Pro Evolution Soccer 5 (PSP) – Kuningas povitaskussa

Sivistyneen yhteiskunnan viimeiset päivät ovat käsillä, sillä Pro Evoa voi pelata missä tahansa.

Vaikka PESsimisti ei pety koskaan, ensin huonot puolet: Pro Evolution -pelien selkäranka, Master League, ei ole mukana PSP-käännöksessä eikä omaa joukkuetta pysty rakentamaan ja kehittämään. Pelattavana on kuusi eurooppalaista pääsarjaa. Virallisen lisenssin maita ovat Italia, Espanja ja Hollanti, lisenssin ulkopuolelta mukana ovat Englanti, Ranska ja Saksa. Näiden lisäksi pääsee luotsaamaan 57 maajoukkuetta ja kourallista seurajoukkueita eri puolilta maailmaa.

Pääsarjojen tahkoamisen lisäksi treenataan erikoistilanteita, ammutaan pilkkuja, pelataan ystävyysotteluita ja rakennetaan kansainvälisiä liigoja maa- ja seurajoukkueista. Sitkeimmät voivat naputtaa lisenssittömät joukkueet aitoon kuosiin mukana tulevalla editorilla.

Tuttua laatua

Pro Evolution -sarja on saavuttanut kuolemattoman maineensa aitoa jalkapalloa muistuttavalla pelattavuudellaan. Kenttäkoostumukset pysyvät hyvin kasassa, pelaajien liikehdintä on uskottavaa ja virtuaalifutaajat pysyvät pelaajan kontrollissa eivätkä antaudu ylipitkien animaatioiden vangeiksi. Kun kaavaan lisätään toimivat taktiikat ja monipuoliset kontrollit, jalkapallounelma on kasassa.

Pro Evon PSP-versio säilyttää sarjan kaikki hienoudet. Pelaajien ohjaaminen on yhtä hienovaraista kuin konsoli-isoveljillä ja monipuolisuudesta ei ole tingitty. Laidan vaihdot, nostot, seinäsyöttelyt ynnä muut ovat tallella. Suurimpana erona kontrolleissa on toisten olkanappien puuttuminen, mikä PSP:llä on korvattu pääasiassa tuplanapautuksilla. Monipuolisuudesta huolimatta kontrollit on helppo oppia. Kikkailuun ei ole pakottavaa tarvetta, sillä peruskontrolleilla pärjää yllättävän pitkälle.

Ennen ottelua pääsee rukkaamaan kenttäkokoonpanoa ja laatimaan taktiikkaa. Pelaajat ovat selkeästi yksilöitä, joten miehet on roolitettava oikein. Jaap Stamista ei saa nousevaa laitapakkia edes käskemällä, mutta korkeissa palloissa mies on kova luu. Kenttäryhmittymä myös määrää pelityylin. Jos kärjet ovat isoja ja vahvoja, korkeat keskityspallot tuovat maalipaikkoja ja vikkelät taitohyökkääjät kukoistavat maata pitkin pelattaessa.

Ottelua voi seurata kolmesta eri kuvakulmasta tai oikeastaan vain yhdestä, mutta eri zoomauksilla. Käytännössä kaikkein kauimmainen kamerakulma on ainoa vaihtoehto, sillä muissa ei näe kenttää tarpeeksi. Paras vaihtoehto on ihan hyväksyttävyyden rajoilla, joten ruudun alareunan pelaajatutka tulee tarpeeseen.

Miehet rautaa

Pro Evolution Soccer 5 on videopelaamisen Ronaldinho: se ei leveile ulkoasullaan, mutta niputtaa vastustajansa halutessaan. Grafiikka on PSP:llä hyvin lähellä konsolivastineitaan. Loistokkuus puuttuu, mutta tilalla on maanläheinen toimivuus. PSP:n tehorajat näkyvät välillä häijysti. Kulmapotkuissa ja muissa erikoistilanteissa ruudunpäivitys kangertelee selvästi, kun molemmat joukkueet ovat pakkautuneet rangaistusalueelle.

Hidastelu näkyy myös pitkinä latausaikoina. Matsin käynnistys kestää kauan, samoin pelin aikana ladattavat animaationpätkät. Pelaajavaihdot ovat jatkuva murheenkryyni, sillä ottelu pysähtyy ensimmäisen vaihdon yhteydessä lataamaan pelaajan talsimista pois kentältä. Mahdollisuus kaikkien animaatioiden poiskytkemiseen olisi ollut hyvä, jollei muuten niin akun säästämiseksi. Valikoista pystyy valitsemaan akun säästön, mikä kytkee pois päältä musiikin ja osan äänitehosteista. Selostusta ei ole, mutta Pro Evon selostajat tuntien puute on lähinnä bonus.

Pro Evolution Soccer 5 on tynkäversionakin rautaa. Puolustuspelaaminen on tiivistynyt vuosien saatossa kiitettävästi, joten epärealistisista maalikarkeloista ei ole pelkoa. Toisaalta Pro Evoa on muutettu pelaavampaan suuntaan. Puolustaminen onnistuu edelleen pitämällä yhtä nappia pohjassa, mutta lopputuloksena todennäköisesti vastustaja kellahtaa ja tuomari viheltää. Omatoimiset pallonriistot on syytä opetella.

Konepelureiden kiitettävä puolustusasenne tuntuu hyökkäyspelissä. Jos mielii voittaa, erikoistilanteet on pakko hyödyntää. Muuten maalipaikkoja on haettava oikeaoppisesti syöttelemällä ja laidoista keskittämällä. Vaivannäkö ja yrittäminen palkitaan: joka ikinen maali tekee höpöä ja poikkeuksellisen hienot osumat tuplaten.

Pro Evon taika on tallella PSP-versiossa. Vaikka tekniset rajoitteet hyppivät silmille ja ominaisuuksia on riisuttu, pelaaminen tempaa mukaansa. Kuningas on kuningas pallot paljaanakin.

85