Angry Birds Star Wars – Use the porks, Luke!

 

Alle kolmella imperiumin krediitillä saa täppärin täyteen jedinokkaeläimiä.

Jos minun pitäisi kehittää pelimaailmasta vertauskuvallinen vastine Darth Vader -kakkulapiolle, ensisilmäyksellä Rovion ja LucasArtsin bisnesimperiumien yhteistyön hedelmä täyttäisi kaikki tunnusmerkit.

Lisenssithin mielestä epäuskoni on häiritsevää. Voima on tässä tuotoksessa yllättävän vahva, sillä tuntien mittaisiksi venyneet pelisessiot vakuuttavat minulle, ettei tämä ole etsimäni kökkäre.

Kun kädettömän linnun heiluttelema valosapeli tekee leffoista tutun rätinän saattelemana porsaista sisäfilettä, tunnelmat ovat lähinnä epäuskoiset. Jo muutaman selätetyn kentän jälkeen mielen valtaa poikamainen innostus. Tämähän toimii!

Kaukaiseen galaksiin muilutettujen kansallislintujemme avaruuskomennus on heittämällä toimivinta Star Wars -lisenssiviihdettä miesmuistiin, vaikka sitä ei ihan heti uskoisikaan. Samalla peli on mallisuoritus siitä, miten lisenssiä sovelletaan oikein.

Kaakattava kapinaliitto

Tähtien sodan ja Angry Birdsin yhdistelmä seurailee varsin tarkkaan ensimmäisen leffan tapahtumia, Imperiumin vastaisku ja Jedin paluu tulevat jossain vaiheessa tyrkylle omina kenttäpaketteinaan.

Matka vie Tatooinelta kohti Kuolontähteä ja jediksi haluavan Luken revohkaan lyöttäytyvät kaikki tutut droideista Obi-Waniin. Peliversio on ilmeisesti kasattu alkuperäisen trilogian alkuperäisistä filmikeloista, sillä yhdessä välivideossa tehdään hyvin selväksi, että Han todellakin ampui ensin.

Darth Vaderin ja stormtroopereiden roolit ovat arvattavasti langenneet töpselikärsien harteille. Ensimmäinen neljännes likvidoidaan aavikkokansaksi sonnustautuneita sikoja, mutta nopeasti röhkijät muuttuvat imperiumin sotilaiksi ja matka vie kiertoradalle.

Tyhjiössä kotletit nakitetaan jopa TIE-hävittäjiksi ja kaukana horisontissa siintää töpselikärsäinen Kuolontähti. Se ei ole kuu, vaan tehomaataloutta.

Uusi toivo

Pelin selkärankana on kaikille tuttu ritsa, joka lastataan kentästä riippuen leffasarjan päähahmojen lintuversioilla. Pelkän pommituksen lisäksi lähes jokaista lintuhahmoa on muistettu omilla erikoistaidoilla.

Luke-tulkku huitoo valomiekalla, Obi-Wan käyttää voimaa ja Han Sololla on läjäytin, jonka säteillä kimmotellaan siat permannolle. Chewbacca puolestaan on kaiken läpi menevä tankki ja pikkulinnuiksi jakautuvan pommittajan rooli on nakitettu X-Wing-piloteille.

Tiukoissa paikoissa apuun voi kutsua Millenium Falconin, joka tekee possuista Millennium Baconia. Huijauskoodiin rinnastettavia avaruusalusbuusteja jaetaan tehtävistä irtoavia tähtiä vastaan.

Maailman kovimmalla lisenssillä rikastettu lintulauta yhdistelee elementtejä maanpäällisistä lintuseikkailuista sekä kärttylintujen avaruuskomennuksesta.

Tyhjiössä pelikonseptia sotketaan taivaankappaleilla, joilla on oma painovoimansa. Risteävät kiertoradat tekevät höpöä pelattavuudelle ja gravitaation kanssa kikkailu vaatii pelisilmää. Hienoa, että Rovio ymmärtää hyödyntää mainioon avaruuspeliinsä kehitettyä fysiikkamoottoria myös muissa tuotoksissaan.

Olin erityisen mielissäni muutamista läjäytinkentistä, joissa siat eliminoitiin kimmottelemalla sädepyssyjen tulitusta. Toisinaan possut kohtaavat loppunsa omien kiväärimiesten ristitulessa, kun hyvin tähdätty lintuammus keikauttaa kärsäjoukkojen tuliaseman kohti kotitukikohdan saparohäntiä.

Tähtien sulkasadossa on huomattavasti enemmän pureskeltavaa kuin yhdessäkään aikaisemmassa Angry Birdsissa, sillä pelkän tähtäyksen hienosäätämisen lisäksi kentissä joutuu ihan oikeasti pelaamaan. Tavikset luultavasti perustavat kapinaliikkeen entistä korkeamman haasteriman vuoksi, mutta pelaajien imperiumi myhäilee tyytyväisenä.

There’s too many of them!

Kenttien koko kertoo, että tuotos on suunniteltu modernia täppäriä varten. Retina-näyttö lienee suositus iKansalle, sillä omalla ensimmäisen sukupolven iPadillani kenttänäkymää sai jatkuvasti hypistellä pienemmäksi. Oletusnäkymässä osa myrskypossujen tukikohdista jää auttamatta pimentoon ja ritsaa on tökittävä sokkona.

Tähtien sotaan tarttunut lintuinfluenssa on heittämällä monipuolisin ja sisältörikkain Angry Birds -versiointi. Sisälläni asuva pessimisti oli varautunut paljon pahempaan. Pidän sormiani ristissä, että Rovio jatkaa tieteislinjalla.

Voin jo sieluni silmin nähdä Angry Birdsiksi muutetun Star Trekin. Possu-klingonit poimuotsineen olisivat totisesti näkemisen arvoisia. Tämä olisi paljon parempi vaihtoehto kuin se uudempi trilogia. Jar-jar-lintu nostaa jo nyt niskakarvat pystyyn angstaavasta Anakinista nyt puhumattakaan.

Kakkulapion sijaan sainkin lintulaudan. Olen iloinen kuin varpunen jouluaamuna.

Juho Kuorikoski

ABSW1: Avaruuskentissä kikkaillaan painovoimalla.

ABSW2: Han ampui ensin!

ABSW3: Lintuhahmot ovat siirtyneet Tähtien sota -universumiin varsin osuvasti.

ABSW4: Sikamaisilla stormtroopereilla on läjäyttimet käytössään.

ABSW5: Lintu-Chewie on tankki, joka menee tarvittaessa vaikka läpi harmaan kiven.

 

86