Pala suomalaista pelihistoriaa on hukassa

Magneettisen ja optisen median arkistointiin erikoistunut digiarkeologiaryhmä Kasettilamerit on etsinyt SPR:n Auta Maailmaa -peliä Suomen Pelimuseon kokoelmia varten mutta toistaiseksi tuloksetta.

Peli julkaistiin alunperin 6. huhtikuuta 1988 ja se esitteli Punaisen ristin kansainvälistä auvustustoimintaa. Peliä ei ole löytynyt SPR:n pääkonttorista tai aluetoimistoista, eikä myöskään peliä tekemässä olleiden Top Teamin tai Brainwaren väeltä. Peliä on etsitty myös Opetushallituksen arkistoista, mutta sieltä löytyi ainoastaan papereita tuotannon sopimusteknisestä puolesta. Peliä markkinoitiin opetuskäyttöön muun muassa yläasteille, lukioihin, nuorisotoimelle ja muun muassa partiolippukunnille. 

"Kotimaiset valistuspelit tuntuvat olevan katoavaa kansanperinnettä. Tätäkään ei kukaan muista ja omistajistakaan ei tunnu olevan tietoa. Olen myös lähestynyt eri paikkakuntien (mm. Lahti, Vantaa, Helsinki, Tampere, Kuopio, Espoo) oppimateriaalihankinnoista vastaavia satunnaisotannalla, mutta tähän mennessä ei ole tärpännyt. Auta Maailmaa sopisi oivasti Pelimuseoon Hup-Pelin ja Promillen seuraksi, jotka nekin olivat vaikeasti löydettävissä", Janne Rautiainen Kasettilamereista sanoo.

Auta Maailmaa on hukassa oleva lenkki suomalaista pelinteon historiaa ja yksi varhaisista opetuspeleistä. Auta Maailmaa -pelin sijainnista tai löytymiseen johtavista vihjeistä tietäviä pyydetään ottamaan yhteyttä Kasettilamereihin tai Suomen pelimuseoon.