Persona 4 Golden (PS Vita) – Jälki-istunto

Koulukiusaus sai aivan uuden merkityksen, sillä Personan takia koin kovaa kiusausta palata kouluun. Ei siellä minun nuoruudessani näin hauskaa ollut!

Persona 4 Golden kertoo japanilaisista lukiolaisista ja heidän päivittäisestä arjestaan, tunnekuohuistaan ja ihmissuhteistaan. Hei, eipäs lähdetä seuraavaan juttuun, sillä Persona 4 on myös harvinaisen loistava sarjamurhateemainen peli.

Lukiodraaman lisäksi Persona 4:n opiskelijat setvivät murhamysteeriä, sillä japanilaisen pikkukylä Inaban poliisivoimat ovat auttamattoman pihalla oudoista sarjamurhista. Ihmekös tuo, kun uhrit löytävät tiensä ensin television kummalliselle keskiyön kanavalle, sen jälkeen kuolleina puhelinpylvääseen.

Nimetön päähenkilö saapuu Inabaan poliisienonsa vieraaksi, kun omat porukat ovat vuoden mittaisella työkeikalla. Kello tikittää, sillä vuodessa pitäisi saada paitsi murhamysteeri ratkaistua ja sosiaalisia suhteita kohennettua, myös grindattua tasoja ja leivottava rinnakkaistodellisuuden demoneita nekkuun. Pim, olet koukussa!

Luokkakokous

Päivät rullaavat normilukiolaisen arjen tapaan: ensin mennään kouluun, sitten hengataan kaverien kanssa. Expogrindaus hoidetaan tv-ruudun toisella puolella sijaitsevassa todellisuudessa, jonne päätyneet nuoret joutuvat käymään läpi omia epävarmuuksiaan ja ongelmiaan. Yksi ei usko yltävänsä vanhempiensa odotuksien tasolle, toinen kamppailee seksuaalisen identiteettinsä kanssa.

Tv-maailma koostuu satunnaisesti luoduista luolastoista, joiden lopussa odottaa ruudun taakse kaapatun teinin pelot ja epävarmuudet pomotaistelun muodossa. Vaikka vaikeustaso on keskivertopeliä korkeampi, on Golden-painosta helpotettu. Kun alkuperäisversiossa kuolema lopetti seikkailun siihen paikkaan, joutuu uudessa versiossa vain kerroksen alkuun. Enää äkkikuolemaloitsuja sarjatulella manaavat viholliset eivät pumppaa otsasuonta sykkimään vanhaan malliin.

Golden-version uudistukset eivät jää vain vaikeustasoon. Taistelussa käytettävien Persona-olentojen kehittymistä on järkevöitetty, minkä lisäksi normimaailmaan on lisätty lisätekemistä roppakaupalla. Nyt voi myös illat hyödyntää sivutöissä tai ihmissuhteita kehittäen. Kun sosiaalisista linkeistä saa konkreettista apua taisteluihin, tulee ihmissuhteiden ylläpitämisestä saman tien kiinnostavampaa. Idean voisi tuoda oikeaankin elämään.

Vaikka peli sijoittuu Japaniin, alkuperäinen ääninäyttely on korvattu amerikkalaisella. Amerikkalaisittain äännetyt japanilaiset paikat ja termit kuulostivat niin vaivaannuttavilta, että panin ääninäyttelyn suosiolla pois päältä.

Persona 4: Golden on yksinkertaisesti hyvä peli. Se on yhtä aikaa hauska ja jännittävä, kypsä ja naiivistinen, oivaltava, monipuolinen ja ennen kaikkea koukuttava. Tarina pitää otteessaan, vaikka lopun käänteet ovatkin vähällä lyödä yli. Kun kaikki taistelumekaniikasta hahmosuunnitteluun ja pelin rytmitykseen on niin särmässä kunnossa, ei tarinan loppupuolen kummallisuudet jaksa paljoa vaakakupissa painaa.

Tarina  japanilaisista koululaisista saattaa kuulostaa ennakkoon epäilyttävältä, itsekin emmin vuosikausia ennen pelin kokeilua. Golden on Persona 4:n paras versio,  Persona 4 on Vitan paras peli ja Vita on... tai ehkä lopetankin tähän.

Juho Penttilä

92