Resistance: Retribution (PSP) – Maanalainen armeija iskee jälleen

PS3:n Resistance-räiskintä siirtyy PSP:n pikkuruudulle. Kasvaako jännite kun Resistanssi pienenee?

Maahan hyökännyt muukalaisrotu kimera on vienyt James Graysonilta kaiken. Veljensä kuoleman jälkeen kersantti karkaa käpykaartiin, mutta päätyy sotaoikeuteen. Kuolemaakin pahempana rangaistuksena Grayson määrätään Ranskan vastarintaliikkeen riveihin.

Retributionin vaihtoehtohistoriassa avaruusmuukalaiset ovat vallanneet vanhan mantereen, mutta sitkeä vastarintaliike ei anna periksi. Englannin jälkeen vapautusvuorossa on Ranska, jossa Grayson huomaa vaihtaneensa varman kuoleman vain hieman viivästettyyn.

Retributionissa maailmaa tarkkaillaan kolmannesta persoonasta ja mallia otetaan yllättäen Gears of Warista (Pelit 12/06, 85 p), sillä kimerat pitäisi suolata suojan takaa. Tylsään piilotteluun ei ole tarvetta, sillä yliavustavan automaattitähtäyksen ansiosta muukalaislaumat röpötetään hengiltä selkä suorana seisten.

Tulitusnamiskalla Grayson valitsee automaattisesti itselleen kohteen ja pumppaa siihen lyijyä. Jos kohde liikkuu, piippu ja Graysonin rintamasuunta seuraavat tarkasti mukana. Automaattia on pakko käyttää, sillä manuaalitähtäys on surkea. Avaruuspirut ehtivät tappituntumalle ennen kuin kuularuiskun on saanut väännettyä edes etäisesti oikeaan suuntaan.

Alieneiden sijaan James Graysonin pahimmaksi viholliseksi muodostuvat kontrollit. PSP:n namiskat eivät sovellu soljuvaan räiskintäkokemukseen, sillä laitteesta puuttuu katseen ohjaamiseen tarvittava toinen analogisauva. Retribution yrittää parhaansa mukaan paikata vajetta emuloimalla toista tattia toimintapainikkeilla, mutta lopputulos jättää toivomisen varaa. Katsetta on todella hankala saada kääntymään oikeaan paikkaan ja korjausliikkeisiin on turvauduttava toistuvasti.

Tarinaa seuraa mielellään, kiitos nokkelan dialogin. Graysonin heitoille saa paikoin hymähdellä ääneen, mutta mies on valitettavan maanisdepressiivinen. Rintamakarkuri muistuttaa paikoin japsiropen maailman pahuutta itkevää päähenkilöä, sillä vinkuminen vaikuttavaa olevan Graysonin lempipuuhaa avaruusmörköjen teurastamisen ohella.

Retribution on ajoittain hyvää viihdettä, mutta kompastelee ikävästi perusasioissa. Grafiikka vie PSP:n tehot äärimmilleen, kentät ovat laajoja vaikka etenevätkin turhan suoraviivaisesti ja tiheiden tallennuspaikkojen ansiosta rytmitys toimii erinomaisesti. Ongelmista suurin on tunnoton ohjaus ja sen pakottamat myönnytykset pelimekaniikassa. Reilusti alle kymmentuntisen räiskeen selkäranka olisi tarvinnut ympärilleen rutkasti lisää läskiä, sillä yliavustavan tähtäyksen ja lahdattavaksi ravaavan tekoälyn takia peli etenee kuin itsestään.

79