NÖRTTIEN KUNINGAS - In Memoriam Robin Williams, 1951–2014

robin

Lukemattomista komediarooleistaan tunnetun, Oscar-palkitun näyttelijän Robin Williamsin poismenoa on surtu ympäri maailman. Kuolema kosketti myös pelipiirejä.

Masennuksesta, päihderiippuvuuksista ja Parkinsonin taudin ensioireista kärsineen näyttelijä Robin Williamsin elämä päättyi traagisesti itsemurhaan. Showbisneksessä menestys jättää väistämättä jälkensä ihmiseen, mutta Williams oli loppuun asti oma itsensä: lahjakas koomikko, rakastava isä ja omistautunut hardcore-pelaaja.

Kertomukset Robin Williamsin peli-innostuksesta tuntuisivat suorastaan uskomattomilta, elleivät ne olisi niin johdonmukaisia. Williams ei varsinaisesti tyrkyttänyt harrastustaan tiedotusvälineille, muttei myöskään häpeillyt kertoa siitä, jos noheva talkshow-isäntä keksi kysyä. Jimmy Fallonin The Tonight Showssa kuultu hersyvä kertomus kymmenvuotiaasta kakarasta, joka järjesti Williamsille kaikkien aikojen selkäsaunan Call of Dutyssa, oli ihan liian akkuraatti ollakseen muuta kuin tositarina.

Viimeinenkin epäilys Robin Williamsin aitoudesta karisee siihen seikkaan, että hän risti tyttärensä Zeldaksi. Jopa Nintendo noteerasi tämän ja pestasi Williamsin herrasväen esiintymään The Legend of Zeldan tv-mainoksiin. Redditin Ask Me Anything -kyselytuokiossa isä-Williams vahvisti suosikki-Zeldakseen Ocarina of Timen.

Räiskinnät veivät miehen

Zelda ja muut Nintendo-klassikot olivat vain yksi ulottuvuus edesmenneen tähden kirjavaa pelimakua. Robin Williams rakasti ensimmäisen persoonan räiskintäpelejä ja oli kaikesta päätellen pelannut melkein kaikkia genren merkkiteoksia.

Call of Dutyt, Half-Lifet ja Battlefieldit olivat kaikki Williamsille tuttuja. ”Battlefield 2:n järjestysnumero viittaa kello kahteen yöllä”, Williams on murjaissut. Eikä vanha patu tietenkään muuten pärjäisi verkossa kuin pelaamalla sniperiä.

Half-Life teki Williamsiin niin suuren vaikutuksen, että hän ilmestyi vuoden 2003 E3-pelimessuille tsekkaamaan Half-Life 2:n. Variety-lehden mukaan Williams harkitsi jopa roolia Half-Life 2:ssa, mutta suunnitelma kariutui tähden kiireiseen aikatauluun.

Vieraillessaan amerikkalaisjoukkojen luona Irakissa ja Afganistanissa Robin Williams pani merkille, että sotilaat olivat ihan yhtä tohkeissaan Call of Dutysta kuin hänkin. Williams yritti protestoida: ”Teidän elämännehän on jo valmiiksi Call of Dutya!”

Henkilökohtaisesti Williams luonnehti Call of Duty -sarjan pelejä kyberkokaiiniksi. Vitsin varjollakin se on aika paljon sanottu mieheltä, joka on kärsinyt oikeasta kokaiiniriippuvuudesta.

Yhden miehen armeija

Robin Williamsin pelimaku ei rajoittunut pelkästään helposti lähestyttäviin burgeripeleihin. Kyse oli sentään kaiken nähneestä konkarista, jonka varhaisiin pelisuosikkeihin lukeutuivat Apple II:n nörttiäkin nörtimmät Wizardry-roolipelit. Half-

Lifessa Williams oli niin kotonaan, että hän kokeili jopa erilaisia modeja, kuten vasta-alkajia masentavasta realismistaan tunnettua Day of Defeatia.

Williams nähtiin E3-messuilla uudestaan vuonna 2006, kun hän nousi Electronic Artsin lavalle esittelemään Will Wrightin Sporea. Williams loihti evoluutiopeliin oman otuksen ja teki pelin kulusta asiantuntevia huomioita verraten sen vaiheita muun muassa Populoukseen ja Black & Whiteen.

Redditissä Williamsista paljastui aina vain nörtimpiä piirteitä: hän tunnusti jopa keräilevänsä Warhammer 40 000 -miniatyyripelin armeijoita! Koomikko oli harmissaan, ettei hän ollut koskaan saanut tilaisuutta kokeilla peliä. ”Et ole ainoa”, redditori Magister187 yritti lohduttaa.

Williams pelasi myös World of Warcraftia ja tosissaan. Siksi Jacob Holgate perusti nettiadressin, jonka tarkoitus oli ikuistaa Robin Williams NPC-hahmoksi World of Warcraftiin. Alle vuorokaudessa, yli 11 tuhatta allekirjoittajaa myöhemmin, Blizzardin edustaja vastasi: ”We’ll take care of it.”

Warhammeria lukuun ottamatta Robin Williams

oli täyden spektrin supernörtti, joka odotti vuotuista Call of Duty -fiksiään, trollasi World of Warcraftissa, diggaili animea (uskokaa tai älkää, jopa Neo-Genesis Evangelionia!) ja nimesi lempikirjoikseen Isaac Asimovin Säätiö-sarjan. Robin Williamsissa olemme menettäneet suurenmoisen pelaajan ja suurenmoisen ihmisen.

Robin McLaurin Williamsia jäivät kaipaamaan vaimo Susan Schneider ja lapset Zachary, Cody ja Zelda.