Overcooked - Mitä useampi kokki...

On vaikea pitää pää viileänä Helvetin keittiössä, kun harha-askel voi johtaa laavavirtaan ja kallisarvoisten sekuntien menettämiseen.

Team 17 tekee muitakin pelejä kun kaoottisia monen pelaajan Worms-pelejä. Esimerkiksi Overcookedin, joka on monen pelaajan kaoottinen kokkauspeli.

Oletko koskaan miettinyt parisuhteessasi piileviä ristiriitoja? Epäiletkö kaverisi kantavan sinulle kaunaa, mutta et ole varma miksi? Älä huoli! Overcooked on tehty juuri niiden paljastamista varten. Se on peli, jossa kaikilla keittää yli – ennemmin tai myöhemmin.
Overcookedin keittiöissä häärää yhdestä neljään pelaajaa. Pelaajien on työskenneltävä yhdessä valmistaakseen yhä monimutkaisemmiksi muuttuvia annoksia, alati tiukkenevien aikarajojen sisällä, jatkuvasti hankaloituvissa olosuhteissa.
 Pelin tarina on niin älytön, että siitä ei viitsi edes harmistua. Jättimäinen spagettihirviö on hyökännyt Sipulikuningaskuntaan ja ainoa tapa pysäyttää otus on saada sen pohjattomalta vaikuttava vatsa täyttymään. Valtakunnan tuhon voivat estää vain urheat kokit, joiden on matkustettava takaisin ajassa ja kuljettava keittiöstä toiseen, kehittääkseen kulinaariset taitonsa huippuunsa ennen väistämätöntä.


Kokki kolmonen hoitaa pata kakkosen

Overcooked tarjoaa varsin laihan, mutta maittavan keiton. Tarinatilan ohella menusta löytyy vain toisia pelaajia vastaan käytävää kokkisotaa, jossa eniten annoksia valmistava voittaa. Kampanjan eeppinen kokkausmatka johtaa kurjien kuppiloiden rasvakeittimien ääreltä kummitustalojen kautta kaukaisille avaruusasemille, joiden eriskummallisissa keittiöissä valmistetaan erilaisia ruoka-annoksia salaateista sienipizzoihin.
Pelaamisesta on tehty mahdollisimman yksinkertaista ja perusteet on nopea oppia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että peli olisi helppo tai siitä puuttuisi syvyyttä. Ruokatilaukset ja niihin tarvittavat ainekset näkyvät vasemmassa ylänurkassa. Raaka-aineet täytyy kuitenkin vielä pilkkoa ja kypsentää ennen tarjoilua. Nopeudesta palkitaan ylimääräisillä pisteillä tippien muodossa ja hitaudesta sakotetaan.
Ensimmäiset tasot on nopea selvittää, mutta vaikeustaso nousee ripeään tahtiin ja pelaajien on opeteltava ennakoimaan ympäristön muutoksia. Kun laivakeittiön työtasot heiluvat aallokon mukana, on kaikkien oltava messissä. Koska annoksia pitää tehdä monta samaan aikaan ja jokaisen valmistamisessa on useita eri vaiheita, vaatii hyvien tippien saaminen nopeita liikkeitä, keskittymistä, organisointikykyä sekä ennen kaikkea selkeää kommunikaatiota. Jos yksikin näistä osa-alueista alkaa tökkiä, palaa lihat pannulle, tomaattikeitto kiehuu yli ja työtasot ovat ilmiliekeissä.  
 

"Sulta unohtuiko hellalle makkara, kun mulla suussani on mustunut kakkara?"


Hyvä ruoka, parempi mieli

Overcooked on selvästi tarkoitettu pelattavaksi kavereiden kesken, mikä haasteesta huolimatta – tai pikemminkin sen ansiosta –  on todella hauskaa. Onhan vierustoverille huutaminen edelleen pelaamisen suola. Ohjaimien rajallisuuskaan ei haittaa, sillä yhden kapulan saa jaettua kahdelle pelaajalle.
 Aikarajan lähestyessä on vaikea estää paniikkia kun kokit ryntäävät työpisteeltä toiselle. Tunteita kuumentavat haastavat kulkuväylät tai lattialla vilistävät jyrsijät. Virheet kostautuvat, ystävyyssuhteet joutuvat koetukselle. Pari ensimmäistä yritystä epäonnistuvat lähes poikkeuksetta, mutta kun jokaiselle saadaan jaettua tehtävät ja niistä onnistuu pitämään paniikin keskelläkin kiinni, alkavat asiakkaat poistua tyytyväisinä.
 Onnistumisen reseptin tärkein ainesosa on jatkuva kommunikointi. Kun tiimi toimii saumattomasti yhteen viiden minuutin ajan ja ratkaisee yllättävät ongelmatilanteet lennosta, on saavutuksen tunne huima. Muutamaa minuuttia aikaisemmin lentäneet kiroukset ja uhkaukset unohtuvat – ainakin seuraavaan erään asti.
Tunnelmaa keventävät onneksi värikkäät ja leikkisät grafiikat (kokkien joukossa on muun muassa pyörätuolia käyttävä pesukarhu) sekä aika-ajoin John Williamsin mieleen tuova tunnelmallinen musiikki.
 


Bon appétit!

Tarjolla ei ole lainkaan verkkomoninpeliä tai ennätyslistojen tapaisia lisämausteita, mutta kampanjan parissa kymmenessä keittiössäkin riittää pureksittavaa. Viimeistään siinä vaiheessa, kun loppupomo tulee toistamiseen vastaan, alkaa ähky lähestyä. Yksin pelaaminen on mahdollista (pelaajan täytyy joko vuorotella kahden kokin välillä tai ohjata molempia yhtä aikaa), mutta ei läheskään yhtä hauskaa. Se on myös melko haastavaa, vaikka ruoan valmistamiseen ei vaadita kuin kahta nappia. Kolmen tähden saavuttaminen jokaisesta kentästä on hyvälläkin tiimillä haastavaa, mutta yksinään lähestulkoon mahdotonta, eli pelissä on selvästi käytössä Michelinin luokitus.
 Kymmentuntinen Overcooked on sopivan kokoinen välipala AAA-elämyksien välissä nautittavaksi, eli Master Chiefin vastapainoksi Master Chefiä. Se on haastavuutensa vuoksi ajoittain raivostuttava, mutta ei koskaan tylsä bilepeli. 
Overcookedin suurin heikkous on yksinpeli, joka tuntuu todella voimakkaan yhteiskokemuksen rinnalla pannukakulta. Yksinäiset sohvaperunat voivatkin vähentää pisteistä leipurin tusinan.

 

Overcooked

Arvosteltu: PS4
Ghost Town Games/Team 17
Versio: Myynti
Ikäraja: 3

86