Eikä hyvä sarjakuva.
Egmont on viime aikoina kunnostautunut kaivamalla vanhoja hautoja auki. Pienen ajan sisällä on kumpujen yöstä ylösnostettu sellaiset sarjakuvaklassikot kuin Shokki – Värjyvää vampyyriviihdettä ja alkuaikojen Tex Willer omassa värillisessä Kirjastossaan. Ylösnousuvuorossa on nyt maineikas lehtivanhus Agentti X9.
Naisen seikkailut
Agentti X9 -lehti ilmestyi alun perin Suomessa vuosina 1973–1994, joten lukuisat ovat ne keski-ikäiset miehet, joiden poikuuteen sarja jotenkin liittyy. Isältä pojalle -henki lieneekin suurin syy sarjan uudelleen tulemiseen. Tai sitten ratkaisuun on vaikuttanut maailmaa pyyhkivä rikossarjakuva-aalto.
Isille ja pojille X9 tarjoaa kaunista luettavaa. Ensimmäisen numeron johtosarjana on ihka ensimmäinen Modesty Blaise -sarja La Machine. Modesty on entinen rikollispomo, vieläpä kaunis sellainen, joka nuorena eläkeläisenä kaipaa toimintaa. Englannin tiedustelupalvelu sitä hänelle ja hänen komealle apurilleen Willie Garvinille tarjoaa. Sanomalehtisarjaa kirjoitti koko sen ilmestymisen ajan vuodesta 1963 vuoteen 2001 Peter O’Donnell ja sitä piirsi vuoteen 1970 Jim Holdaway ja sen jälkeen Enrique Romero.
Suomessa moneen kertaan aiemminkin julkaistu sarja on uutta Agentti X9 -lehteä varten uudelleen taitettu, eli vanha strippimuoto on unohdettu ja kuvista on rakennettu kokonaisia sivuja. Ensin pelästyin mokomaa, mutta lehden luettuani on myönnettävä, että Holdawayn taide pääsee komeasti oikeuksiinsa tässä isommassa koossa. Surkealla paperillakin.
Toinen nainen
Vaikka Modesty kaunis onkin, on hän kuitenkin jo sarjakuvallisessa iässä mitattuna vähintään varttunut, joten hänen takiaan ei kannata kovin innostua. Mutta Agentti X9:ssä seikkailee toinenkin nainen, joka on nuori ja nätti ja suhteellisen tuore, siis siltä sarjakuvaiältään. Isabelle ”Dizzy” Gordova vapautuu Brian Azzarellon ja Eduardo Risson rikossarjan 100 Bullets ensimmäisessä osassa vankilasta ja heti hänelle tarjotaan mahdollisuus tappaa perheensä murhaajat. Jäljittämättömillä luodeilla, kuinkas muuten.
Yhdysvalloissa 100 kutia on jo tiensä päässä eli sata lehteä on ilmestynyt, joten ulkomaan kauppaa harrastaville tämä on tuttua herkkua. Mutta muille sarjan lukeminen X9:stä on suorastaan kansalaisvelvollisuus, sillä niin komeasta tarinasta on kyse. Ja vaikka Sata kutia ilmestyykin X9-linjan mukaisesti mustavalkoisena, värien poisjääntiä ei lukiessa yllättäen juurikaan huomaa. Vahva tarina vie.
Jatkossa X9:n sivuilla on luvassa myös kolmas suuri rikossarjasuosikkini: Sanchez Abulin, Alex Tothin ja Jordi Bernetin Torpedo 1936. Agentti X9 tarjoaa siis hyvää ja halvalla, voivatko asiat paremmin olla?
* * * * * *
Amerikan rikospäivitys
Suomenkin elokuvateattereissa pyörinyt Martin Scorsesen ohjaama Suljettu saari perustuu erinomaisen Dennis Lehanen romaaniin Shutter Island. Edellinen Lehane-filmatisointi oli Mystic River (Menneisyyden ote), jonka ohjasi Clint Eastwood, eli hyvissä käsissä ovat Lehanen tekstit olleet. Näin myös sarjakuvapuolella, sillä Shutter Islandista tehtiin jo ennen elokuvaa sarjakuva. Ranskalainen sarjakuvataiteilija Christian De Metter sarjakuvitti akvarelleilla tarinan muistinsa menettäneestä murhaajasta tehokkaasti ja liikoja konstailematta. Kannattaa lukea, sarjakuvanakin.
Myös Donald Westlaken Richard Stark -nimellä kirjoittamat Parker-kirjat ovat saaneet sarjakuvaversionsa. The Hunter on sarjan ensimmäinen, komea kovakantinen teos, jonka on sarjakuvaksi sovittanut ja piirtänyt Darwyn Cooke. Aiemmin Cooke on palkittu monista DC:lle tekemistään supersankaritarinoista, mutta tämä Parker on miestä parhaimmillaan. Yksi kaikkien aikojen komeimmista rikossarjakuvista.
DC Vertigon Crime -rikossarjakuvasarja on myös saanut jatkoa. Viimeisin lukemani on Jason Starrin kirjoittama ja Mick Bertilorenzin piirtämä The Chill. Kirja on hyvä ja seuraan taatusti sarjaa jatkossakin.
Myös Ed Brubakerin ja Sean Phillipsin loistava Criminal jatkuu taas pienen ilmestymiskatkon jälkeen. Kaikki nämä suomeksi, kiitos!
– Shutter Island, Dennis Lehane, Christian De Metter, Tokyopop, 2009
– Parker: The Hunter, Richard Stark, Darwyn Cooke, IDW, 2009
– The Chill, Jason Starr, Mick Bertilorenzi, DC Vertigo Crime, 2009
– Criminal: The Sinners, Ed Brubaker, Sean Phillips, Icon, 2010