareita heittelemällä ja hit & run -taktiikalla voi kuitenkin selvitä pitkällekin. Parantajalla pelatessa kannattaa juoda kaikki parannuspullot heti aluksi, jotta hit point -maksimiksi saa vähintään 25. Parantaja on aseistettu niin huonosti, että turpaan tulee jos parempaa asetta ei löydy.

Uhraa jumalallesi aina kun voit, sillä tämä on käytännössä ainoa tapa saada kunnon aseita. On myöskin tärkeää pitää jumala tyytyväisenä, sillä usein rukoilu pelastaa sinut pinteestä. Yksisarvisten uhraaminen on erittäin hyödyllistä, kunhan se ei kuulu sinun alignmenttiisi (lawful =3D valkoinen, neutral =3D harmaa, chaotic =3D musta). Kannattaa muistaa myös että tiputtamalla esineen mille tahansa alttarille, voi tunnistaa onko esine kirottu, tavallinen vaiko siunattu. Laittamalla vesipulloja (clear potion) oman jumalasi alttarille ja rukoilemalla siinä päällä, vesi muuttuu erittäin käytännölliseksi vihkivedeksi, johon dippaamalla esineistä voi poistaa kirouksen ja siitä edelleen siunata ne.

Älä syö näitä: cockatrice, chickatrice, Death, Famine, Pestilence (kuolet heti); oman rodun edustaja (kannibalismista tulee aggravate monster -kyky, mikä ei ole mukavaa); kissat ja koirat (jumalat eivät tykkää); ihmissudet, -rotat, -sakaalit (muutut sellaiseksi).

Syö näitä: wraith (nouset aina yhden kokemustason); jättiläiset (voimakkuus nousee); mind flayerit (älykkyys nousee); floating eye (saat tuiki tärkeän telepatia-kyvyn); quantum mechanic (jos et ole saanut speed-ominaisuutta, saat sen – jos olet saanut, menetät sen).

Joka pojan toivomuslista: blessed +3 gray dragon scale mail, blessed +3 shield of reflection, blessed rustproof +3 water walking/speed boots, blessed rustproof +3 gauntlets of power/dexterity, 3 cursed scrolls of genocide (ideana genocidata wraithit, jolloin niitä lähetetään lisää kimppuusi ja sitten tietenkin syöt ne).

Genocidaamisjärjestys: rust monster & disenchanter (R), lichet, alenevassa polvessa (L), mind flayerit (h) (jos intelligence jo maksimissa), black pudding (P), Olog-hai, muut trollit (T).

Sankarin vakiovarusteet: gray dragon scale mail (magic resistance, joka on välttämätön), shield of reflection/amulet of reflection (reflection), lizard corpse (jos cockatrice/chickatrice kivettää sinut, syö raato jotta kivettyminen loppuu; raato ei edes mätäne pois), water walking boots/ring of levitation (pääset kulkemaan veden yli), bag of holding (ehdoton kantamaan valtaisaa roinamäärää), blindfold/towel (pistä päälle, niin telepatian kanssa näet älylliset hirviöt), luckstone (hyvä/huono onni ei lähde ajan kanssa pois), unicorn horn (käyttämällä sarvea paranee sokeus, ruokamyrkytys, hallusinaatiot).

Erikoisaseet Top 5: 1. Mjollnir, 2. Tsurugi of Muramasa, 3. Frost Brand, 4. Stormbringer, 5. Excalibur.

Lopuksi vielä sekalaisia vinkkejä. Kerää kaikki taikaesineet (juomat, kääröt, taikasauvat, taikakirjat). Älä yritä kantaa mukanasi kaikkea mahdollista.

Älä tuijota liikaa AC:ta, sillä esimerkiksi elven mithril coat on parempi kuin plate mail, koska se on kevyempi, ei ruostu ja suojaa myös vähän erikoishyökkäyksiä vastaan. Älä laita tunnistamattomia haarniskoita, sormuksia tai amuletteja päällesi ellet todella tarvitse niitä.

Kerää aina kaikki ruoka mukaasi. Jos annat lemmikkisi syödä jotain ruokaa, heitä se sille tai ainakin koske siihen, sillä se nostattaa sen kesyyntymistasoa ja näin se osaa varastaa kaupasta paremmin.

Jos et jaksa syödä esimerkiksi kaikkia lahtaamiasi jättiläisiä, tee lopuista säilykkeitä tinning kitillä.

Voit harrastaa polypilamista laittamalla maahan ison kasan vaikkapa haarniskoita ja zappamalla siihen wand of polymorphilla. Näin saat haluamasi haarniskat (lukuun ottamatta gray dragon scale mailia) kuluttamatta kalliita toivomuksia.

On järkevämpää käyttää vähän huonompaa asetta, jos olet taitavampi sen aseen käytössä.

Lisää aiheesta