Rallit testissä - Pikataipaleiden parhaimmisto

Ärjyvän rallipedon rattiin mielivälle on olemassa monenmoisia vaihtoehtoja, joista turvallisimpia lienevät rallin lukuisat tietokoneversiot. Vaihtoehtojen kirjavasta joukosta löytyy rutkasti akanoita, mutta myös kultajyviä.

Suomalaiset ovat autourheilukansaa. Vuosien saatossa on menestystä ja mestaruuksia satanut etenkin rallissa niin paljon, että Suomea voi huoletta kutsua maailman parhaaksi rallimaaksi. Suomalaisten geeniperimässä oleva rallikuume näkyy myös PC:n rallipelien suuressa suosiossa. Ratin taakse ja sorateille on päästävä, maksoi mitä maksoi.

Kokonaissummaa pystyy kuitenkin hillitsemään, kun tietää, mitä markkinoilta hakee. Niinpä onkin aika tehdä katsaus rallipelien maailmaan ja erotella kaikenkarvaisten keskivertorallien joukosta ne todelliset kultakimpaleet. Kärkikaksikko ei liene kenellekään kovin suuri yllätys, mutta sen takana käydään kovaa taistelua jäännöspisteistä.

Aikansa ylivoimainen ykkönen

Vuoden 1998 lopulla ilmestynyt Codemastersin Colin McRae Rally iski luun kertaheitolla niin syvälle kilpailijoiden kurkkuun, etteivät ne ole sitä vieläkään saaneet kunnolla kakistettua ulos. Samalla Colin McRae Rallysta tuli mittatikku, johon kaikkia sen jälkeen ilmestyneitä rallipelejä on verrattu ja verrataan. Ainakin Colin McRae Rally 2:n ilmestymiseen asti.

Periaatteessa Colin McRae Rally ei ole järin mullistava peli. Ajamaan pääsee mukavaa autovalikoimaa muutamaan eri maahan sijoittuvilla radoilla. MM-sarjan lisäksi mukana on autokoulu, joka opettaa noviisille ralliautoilun salat ja hioo kokeneempien kynnet entistä terävämmiksi.

Se, mikä teki Colinista niin ylivoimaisen oli sen vertaansa vailla ollut ajotuntuma, joka vielä korostui, kun käytti hyvää force feedback -rattia. Sora ja lumi tuntuvat todella erilaisilta ja vaikuttavat ajettavuuteen kerrassaan mahtavasti. Tuloksena on ilmiömäinen ralliauton ratin takana olemisen tuntu, jollaista ei vielä tähän päivään mennessä ole muissa peleissä tavoitettu. Ajaminen tuntuu siltä kuin ajaisi oikeasti ralliautoa ja olisi vieläpä hyvä siinä.

Erityisen realistiseksi Colinia ei kuitenkaan voi sanoa, vaan ajotuntumaa on viilattu selkeästi arcaden suuntaan. Tuloksena on onnistunut yhdistelmä realismia ja arcadea, jossa pääpaino on sujuvalla pelattavuudella. Loistotuntuman ansiosta kuka tahansa pystyy kuvittelemaan olevansa Mäkinen tai Kankkunen, ja rallifiilis on huipussaan.

Toinen selkeä Colinin plussa on sen loistava kartanlukija. Vaikka nuotteja onkin hieman yksinkertaistettu, niiden tarkkaavainen kuunteleminen on välttämätön ehto menestymiselle. Nuottien merkitys korostuu etenkin upeissa yökilpailuissa, joissa rataa valaisee ainoastaan auton etulyhdyt, ja kilpailu ajetaan täysin kartanlukijan ohjeiden mukaan.

Vaikka Colin McRae Rally onkin pelimaailman mittapuulla jo vanha, se on yhä monien mielestä se kaikkein paras rallipeli. Eikä puolisen vuotta sitten kukaan edes olisi väittänyt vastaan. Nyt Colin McRaella on jo varteenotettavia kilpailijoita.

Haastava haastaja

Kokonaisen vuoden kestäneen yksinhallinnan jälkeen Colin McRae Rally sai lopultakin vakavasti otettavan kilpailijan. Viime vuoden lopulla autopelirintaman vanha konkari Magnetic Fields sai valmiiksi Rally Championshipin, joka pisti Colinille kovan kovaa vasten. Rally Championshipillä oli kuitenkin varsin erilaiset lähtökohdat kuin Colinilla. Rally Championshipin tavoitteena oli mahdollisimman realistinen pelikokemus, mikä käytännössä tarkoitti sitä, että Colinin helppoon pelattavuuteen tottuneilta RC otti luulot pois kovalla kädellä.

Periaatteessa Rally Championship on hyvin helppo peli: kunhan vauhti pysyy kovana ja auto tiellä, ei menestykselle ole mitään esteitä. Oikeasti asiat sujuvat hieman toisin: Rally Championship on sekä fyysisesti että henkisesti erinomaisen raskas. Pelaaminen vaatii sataprosenttista keskittymistä, jonka seurauksena tunnelma on käsin kosketeltavan intensiivinen. Keskittymisen herpaantuminen tietää yleensä totaalista katastrofia.

Pelisessiot venyvät varsin pitkiksi, sillä erikoiskokeet ovat sen verran pitkiä, että niiden ajaminen vie aikaa aina kymmenestä minuutista ylöspäin, eikä peliä pysty jokaisen erikoiskokeen jälkeen edes tallentamaan. Tämä tarkoittaa myös sitä, että ennen tallennusta olevan viimeisen erikoiskokeen viimeisessä kurvissa tehty paha virhe todennäköisesti pilaa koko pelisession. Sääli on sairautta.

Rally Championshipille ominaisia piirteitä ovat erityisen kapeat radat, joiden ulkopuolelle erehtymisestä maksetaan kova hinta. Autot hajoavat mitä moninaisimmin tavoin, eivätkä ne tosiaankaan kestä ylimääräistä höykytystä. Jos ensimmäisillä erikoiskokeilla auton kiepsauttaa muutaman kerran katolleen, tekee auto tenän viimeistään viimeisillä pätkillä.

Rally Championship on sen verran haasteellinen, ettei sillä kannata virtuaalirallikuskin uraa välttämättä aloittaa. Kokeneemmillekin kuskeille peli aiheuttaa välillä akuuttia hiusten repimistä ja kamalien kirousten tulvaa. Rally Championshipiä onkin kritisoitu liiallisesta vaikeudesta, mutta syyttä. Peliä ei yksinkertaisesti ole tarkoitettu huolettomaksi välipalapeliksi, vaan pelaaminen vaatii harjoittelua, ratojen tuntemusta ja tiukkaa keskittymistä # niin, ja vielä vähän lisää harjoittelua. Vähän niin kuin esikuvansakin.

Konkarien come-back

Tiukin haastaja rallin kärkikaksikolle tulee rakkaasta länsinaapuristamme Ruotsista. Digital Illusionsin Rally Masters lähestyy tuttua aihetta hieman eri suunnasta. Rally Mastersissa pääosassa ovat menneiden vuosien huippukuskit ja Kanariansaarilla ajettava Michelin Rally of Champions -tapahtuma. Korsikassa vuonna 1986 menehtyneen Henri Toivosen muistoksi ajettavaan puolitotiseen kilpailuun kerääntyvät entiset ja nykyiset mestarit kisailemaan keskenään.

Tyypillisestä rallipelistä Rally Mastersin erottaa sen varsin erikoiset kisamuodot. Useat kisat ovat samanaikaisia kahden kuskin välisiä taisteluita sitä tarkoitusta varten tehdyillä radoilla. Mukana on myös massalähtöjä, joissa jopa neljä autoa lähtee radalle yhtä aikaa. Perinteiseen kelloa vastaan ajamiseen verrattuna Rally Masters tarjoaa siis mukavaa vaihtelua.

Haasteellisuudeltaan ja vaikeustasoltaan Rally Masters on enemmänkin painottunut Colinin kuin Rally Championshipin suuntaan. Rally Masters on onnistunut sekoitus realismia ja arcadea, minkä ansiosta kilpaileminen sujuu miellyttävän vaivattomasti ilman sen suurempaa hampaiden kiristelyä.

Pienenä puutteena Rally Mastersissa voi pitää säätilojen vaisua vaikutusta ajettavuuteen. Oli alustana sitten sora tai jää, tuntuu ajaminen liian samanlaiselta. Onneksi autoista löytyy eroavaisuuksia, jotta ajamiseen tulee tarvittavaa vaihtelua. Ajotuntuma on varsin miellyttävä, vaikka ei ylläkään Colin McRae Rallyn tasolle. Pienen ajan kuluttua tuntuma uppoaa kuitenkin selkäytimeen, minkä jälkeen autojen käyttäytyminen on loogista ja luontevaa.

Vaikka Rally Mastersissa onkin mukana legendaarisia nimiä ralliautoilun lähihistoriasta, kuten Timo Salonen, Massimo Biassion ja Hannu Mikkola, jäävät nimet hieman liikaa pelkiksi nimiksi, eikä sen ihmeempää klassikkofiilistä pääse syntymään.

Kaiken kaikkiaan Rally Masters on kuitenkin kelpo viihdettä, jonka ei tarvitse hävetä edes Colin McRaen ja Rally Championshipin rinnalla. Sen erilainen näkökulma ralliin takaa uusia kokemuksia, ja matala kynnys tuo pelin kaiken tasoisten pelaajien ulottuville. Rallikuskien väliset kaksintaistelut ovat ehdottomast

i kokemisen arvoisia.

Laatua kevyellä otteella

Realismia lähentelevien rallipelien lisäksi kannattaa kokeilla myös kevyempää menoa tarjoavia rallikaahailuita. Aivan ehdottomia huippupelejä ei kevyiden pelien sarjasta löydy, mutta hauskaa pelattavaa kyllä sitäkin enemmän. Segan kolikkopelikäännös Sega Rally 2 on uskollinen jäljennös kolikkopelihitistä # niin hyvässä kuin pahassakin. Infogramesin V-Rally puolestaan on tuotu PC:hen konsolien maailmasta.

Sega Rally 2 on todella hienon näköinen ja vauhdikas, mutta samalla varsin suoraviivainen. Tarkoituksena on lähinnä ajaa erilaisia etappeja läpi annetussa aikarajassa. Checkpointeista saa lisää aikaa, ja ajamista jatketaan niin kauan, että pääsee maaliin tai aika loppuu. Ratoja on ihan riittävästi ja autojakin piisaa, mutta sisältö ei silti riitä kovinkaan pitkäaikaiseen pelaamiseen.

Sega Rally 2 on myös siitä vaativa peli, että se huutaa ohjaimeksi rattia. Näppäimistöllä toki pystyy pelaamaan, mutta ajaminen on tällöin täysin tunnotonta ja saa pelin tuntumaan entistäkin suoraviivaisemmalta. Rattiohjaus sen sijaan toimii loistavasti ja mainio force feedback täydentää sitä hienosti. Ratilla pelattuna Sega Rally 2 muistuttaa häkellyttävän paljon kolikkopeliä.

V-Rally ei ole juurikaan sen monipuolisempi kuin Sega Rally 2, ja on muutenkin sisällöltään Sega Rallyn kanssa varsin samanlainen. V-Rallyssa kilpailut ajetaan neljän auton ryhmälähtöinä ja tavoitteena on olla ensimmäisenä maalissa.

Aika on jo ajanut V-Rallyn ohitse, mutta omat koukkunsa sillä vieläkin on. Salamannopeasti opittava ajotuntuma tempaa heti mukaansa ja pääpaino siirtyy kilpailemiselle. Vaihtelevat radat ja olosuhteet tekevät kisailusta hauskaa ja toimintaa riittää katkeraan loppuun asti.

Sega Rally 2 ja V-Rally ovat kumpikin oivaa vastapainoa haastavammille ralleille. Etenkin tiivistunnelmaisen Rally Championshipin jälkeen aivot nollaa mieluusti kevyemmällä kaahauksella, jotta taas jaksaa paneutua syvemmin totiseen kilpailuun.

Dynaaminen duo hallitsee

Rallipelien ehdottoman kärkikaksikon muodostavat Colin McRae Rally ja Rally Championship. Niiden asettaminen keskinäiseen paremmuusjärjestykseen on pitkälti kiinni omista preferensseistä, mutta koska maailmassa voi olla vain yksi totuus, niin vieköön täten huikean intensiivinen ja kieli keskellä suuta pelattava Rally Championship kärkisijan.

Kärjen välittömässä tuntumassa tulee pirteän erilainen Rally Masters, joka tuo kaivattua vaihtelua muuten niin samankaltaisiin rallipeleihin. Realististen rallien perässä tulevat vielä arcadekaahaukset Sega Rally 2 ja V-Rally, jotka tyydyttävät loistavasti aika ajoin iskevän kevyen kaahailun tarpeen.

Rallipelien ystävillä on loppujen lopuksi pullat hyvin uunissa. Jokaiseen makuun löytyy hyvä ehdokas, eikä mikään estä maistelemasta kaikkia vaihtoehtoja. Onpa vielä mielenkiintoista nähdä, miten Colin McRae Rally 2 sekoittaa soppaa jos ja kun se PC:lle ilmestyy.

Kärkiviisikko

1. Rally Championship. Pelit 12/99: 92 + Pelit suosittelee. (http://www.rallychampionship.co.uk)

2. Colin McRae Rally. Pelit 11/98: 92. (http://www.codemasters.com)

3. Rally Masters. Pelit 4/00: 87. (http://www.rallymasters.com)

4. Sega Rally 2. Pelit 11/99: 79. (http://www.segarally.com)

5. V-Rally. Pelit 3/99: 85. (http://www.vrally.com)

Lisää aiheesta