Noble Nutlings (iPad) – Oravanpyörä

Pelimekaniikka on helppo sisäistää. Ruudulla on painikkeet kaasulle ja nitrolle, kippoa ohjataan kallistelemalla täppäriä.

Kärttyisät kurret haluavat osansa lintulaudasta.

Maailmassa ei varmasti ole yhtäkään sellaista mobiilipelifirmaa, joka ei haluaisi toistaa Rovion taikatemppua. Suomalainen Noble Nutlings hyökkää lintulaudalle kilpailijan omilla aseilla. Hahmot ovat persoonallisia ja pelimekaniikan sisäistää noin sekunnissa. Jäljet johtavat sylttytehtaalle, sillä pelin kehittänyt Boom Lagoon koostuu entisistä roviolaisista.

Pelin ideana on kuskata etäisesti oravia muistuttavat nutlingsit lähdöstä maaliin kaksirenkaisen kulkupelin kyydissä. Ruudulla näkyy kaasu ja nitro, ohjaus hoituu kallistelemalla täppäriä. Suuntaohjaimet saa myös virtuaalipainikkeiksi, mutta ohjaaminen toimii paremmin kallistelemalla.

Kentät ovat pullollaan ylä- ja alamäkiä, joten menestyksen salaisuus on riittävän raskaassa kaasujalassa ja laskeutumiskulmassa. Jos kippo laskeutuu turhan loivassa kulmassa ylämäkeen, kaasutteluun tuhrautuu aikaa ja vekkari on armoton.

Mitä nopeammin kentän selättää, sitä enemmän karttuu tähtivaluuttaa, joka avaa lisää kenttiä. Pitkin ratoja kylvetyt pähkinät taas kerryttävät pistepottia ja pähkinöitä vastaan saa kolikoita. Kilisevää käytetään oman ajopelin tuunaamiseen. Rahaa saa myös kesken ilmalennon tehdyistä tempuista, joten kärryä kannattaa pyöritellä stratosfäärin lähestyessä.

Päähahmot tuovat elävästi mieleen vihaiset linnut.

Viritetyt vehkeet

Noble Nutlings on ilmainen, mutta vain näennäisesti. Kultaa karttuu pelaamalla varsin hitaasti, mutta visaa vinguttamalla holvit voi täyttää käden käänteessä virtuaalivaluutalla. Kun kulkupelissä on tuning-palikkaa, huippuajat paranevat ja samalla myös oma sijoitus maailmanlaajuisessa pistetilastossa nousee.

Rahalla voi ostaa kulkupeliin uuden rungon tai vaihtaa renkaat. Viriteltävää on varsin kitsaasti, mutta huippuosat ovat ihan sikamaisen hintaisia. Rehellisesti pelaamalla sain vaihdettua kulkupeliini renkaat, sitten päätin pistää elämän risaiseksi, kaivoin lompakostani luottokortin ja ostin vanhan kylpyammeen autoni rungoksi. Samalla annoin nimettömäni mikromaksuperkeleelle, pikkusormenhan sai Clash of Clans.

Rahalla saa myös nitrotankkiin menovettä, sillä aloituspaketin jälkeen tankkauksesta on maksettava oikealla rahalla. Ilman nitroa on hankala nakutella kolmen tähden huippuaikoja, joten suorittajat joutuvat maksamaan auton lisäksi myös menovedestä.

Ajoneuvon tuunaamista ei viedä loppuun asti, sillä säätövaraa on varsin kitsaasti. Bad Piggiesin kaltainen rakentelu olisi sopinut peliin huomattavasti paremmin. Nyt virittely tuntuu olevan mukana vain mikromaksujen vuoksi.

Supercellin Clash of Clansissa mikromaksuille on peruste, sillä pelitempoa voi nostaa oikealla rahalla. Noble Nutlingsissa rahalla saa ainoastaan aavistuksen parempia osasia kulkupeliin, mutta niillä ei ole ratkaisevaa vaikutusta pelin nopeuteen. Vaikka tuunattu ajoneuvo helpottaa huippusuoritusten tekemistä, se ei ole mahdotonta vakiokalustollakaan. Ei Angry Birdsissäkään tarvitse erikseen ostaa uusia lintutyyppejä.

Kulkupelin tuunaaminen on yksinkertaista. Virtuaalivaluutalla voi ostaa uudet renkaat ja uuden rungon.

Rengit ja isännät

Koska asialla ovat entiset kärttylintuilijat, Rovio-lainoille löytyy nopeasti selitys. Tyhmempi voisi tosin luulla, että nutlingsit ovat Rovion seuraava tuotemerkki, sillä valikot ovat käytännössä identtiset ja pelistä on pyritty rakentamaan mahdollisimman helposti lähestyttävä. Koska ruudulla on parhaimmillaan vai kaksi nappulaa, pelaaminen on todella helppoa.

Roviosta muistuttaa myös pelin ytimessä oleva yksinkertainen fysiikkamoottori. Ylämäessä on annettava riittävästi kaasua, jotta laskeutuminen nyppylän jälkeiseen alamäkeen onnistuu, eikä matka tyssää kuin seinään notkon pohjalle. Pelattavaa on nykyisessä versiossa vain 36 kiepin verran, mutta ilmaisia ratapaketteja on tulossa päivitysten mukana aivan kuin Angry Birdsissa.

Vihaiset linnut näkyvät myös pelin päähahmoissa. Voisin lyödä vaikka vetoa, että Boom Lagoon on ottanut opikseen Peter Vesterbackan brändiajattelusta ja värikkäistä nutlingseista on kaavailtu pehmolelusarjaa.

Ongelmana on, että Rovion valtaistuimelle on niin monta yrittäjää, että harmaan massan seasta on hankala ponnistaa hyvälläkään pelillä. Mikromaksujen varaan rakennetut ilmaispelit kärsivät runsaudenpulasta ja Noble Nutlings ei valitettavasti ole Clash of Clans.

Oravakaahailu ei ole huono peli ja se koukuttaa ruudun ääreen varsin tehokkaasti, mutta omia ideoita pelistä saa etsiä täikamman avulla. Suomalaiset nousivat pelimaailman parrasvaloihin jo kertaalleen hassuilla päähahmoilla ja yksinkertaisella fysiikkamoottorilla, mutta salama iskee harvoin kahdesti samaan paikkaan.

Juho Kuorikoski

80