Nucleus (PS3) – Bakteeripainajainen

Robotron-tyylisuunnan räiskinnät ovat yleensä hektisiä kokonaisuuksia, joissa menestytään reflekseillä ja takapuolituntumalla. Solujen, bakteerien ja virusten mikroskooppista maailmaa kuvaava Nucleus tuo tuttuun ammu kuin höyrypää -sapluunaan taktista näkemystä.

Nucleuksen meduusaa muistuttava nanoalus tuhoaa verisuonista ja muista kudoksista bakteereja, viruksia ja niitä levittäviä kookkaita mutanttisoluytimiä. Vihamieliset organismit liiskataan tuttuun tapaan: vasen tatti ohjaa alusta, oikea tulitusta.

Kaavasta poikkeavat neutraalit solut, joita käytetään suojana. Taistelualueella löllyvät solut tarttuvat toisiinsa ja muodostavat kookkaita keskittymiä. Jos klimppien muoto ei miellytä, nanoalus kykenee työntämään tai vetämään pehmeästi hötkyviä solumöykkyjä. Muutamalla kiskaisulla areenalle syntyy tuhti solukilpi. Bakteerilaumat ja virukset jyräävät suoraan päälle, joten solusuojat tulevat tarpeeseen. Ilman rynnistystä hillitseviä kilpiä bakteerimassat ovat useimmiten aivan liian suuria. Mönkiäisten ohella soluklöntit suojaavat virusten ja aggressiivisten ytimien tulitukselta.

Nucleuksen rakenne on suhteellisen avoin. Jos joku kenttä tökkii, kokeile jotain toista tai kolmatta. Muutamissa omaperäisissä kentissä solumassoja roudataan paikasta A paikkaan B. Solusäiliöissä saattaa olla liikkuva suuaukko, joten möykkyjen hinaaminen ei ole helppoa jatkuvien bakteerihyökkäysten lomassa. Kenttien vaikeustasoa kiristetään kiusallisesti aikarajoilla, mikä pakottaa turhan usein hosumaan.

Kiinnostavan ja suhteellisen erikoisen räiskinnän toinen ongelma on taustasta heikosti erottuvat viholliset. Pienet ötiäiset maastoutuvat toisiinsa ja taustaansa turhan hyvin, vaikka käytin sadan tuuman tykkiruutua. Arveluttavien värivalintojen vastapainoksi synkähköjä bassobiittejä junnaava konemusa sopii taustalle erinomaisesti.

Nucleuksen fantastic voyagemainen teema on miellyttävä poikkeus voimakkaasti scifihenkisten shmuppien joukossa. Ovelan solusysteemin ansiosta se on eräänlainen ajattelevan miehen tai naisen räiskintä. Ikävä kyllä, Nucleus jää genren terävimmän kärjen peesaajaksi tarpeettomien aikarajojen ja huonosti näkyvien vihollisten takia.

70