Nousukiidossa

Ruutu

 

Ihmisen puutteista suurin on lentokyvyttömyys. Sitä paikkaamaan on kehitetty koneita, jotka kuitenkin maksavat liikaa ollakseen osa jokamiehen arkipäivää. Onneksi on mielikuvitus, joka antaa siivet.

Pixarin Autot-elokuva jatko-osineen inhimillisti kaiken pyörillä liikkuvan. Syksyllä teattereihin tuleva Disneyn – tällä kerralla ilman Pixaria – uutuusleffa Lentsikat yrittää tehdä saman siivekkäille. Mutta ennen kuin lentäminen menee ihan lapselliseksi, kannattaa tutustua aikavampiin ilmailuteoksiin, joita on sarjakuvina saatavilla.

Huuhkajasta Alppitähteen

Tamperelainen Apali-kustantamo on tuttu niin ase-, sota- kuin ilmailualan erikoisjulkaisuista. Kaliberi- ja Siivet-lehtien lisäksi löytyy runsas valikoima tyylikkäitä tietokirjoja jenkkiautoista puukkoihin ja panssarivaunuihin. Tietokirjojen rinnalle on tullut myös sarja komeita eurooppalaisia ilmailusarjakuvia, joiden yhteisenä nimittäjänä on piirtäjä Romain Hugault.

Ranskalainen Hugault on suht nuoresta iästään (s. 1979) ja vielä kohtuullisen vähäisestä tuotannostaan huolimatta noussut yhdeksi seuratuimmista ilmailualan piirtäjistä. Suosioon saattaa syy löytyä paitsi Hugaultin loistavasta piirustustaidosta myös hänen toisesta lempiaiheestaan: pin-up-tytöistä. Pimut ja lentsikat -yhdistelmää Hugault on menestyksellä käyttänyt jo kahdeksassa lentokoneaiheisessa sarjakuva-albumissa. Näistä kuusi on ilmestynyt Apalin Ilmasota-kokoelmassakin: kolmiosainen Huuhkaja (kts. Pelit 12/09 ja 11/10), kaksiosainen Pilvien yllä ja Alppitähti-sarjan avaava Valentine-albumi. Vain Hugaultin ensimmäinen albumi Le Dernier Envol (Viimeinen lento) ja Alppitähden jatko-osa Sidonie on meillä julkaisematta.

Suomentamistaan odottavat vielä myös kaikki kolme Hugaultin Pin-Up Wings -kokoelmaa, mutta en ole varma, kaipaavatko ne tekstin kääntämistä, kuvat kun puhuvat enemmän kuin tuhat sanaa. Tai siis vetävät sanattomiksi taituruudellaan, etenkin sarjan uusimmissa osissa.

Pakkasen puremat

Koska Hugault on julkaisijan kannalta hitaasti uusiutuva luonnonvara eli albumeita syntyy työläästi ja hitaasti, Apali on päättänyt kokeilla myös muita erityisosaamistaan sivuavia sarjakuvia. Näitä varten on perustettu Militaria-kokoelma, jonka aloittaa Olivier Speltensin kirjoittama ja piirtämä Varjojen armeija, osa 1: Venäjän talvi. Kirja on alunperin ilmestynyt ranskankielisenä viime vuonna, joten kyse on todella tuoreesta teoksesta. Rohkea veto kustantajalta siis.

Belgiassa vuonna 1971 syntynyt Speltens ei ole ollenkaan hullumpi valinta, sillä nuorista ja innokkaista saksalaissotilaista ja heidän matkastaan kohti piiritettyä Stalingradia kertova kirja todistaa aidossa Sven Hassel -hengessä sodasta ja Saksan itärintaman kurjuudesta. Kylmyys ja partisaanit riivaavat pystyotsaisia arjalaisia, eivätkä he ennätä edes Stalingradiin ennen sen luhistumista. Kirja loppuu siihen, kun tämä täydennysmiesten joukko-osasto pääsee viimein rintamalle ja lukijalle tulee tunne, että tarina on vasta alussa.

Jos Hugaultin lentoseikkailut ovat kauniita katsella, mutta juoneltaan ohuita kuin yläpilvet, Speltensin tarinassa on potkua ja kuvatkin kelvollisia. Toivottavasti mahdolliset jatko-osat lunastavat tämän aloitusalpparin antamat lupaukset. Jään odottamaan niitä  vesi kielellä.

Takaisin taivaalle

Haikaralaivue, tuo käsikirjoittaja Jean-Michel Charlierin (Blueberry) ja piirtäjävelho Albert Uderzon (Asterix) luoma ilmailuklassikko, on päässyt Suomessa jo neljänteen osaan Egmontin tyylikkäässä kovakantisessa albumisarjassa. Jos kaksi ensimmäistä osaa, Ilmojen kotkat ja Kunnian värit, meni vielä tuolloin nuorelta tekijätiimiltä innokkaaseen opetteluun, kolmannesta albumista Vaara taivaalla alkaa sarjan varsinainen kultakausi. Tarinoissa eletään kylmän sodan ja vakoilijoitten kulta-aikaa ja Ranskankin ilma-ase kiinnostaa monia. Nuoret lentäjät Michel Tanguy ja Ernest Laverdure etenevät urallaan ja saavat uusia, kiinnostavia konetyyppejä lennettäväkseen. Neljännessä, Haikaroiden laivue -albumissa lentokonepääosassa on Dassault Mirage III C. Haikaroiden laivue on alunperin ilmestynyt vuonna 1964, eli samana vuonna kuin Asterix gladiaattorina. Uderzon parasta vuosikertaa siis!

Wallu

- Hautière, Hugault: Pilvien yllä – Lentokilpailut, Apali 2012, 48 sivua, 15,90 euroa

- Hautière, Hugault: Pilvien yllä – Taistelut, Apali 2012, 48 sivua, 17,90 euroa

- Yann, Hugault: Alppitähti – Valentine, Apali 2012, 48 sivua, 17,90 euroa

- Speltens: Varjojen armeija – Venäjän talvi, Apali 2013, 48 sivua, 17,90 euroa

- Chalier, Uderzo: Haikaralaivue 4 – Haikaroiden laivue, Egmont  2013, 53 sivua, 16,95 euroa

Lisää aiheesta