Prince of Persia: Sands of Time (GameCube)

Prince of Persia: Sands of Time on persoonallisin toimintatasoloikka pitkään aikaan. Tapahtumapaikka on keski-idän mystinen tuhannen ja yhden yön maailma, jonka palatsimaisemissa prinssi joutuu keräämään ajan hiekan takaisin jyvä kerrallaan pelastaakseen valtakuntansa.

Työ vaatii pääsyä pisteestä A pisteeseen B taistellen ja akrobatialla. Prinssi voi käsitellä aikaa, esimerkiksi kelata sitä taaksepäin ja hidastaa. Vaikka varsinainen pelaaminen on pelkkää toimintaa, oikeiden reittien ja temppujen valitseminen vaatii nimenomaan älyä. Muutama tyylipuhdas nokkeluustehtäväkin matkalta löytyy.

Seurakseen prinssi saa kauniin Farahin, joka on taitava jousipyssyn käyttäjä. Käytännössä naisen suurin avu on ulkonäkö, ja varsinkin loppupuolella typyn suojeleminen aiheuttaa enemmän vaivaa kuin hänestä on apua. Idea naisen kaitsemisesta on varastettu suoraan modernista klassikosta ICO, mikä osoittaa Ubi Soft Montrealilta hyvää makua.

Prinssin ohjaaminen on yksinkertaista, vaikka hän osaa runsaasti kaikenlaisia temppuja seinää pitkin juoksemisesta nojapuuliikkeisiin. Kontrollit toimivat täydellisesti. Mikäli pelaaja mokaa, voi syyttää vain itseään ja nakkisormiaan.

Prinssin etenemistä on ilo seurata, sillä sujuva animaatio hurmaa ja lukuisat yksityiskohdat luovat oman tunnelmansa. Jopa perheen 4,5-vuotias perijätär seurasi "prinssi- ja prinsessapeliä" herpaantumatta sivusta ja monta kertaa suorastaan pakotti isän tarttumaan padiin.

Taisteluosuudet eivät ole aivan samalla tasolla muun täydellisyyden kanssa. Kun vastassa on loputtomalta tuntuva lauma hiekkazombeja, jotka on tuhottava yksi kerrallaan, hipaistaan kyllästymisrajaa. Varsinkin lopussa taistelut käyvät ensin työstä ja sitten hermoille.

Extravalikoima poikkeaa hieman muista versioista. Alkuperäisen Prince of Persian 15 vuoden takaa saa avattua sekä Cubelle että Gameboy Advancelle, mutta jälkimmäisen pelaaminen vaatii linkkikaapelin. Lisäherkkuna on lyhyt pätkä alkuperäistä peliä 3D-muodossa ja videodokumentti pelin tekemisestä.

Prince of Persian saa kaupasta normaalihintaa huokeammalla, joten hyvää saa kerrankin halvalla. Oikeudenmukaisessa maailmassa Prince of Persia: Sands of Time olisi ollut listoja hallitseva miljoonahitti jo julkaisustaan lähtien.

93