Pokkarisotaa

Sota ei yhtä miestä kaipaa. Paitsi jos kyseessä on Battler Britton.

Normikorkkari on saanut lehtikioskille liudan laadukkaita kilpailijoita. Osa on Egmontin itsensä kustantamia, osa kunnianhimoista kotimaista pientuotantoa. Aloitetaanpa pinon purkaminen pienimmästä.

Tiainen

Kannaksen murhamies on Marko Tiaisen takuuvarma taistelukertomus Suomen talvisodasta. Murhamies Lauri Repo pakenee poliisia armeijan leipiin ja joutuu rintamalle. Vastassa on vihollinen, mutta takana komisario Takala.

Tiainen on aina ollut hyvä tarinaniskijä, niin nytkin. Juttua on mukava lukea ja kuvatkin ovat ilmeisen onnistuneita. Mutta tässä kohtaa on haukuttava kustantajaa kunnolla: piirrosoriginaalit teksteineen on skannattu harmaasävyinä ja liian pienellä (lue: painokelvottomalla) resoluutiolla, jolloin koko kirja on yhtä pikselimössöä. Kuvat vielä katsoo, mutta lukeminen tökkii, etenkin kun pokkari on fyysisiltä mitoiltaan porukan pienin.

Vaadin isokokoisempaa uusintapainosta pikavauhdilla!

Kukko

Saksalainen U-255 sukeltaa kolmatta ja viimeistä kertaa pohjoisessa. Suomalaisen Aapo Kukon sukellusvenetrilogian avausosa oli hyvä, toinenkin kohtalainen, mutta kolmannessa tuntuu kiire ja työn määrä jo painavan. Ensimmäisen osan pikkutarkka piirrosjälki on muuttunut samaa toistavaksi ja tukkoiseksi. Jopa niin, että hetkittäin puhuvien hahmojen tunnistaminen on hankalaa.

Onneksi nopeus ja kiire näkyvät tekstissä vain suttuisena käsialana, itse tarina on edelleen vahva. Sota on loppuvaiheissaan ja sukellusvenemiesten pinnat pinnan alla piukilla. Vastassa on sekä meri että vihollinen, eivätkä omat ajatuksetkaan anna rauhaa.

Osui ja upposi.

Pulp

Pulp on uusi tuotemerkki, jonka alla Egmont julkaisee pokkareita laidasta laitaan. Sotaisinta siipeä edustaa vanhoista Siivet-sarjakuvalehdistä tuttu piirtäjä Ian Kennedy, jonka Valttiässä on neljän ilmataistelutarinan kokoelma. Itse valttiässä on tietysti engelsmannien lentäjäsankari Battler Britton, mutta muuten pääosissa ovat tarkasti ja tunteella piirretyt lentokoneet. Valitettavasti vain Spitfire puuttuu.

Muut Pulp-sarjan kirjat ovat sitten jotakin aivan muuta: Sherwoodin metsäsissi nostaa historian hämyistä parrasvaloihin vanhat, korkkariformaattiin piirretyt Robin Hood -seikkailut, Matkalla kadotukseen tuo väliepisodeja Road to Perdition -leffan palkkamurhaajaisän ja hänen poikansa pakomatkaan ja Synkkiä enteitä on ovelasti naamioitu Hellblazer-kirja.

Näistä kaksi ensin mainittua ovat ainoastaan toimivia kuriositeetteja, mutta Rebus-dekkareistaan tutun Ian Rankinin Hellblazer-tulkinta, jossa John Constantine joutuu Helvetin tositelkkariin, on todella hyvä. Tämä kirja avasi taannoin Dark Entries -nimellä Vertigon mielenkiintoisen Crime-sarjan. Tätä lisää!

Marko Tiainen: Kannaksen murhamies, Legendat-sarja, Revontuli 2011, 140 sivua, hinta noin 10 euroa

Aapo Kukko: U-255 Sukellus pohjoisessa III, Sotakirjasto 2011, 120 sivua, hinta noin 12 euroa

Ian Kennedy: Valttiässä, Egmont 2011, 240 sivua, hinta 9,95 euroa

Patrick Nicolle – Reg Bunn: Robin Hood, Sherwoodin metsäsissi, Egmont 2011, 256 sivua, hinta 9,95 euroa

Collins – Garcia-Lopez – Lieber – Rubinstein: Matkalla kadotukseen, Egmont 2011, 288 sivua, hinta 9,95 euroa

Ian Rankin – Werther Dell’Edera: Synkkiä enteitä, Egmont 2011, 224 sivua, hinta 8,95 euroa

Lisää aiheesta