Rollcage (PSone) – Ne jyrää meitin

"Voi ei! Taas yksi ajopeli lisää!" Faktat oikein mutta väärä kommentti. Korjattu versio: "Jippii! Taas yksi hyvä ajopeli lisää!

Jos minä olisin Pleikkaripelien ohjelmoija, en ikinä ryhtyisi tekemään uutta ajopeliä. Niitä on jo nyt joka lähtöön. On arcadea ja simulaattoria, on sekä scifimpää että realistisempaa hurjastelua, ajella voi niin pienillä leikkiautoilla kuin isorenkaisilla megamonstereillakin. Lisäksi jokaisesta tyylilajista löytyy myös laatua. Siltikin Rollcagesta tulee kova hitti.

Unohda realismi

Jonkinlaisen kuvan Rollcagesta saa, kun ottaa Wipeoutin miljöön, musiikin ja aseet, mutta poistaa ajoradan typerät reunat. Mutta Rollcagessa on tehty kaikki osa-alueet hieman paremmin. Pelin kehittänyt yhtiö Attention To Detail on nimensä veroinen.

Nippeli- ja simulaattorifriikit voivat jättää Rollcagen sovinnolla väliin. Rollcage on arcade-iloa ja vauhdin huumaa, korvan ja silmän herkku. Perusliigassa on valittavana 11 rataa ja neljä erilaista maailmaa. Kun mukaan lasketaan myös harjoittelu-, deathmatch- ja piiloradat, päästään noin kahteenkymmeneen hurjastelualustaan. Radoissa on myös oikoteitä ja vaihtoehtoisia reittejä, mikä lisää pelin elinikää.

Miljöö on sukua Wipeoutin tulevaisuusvisiolle, mutta Rollcagessa mielikuvitusta on käytetty enemmän. Esimerkiksi kesken ajon ongelmia voivat aiheuttaa taivaalta auton eteen putoavat meteoriitit tai vihamieliset avaruusalukset.

Yksinpeliin on tarjolla kuusi ajajaa, joilla kullakin on oma autonsa. Autot eivät eroa ulkonäöltään toisistaan muuten kuin värityksensä ansiosta. Sen sijaan autojen kiihtyvyys-, pito- ja huippunopeusominaisuudet vaihtelevat.

Hassut mobiilit

Autot ovatkin aivan oma juttunsa. En tiedä, voiko niitä edes autoiksi sanoa, vaikka jokaisessa vempeleessä neljä pyörää onkin.

Ensinnäkään autot eivät hajoa. Ne eivät kärsi minkäänlaisia vauriota, vaikka ajaisi neljääsataa kiviseinään. Se voi kuulostaa typerältä, mutta se on juuri yksi pelin perusideoista. Tuhoutumattomilla autoilla voi nimittäin ajaa puiden ja lyhtypylväiden läpi ja antaa niiden kaatua takaa-ajajien eteen. Tai vielä parempaa: voi tuhota suuren talon tukirakenteet ja koko hökötys kaatuu komeasti räjähdellen. Tosin romahdus on niin komea, että sitä jää itsekin ihailemaan, vaikka järkevämpää olisi paahtaa eteenpäin.

Taaksepäin vilkaisu onnistuu helposti heittämällä analogisen ohjaimen tatti sekunniksi taaksepäin. Perusohjaimella homma hoituu tietenkin myös, mutta se ei tunnu aivan yhtä vaivattomalta.

Hieman kannattaa kuitenkin miettiä, mitä pistää säpäleiksi, sillä törmäys aiheuttaa yleensä tulipallon, joka sokaisee pelaajan sekunniksi tai pariksi. Onneksi väärään suuntaan ajamisesta varoitetaan selvästi.

Paitsi että autot ovat hajoamattomia, niillä voi ajaa kummin päin tahansa. Eli jos auto pyörähtää "katolleen", se ei haittaa mitään. Sääli vain kuskia, joka joutuu ajamaan pää alaspäin. Idea on varmaankin tullut vastaavanlaisista leluautoista. Ja minulla oli kakarana vain puuleluja, hitto!

Päästä ohi tai ammun

Kullakin autolla voi olla samanaikaisesti kaksi asetta, joita käytetään ohjaimen hartianappuloilla. Aseet ovat hulvattomimpia sitten Wormsin. Onhan siellä normaali ohjus ja turbobuustikin, mutta entäpä Timewarp, joka heittää edellä olevan kilpailijan ajassa taaksepäin kunnes hän on perässäsi?

Ohjuksilla voi romahduttaa rakennuksia kilpakumppaneitten eteen, tai lasauttaa ilmassa leijuvan mainostaulun päreiksi. Voi sitä ajamisen iloa, kun itse ehtii juuri ja juuri taulun alta ja räjähdyksen paineaalto tuntuu takapuolessa (auton).

Rollcagen soundtrack on yksi pelihistorian komeimmista. Tarjolla on 15 biisiä junglea ja drum 'n' bassia. Biisit voi kuunnella erikseen myös pelaamisen ulkopuolella. Tunnetuimpia esiintyjiä ovat Wild Child, Jungle Bros, Fatboy Slim, Goldie, Ratman, Dan Bass ja Pascal.

Komeaa on

Miltä Rollcage näyttää? Hyvin Psygnosikselta. Esimerkiksi taivas on suorastaan lumoava. Varjoja, valoja ja räjähdyksiä tuskin voi Pleikkarilla tämän hienommin toteuttaa.

Rollcage ei vaadi pitkää opettelua, minuutit riittävät. Rollcage ei ole vaikea peli, mutta täytyy olla aika häkkinen, jos meinaa selvitä liigan jokaisen osakilpailun voittajana. Vaikeusastetta voi myös muuttaa.

Lisäksi mukana on Time Attack, jossa yritetään parantaa nopeinta ratakierrosaikaa. Kaksinpelissä ruutu jakautuu vaakatasossa kahtia. Ennätykset voi tietenkin tallentaa muistikortille.

Rollcage toimii hyvin fysiikan lakien mukaan, mutta ne eivät ole Maan fysiikan lakeja. Painovoima on suunnilleen sama kuin Kuussa. Eli hypyt ovat korkeita ja pitkiä ja komeita. Tämän vuoksi seinän kallistumia ja keskipakoisvoimaa hyväksi käyttäen Rollcagessa voi helposti ohittaa kaverinsa myös seinän kautta.

Tunnelin katossakin voi ajaa, itse asiassa kattoon on jopa laitettu nopeutta lisääviä vauhtiviivoja ja power-upeja. Voi sitä pelaamisen iloa, kun tulee tunnelista kattoa myöten ulos ja lentää komeassa kaaressa takaisin radalle, mieluiten vielä puolivoltin kautta.

Nannaa silmille

Peli rullaa uskomattoman nopeasti. Kun käyttää turbo-power-upin ja ajaa lisäksi vauhtiraitojen yli, nopeus saattaa olla yli 500 km tunnissa. Omituisinta on, että vauhti jopa tuntuu tuollaiselta.

Täydellinen ajopeli ei Rollcage ole. Lähdössä pääsee kaikkien ohi mistä lähtöruudusta tahansa vähän liian helpolla. Ei muuta kuin kaasu pohjaa ja so long, suckers! Tekoäly on kohdallaan, joten pian CPU-kaverit kyllä sinut kiinni saavat.

Usein harmittaa, kun yllättäen joku takana oleva pamauttaa aseella, eikä sitä huomaa ennen kuin osuman jälkeen. Silloin ei auta muuta kuin odottaa, kun auto lentelee ilmassa, törmää kallioihin ja rakennuksiin ja ikuisuudelta tuntuvien muutaman sekunnin kuluttua lopulta putoaa renkailleen. Tämän tietenkin pystyy estämään vilkaisemalla taaksepäin säännöllisin väliajoin, mutta se on yleensä hankalaa suuren nopeuden vuoksi.

Rollcage telkkuun!

Jokaisen kisan voi katsoa uudelleen uusintana. Jollakin kumman keinolla Rollcage osaa ohjata uusinta"lähetyksen" kuin ihminen. Kuvakulmat vaihtuvat nopeasti. Välillä ollaan auton sisällä, välillä "lennetään helikopterilla" vieressä, paha moka saatetaan näyttää "paikallaan seisovasta kamerasta" radan sivulta.

Jos tylsästi etenevää autojonoa, jossa ei ole edes aseita, harvoin räjähdyksiä ja miljöökin on ihan normaali, katsoo sunnuntaisin miljoona suomalaista (laji tunnetaan myös nimellä Formula 1), niin Rollcagen uusintojen televisioinnit keräisivät kaiken järjen mukaan kolme miljoonaa silmäparia.

Olen nähnyt arcade-ajopelien tulevaisuuden, ja sen nimi on Rollcage.

92