Angry Birds Space (iOS) – AB: The Next Generation

Suomen keväässä tieteisviihde on hyvin edustettuna. Rautataivasta seuraa lintulautataivas.

Roviolla on ollut melkoiset paineet, kun supersuositulle Angry Birdsille on kehitetty jatko-osaa. Konseptia olisi tuuletettava, mutta samalla peli pitäisi pystyä pitämään helposti lähestyttävänä. Ratkaisu ongelmiin onkin peräsin kateellisilta devaajakollegoilta: ne hemmetin typerät linnut pitäisi ampua avaruuteen!

Avaruuteen matkaavat kärttylinnut uudistavat tutun megahitin säilyttäen samalla suurimman osan tutusta pelimekaniikasta. Lintuimperiumin vastaisku on kosmisen toimiva pikkupeli, jossa koukutus tapahtuu noin nanosekunnissa. Pelin kohderyhmäkin tuntuu olevan enemmän pelaajat kuin satunnaiset ruuduntökkijät, sillä avaruuden aallot tuovat mukanaan kokonaan uusia muuttujia.

Luotisuoran maankamaran sijaan nyt matkataan galaktisille höyhensaarille. Pienille planetoideille sijoittuvat temppuradat ovat intergalaktisia puuhamaita, jotka kirjoittavat linturitsailun fysiikan perussäännöt uusiksi.

Paino on voimaa

Koska peli sijoittuu avaruuteen, painovoimalla on erittäin tärkeä funktio. Taivaankappaleilla on oma painovoimansa, joka vaikuttaa lintujen lentorataan, kun taas tyhjiössä painovoimaa ei ole. Tämä on uudistuksena suorastaan nerokas. Raakun voi halutessaan ampua myös kiertoradalle, jolloin sika kohtaa loppunsa muutaman maailmanympärysmatkan jälkeen.

Kenttärakenne ottaa todella hyvin huomioon painovoimakikkailun. Joskus lintu pitää laukaista taivaankappaleen viereen, jotta lentorata muuttuu juuri sen verran, että toisen planeetan pinnalla möllöttävä sika osuu lentoradalle.

Painovoimaa voi käyttää myös aseena, sillä se vaikuttaa kaikkiin pelimaailman kappaleisiin. Jos meteoriittikentän taakse suojautuneita sikoja ei saa hengiltä linnulla, broileri kannattaa ampua kiviverhoon ja toivoa, että planeetan painovoima imee osan kiertorataa lähestyvistä kivistä kärsäkkäiden niskaan.

Samalla myös tutun ritsan funktio on muuttunut. Kun aikaisemmissa peleissä suunta oli tiukasti eteenpäin, avaruusmatkalla onneaan voi kokeilla moneen suuntaan. Muuttuvat lentoradat lisäävät pienen strategisen elementin ritsan käyttämiseen, sillä matkan päätepiste riippuu aikaisempaa enemmän linnun lähtökulmasta.

Avaruuden hapettomuus on muistettu. Tyhjiössä lilluvien sikojen listimiseksi riittää kun niiden lasisen avaruuskypärän saa rikottua. Sialta lähtee ilmat pihalle ja se  muuttuu syväpakasteeksi.

Uusia lintuja – melkein

Myös linnut ovat kokeneet pienoisen muodonmuutoksen. Musta pommilintu kantaa persuksissaan rakettimoottoria ja lentorataa ruutua tökkäämällä muuttava tähtäinlintu on saanut naamaansa samanlaisen visiirin kuin Geordi LaForge, Star Trekistä.

Lintujen erilaiset ominaisuudet vaikuttavat avaruudessa huomattavasti enemmän kuin maan kamaralla. Esimerkiksi rakettimoottori vaikuttaa suoraan lentorataan ja pitkän matkan ohjuksella on helppo murtaa sikojen linnakkeiden perustukset, kun lentorata pysyy suhteellisen muuttumattomana. Pakkaan lisätään myös uusia höyheniä, sillä avaruusmatkalle liittyy kuutiomainen jäälintu, joka jäädyttää vastustajansa.

Satunnaispelaajille erilaisia palikoita saattaa olla liikaa, ja pelin rakenne vaikea hahmottaa, kun tasainen kamara on muuttunut taskukokoiseksi planetarioksi. Kasvaneen haasteen vastapainoksi peliin on ympätty avaruuskotka, jonka ampuminen sikamassan keskelle tekee useammasta kärsäkkäästä kerralla kotlettia. Kotkia saa plakkariin keräämällä kultamunia kentistä, mutta porvarit voivat hankkia apuvoimia myös kukkaronnyörejä raottamalla.

Iron Skyn ohjaaja Timo Vuorensola tokaisi leffan ennakkonäytöksessä Vaasassa, että avaruustaistelu sopii ihan mihin tahansa. Ainakin Angry Birdsiin, sillä uusin kärttylintuilu pesee lattiaa edeltäjillään. Temppuilussa on painovoiman ja oivaltavan tasosuunnittelun ansiosta ihan uudenlaista otetta.

Parhaat linnut pesivät käymättömillä korpimailla.

Juho Kuorikoski

Angry1: Taivaankappaleen painokenttä näkyy renkaana sen ympärillä.

Angry2: Joskus suoran hyökkäyksen sijaan kannattaa laittaa meteoriitit asialle.

Angry3: Poimunopeuteen!

Angry4: Tästä tulee mieleen Space Invaders

Angry5: Toisinaan painovoimakenttä ympäröi myös lintukuun

 

+ kaksi kuvituskuvaa taustatarinasta ja latausruudsta.

 

88