Rugby 06 (PC, PS2, Xbox) – Mutaiset mustelmat

Isokokoiset miehet piehtaroivat mutavellissä ja yrittävät päästä toistensa niskan päälle. Se ei ole lavatanssien viinahuuruinen loppuhuipennus, se on rugbya.

Rugby on maailmalla kohtalaisen suuri laji, mutta Suomessa se on jäänyt marginaaliasemaan ja amerikkalaisen jalkapallon varjoon. Palloa liikutetaan rugbyssa pääosin juoksemalla ja syöttelemällä, mutta syöttää saa vain taaksepäin. Syötöt lähtevät pelikaverien hyppysistä mukavan liukkaasti, eikä pelikuvioiden rakentelu kaadu turhaan aikailuun. Sujuva syöttöpeli vaatii lisäksi oivallusta ja rautaista ajoitusta: puolustaja pelataan tilanteesta ulos juuri ennen taklausta. Hyvin syötönkatkoja haistelevat pakit osaavat ennakoida passeja ja sulkea syöttölinjoja. Harmi, ettei puolustajia voi jujuttaa valesyötöillä.

Pallollinen pelaaja voi kahvittaa puolustajia vartaloharhautuksilla, työntää pakin kädellä syrjään tai jyrätä kylmästi miesparan ylitse. Myös nopeiden suunnanmuutosten tekeminen ilman erillistä harhautusnappia kannattaa, sillä vikkelimmät äijät tuntuvat liirailevan nurmella luistimet jalassa. Puolustettaessa taklaaminen onnistuu juoksemalla hyökkääjää päin, mutta se ei välttämättä vielä lennätä miestä nurmen pintaan. Jos syöksytaklaukseksi tarkoitettu geronimo-hyppy vie päin mainosaitoja, aina voi turvautua kepulikonsteihin. Raju kyynärpääisku vie taklattavan lasarettiin ja taklaajan ulos kentältä.

Joskus tie maalille on totaalisen tukossa, joten varsinkin tasaisissa otteluissa joutuu turvautumaan kolmen pisteen potkumaaleihin. Omassa päädyssä kikkailemiseen ei ole varaa, joten tarvittaessa pallo hoidetaan väljemmille vesille pitkällä purkupotkulla. Tiiviin puolustuslinjan läpi juokseminen on yleensä hikisen työn takana, valmiit syöttö- ja juoksukuviot ovat kovimmalla vaikeustasolla lähes ainoa keino jallittaa tekoälyllinen puolustuslinja. Vastustajan maalialueelle riemukkaasti painuva pallo saa onnittelutarkoituksessa päälle rojahtavan pelikaverinkin tuntumaan alle satakiloiselta.

Oppia ikä kaikki

Rugby 06 on harvinaisen noviisiystävällinen peli. Harjoitteluosiossa käydään yksityiskohtaisesti läpi pelin kontrolleja, jotka ovat lajin yksinkertaisesta luonteesta huolimatta yllättävän monivivahteiset. Pelin erikoistilanteiden hoitamiseen voi perehtyä kätevässä tutoriaalissa, jossa lajilegenda Grant Fox opastaa keltanokkia lajin saloihin laittaen peliin arvovaltansa lisäksi uusiseelantilaisen aksenttinsa.

Erikoistilanteet ovat lajia tuntemattoman silmin rugbyn kummallisinta antia, eikä Rugby 06 tee poikkeusta. Erilaisten aloitusrykelmien ja kasojen syntysyyt kyllä ymmärtää, mutta aina ei käy selväksi, mitä pelaajan pitäisi niissä tehdä. Vaadittujen nappirutiinien näppäilyllä alkaa yleensä tapahtua, mutta ei pelaajan toivomia asioita. Ärsytyskynnystä nostaa myös ukkojen käsittämätön kyky räpeltää maassa pomppivien irtopallojen kanssa.

Ottelutunnelma on haisevan miehinen: rapa roiskuu, äijät ähisevät hampaat irvessä, välianimaatioissa ollaan nokkapokkasilla ja tuomarin torumiset aloitusrykelmissä panevat hymyilyttämään. Tunnelmaa on myös pelitarjontaa selatessa: 22 maajoukkueella voi ottaa osaa jos jonkinmoisiin kekkereihin. Lisäksi on tukku seurajoukkueita, joilla voi tahkota PES-sarjan master leagueta muistuttavaa viritelmää. Tarkoituksena on hinata rupusakki pohjamudista menestykseen vahvistamalla joukkuetta harjoituskentän ohella myös siirtomarkkinoilla.

Rugby 06 teki minuun suuren vaikutuksen. Lähes täydellisenä lajiummikkona pääsin touhuun hetkessä sisälle, kiitos kätevien harjoitteluosioiden. Lajina rugby ei ole lopulta jenkkifutista ihmeellisempi, tarvitaan vain ripaus ennakkoluulottomuutta ja lusikallinen kokeilunhalua.

* * * * *

Rugby

Nykyaikaisen rugbyn syntyhistoria henkilöityy englantilaisen Rugby-koulun oppilaaseen William Webb Ellisiin. Jalkapallon kahlitseviin sääntöihin kyllästyneen pojan kerrotaan kaapanneen kesken ottelun pallon käteensä ja pinkaisseen juoksuun. Vuosi oli 1823 ja uusi pallopeli otti ensimmäiset askeleensa. Tarinan todellisuuspohjasta kiistellään, mutta rugbya pelataan tänä päivänä noin sadassa maassa. Suomeen laji rantautui vasta 1990-luvun lopulla, viime kesänä rugbyn SM-sarjaan osallistui kuusi joukkuetta.

Rugbysta on olemassa kaksi toisistaan poikkeavaa versiota: Rugby Union ja Rugby League, joista ensinmainitun säännöt ovat käytössä paitsi Suomessa myös Rugby 06:ssa. Viisitoistahenkisen joukkueen tavoitteena on juosta pallo vastustajan maalialueelle (5 pistettä) tai potkaista se maalipuiden väliin (3 pistettä). Onnistuneesta lisäpisteyrityksestä palkitaan kahdella pisteellä. Pallon saa syöttää käsin vain taaksepäin.

Lajin fyysisyydestä huolimatta rugbyn pelaajat eivät juurikaan käytä toppauksia. Kypärä, hartia-, sääri- ja alasuojat ovat sallittuja, mutta niiden tulee olla pehmustettuja. Taklata saa koko vartaloon, hartialinjasta alaspäin, mutta pallottomaan pelaajaan ei saa kajota. Erilaiset aloitusrykelmät muodostuvat joko sääntörikkomusten tai vuoronvaihtoyritysten perusteella.

Lasse Kyllönen

86