Piraattivahti

Olli-Pekka Takanen Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksesta jahtaa työkseen piraatteja. Kysyimme häneltä, mitä tietokonepeleille saa tehdä ja mitä ei.

Suomessa ja kaikissa muissa EU-maissa on erittäin tiukka tekijänoikeuslaki. Lain mukaan tekijällä on teokseensa nähden paljon oikeuksia. Niiden rikkomisesta seuraa aina rangaistus.

"Tietokoneohjelmat, siis vaikkapa pelit, on suojattu tekijänoikeuslaissa hyvin tarkasti. Tietokoneohjelmien kopioiminen myös yksityiskäyttöön on jopa erikseen kielletty. Kielto tuli voimaan 90-luvun alkupuolella, kun Suomen lainsäädäntö muutettiin vastaamaan EU-direktiiviä."

"Tekijänoikeuslain perusteella kopioiden myyminen, tarjoaminen myytäväksi ja maahantuonti levittämistarkoituksessa on rangaistavaa", kertoo Olli-Pekka Takala.

Toimenpiteet riippuvat toiminnan laajuudesta, enimmäisrangaistus on kaksi vuotta vankeutta. Korvaussäännökset ovat äärimmäisen kovat verrattuna muuhun vahingonkorvausoikeuteen.

"Korvauksia on kahdenlaisia: hyvitys ja vahingonkorvaus. Hyvitys pitää maksaa aina, kun teoksia on käytetty vastoin tekijänoikeuslakia, vaikka se olisi tapahtunut vilpittömässä mielessä, mikä tarkoittaa, että ostaja ei tiedä tuotteen olevan kopio. Hyvityssumma on se hinta, mikä olisi pitänyt maksaa laillisesta tuotteesta. Sen päälle voi tulla vielä vahingonkorvaus siitä vahingosta, mitä on aiheuttanut. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kun myyt kopiopelin esimerkiksi 100 markalla, oikeudessa voit joutua korvaamaan tuotteen oikean hinnan", Takala korostaa.

Itäinen ongelma

Tällä hetkellä Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksella on poliisitutkinnassa muutamia tapauksia, joista osassa on kyse melkoisen ammattimaisesta toiminnasta.

"Tyypillisesti tänne tulee kopioituja tuotteita Virosta ja Venäjältä. Tuotteita levitetään ilmaisilmoittelulehtien kautta, esimerkkinä vaikka tapaus, jossa tuotiin Venäjältä 40 000 PlayStationia ja kaupattiin niitä Keltaisen Pörssin välityksellä."

"Suomessa kopioiden valmistaminen ei, muutamia tapauksia lukuunottamatta, ole ollut kovin ammattimaista. Tyypilliset määrät ovat joitakin satoja, mutta tällaisia juttuja on aika runsaasti. Tällä hetkellä on tutkinnassa tapauksia, joissa on kyseessä Suomessa suuret määrät, mutta jutut ovat vielä kesken", Takala kertoo.

"Lain mukaan vain maahantuonti levittämistarkoituksessa on kiellettyä. Eli kun tuot ohjelman omaan käyttöösi, se ei ole kiellettyä, mutta kun installoit eli kopioit piraattiohjelman edes osittain tietokoneellesi, siitä tulee kiellettyä," Takala korostaa. Ostaminen ei siis sinänsä ole rikollista, mutta pelin installoiminen eli kopion tekeminen on.

"Esimerkiksi maahantuonti Virosta ja Venäjältä on kokonaan järjestäytynyttä rikollisuutta, eikä kyseessä ole enää mitään pientä kauppaa vaan puhutaan oikeasta rikollisuudesta. Esimerkiksi Suomessa on ollut tapauksia, enimmäkseen PlayStation-puolella, joissa on selviä yhtymäkohtia huumeisiin ja aseisiin. Tapaukset ovat juuri nyt poliisitutkinnassa."

"Kaikki piraattituotteet, jotka Virosta ja Venäjältä tulevat, ovat järjestäytyneen rikollisuuden rahoittamia. Ja kaikki raha mikä sinne viedään, käytetään rikollisuuden tukemiseen," Takala varoittaa. Noin kolme neljästä piraattipelistä tulee Suomeen rajan yli.

"Viron viranomaiset ovat voimattomia. Vaikka he tekevät tarkastuksia, myyjät saavat varoituksen etukäteen, eikä heitä saada kiinni. Asia on otettu esille kansainvälisissä kauppapoliittisissa neuvotteluissa ja eiköhän Virokin tiukenna otettaan", Takala toivoo.

Pikkurikolliset

Kirjoittavien CD-asemien hintojen lasku näkyy kopioinnissa: "Nuoret eivät monesti ymmärrä, että kirjoittavalla CD-ROM-asemalla pelien kopioiminen ja myynti-ilmoittelu lehdissä on rangaistavaa, eivätkä he myöskään ymmärrä, mitä seuraamuksia tästä on."

Nuoret jäävät kiinni varsinkin siinä vaiheessa, kun he kaupittelevat kopioituja pelejä esimerkiksi ilmaisilmoittelulehdissä. Useimmiten vanhemmat ovat täysin tietämättömiä lastensa laittomista puuhista. Kyseessä on kuitenkin vakava rikos.

"Jo yhden kappaleen kopioimisesta saattaa joutua korvauksiin. Tietysti mietimme maalaisjärjellä näitä asioita. Jos näemme ilmoituksia, ja käy selville, että esimerkiksi joku 15-vuotias kaveri on tehnyt kopioita itselleen ja kavereilleen, ja yrittää myydä niitä, emme välttämättä vie asiaa oikeuteen, jos tekijä luovuttaa tuotteet meille ja maksaa tietyn korvaussumman", myöntää Takala.

"Mutta kaikkeen puututaan, emme katso sormien läpi pieniäkään tapauksia. Jos tapaus menee poliisitutkintaan tai tulli ottaa kiinni, seurauksena on sakko, tuotteet hävitetään ja tapauksesta riippuen tekijä maksaa korvauksia. Jos kyseessä on suurempi tapaus, silloin viemme asian oikeuteen", Takala jatkaa.

"Myös kaikki kopiointiin käytetyt laitteet voidaan hävittää," Takala muistuttaa.

Pahimmassa tapauksessa saattaa siis mennä kymppitonnin tietokone, kopiointilaitteet ja lisäksi päälle tulee korvaussummat ja sakot.

Internet ei tee poikkeusta, sitäkin kautta pelien kopioiden levittäminen on kielletty. Piraattijahdissa kansainvälisyys korostuu nimenomaan internetissä.

"Jos sivuilta löytyy kopioituja pelejä tai niitä kaupataan, sivut suljetaan. WWW-sivujen palvelutarjoajat sulkevat laittomat sivut, jos sivunpitäjä ei itse kehotuksesta sitä tee."

Miljoonista kyse

Piratismissa liikkuvat suuret setelit: "Esimerkiksi Pleikkaripelien harmaitten markkojen arvioiminen on hankalaa, mutta arvioisin, että piratismin osuus on noin 20 prosenttia markkinoista eli noin 35 miljoonaa markkaa.

"Kansainvälisesti olemme ikävässä tilanteessa hankalien itänaapurien takia. Olemme EU-maista samalla tasolla Kreikan ja Italian kanssa. Itä-Euroopassa tilanne on tietysti vielä huonompi."

Lisätietoja saa Olli-Pekka Takaselta, puh. (09) 6803 4049 ja Mika Pitkäseltä, puh. (09) 6803 4059. Ilmiantotapauksissa muista, että myös väärä ilmianto on rangaistava teko.

Mikä on kiellettyä?

- Tietokoneohjelmien kaikenlainen kopioiminen, koskee myös yksityiskäyttöä ja niin sanottuja varmuuskopioita.

- Kopioiden myyminen, tarjoaminen myytäväksi ja maahantuonti levittämistarkoituksessa.

- Piraattiohjelman installoiminen eli osittainenkin kopioiminen tietokoneelle.

Mikä on sallittua?

- Asentaa alkuperäinen ohjelma omaan tietokoneeseen ja muuttaa sen asetuksia niin, että se toimii.

Lisää aiheesta