Ruudun takaa – Sarjamme maailmalla

Suomen kauppatase on sarjakuvan osalta ollut kauan pakkasella, mutta viime aikoina on vientikin alkanut vetää kiitettävästi.

Sarjakuvaharrastajien keskuudessa on jo pitkään kehuskeltu taidesarjakuvan menestyksellä ympäri maailmaa, mutta kohtuuden nimissä on sanottava, että hyvin on mennyt kaupallisellakin puolella. Uutta Muumien kaltaista megahittiä ei kenties vielä ole näkösällä (ellei sellaiseksi lasketa Tom of Finland -postimerkkimenestystä), mutta hyviä yrityksiä siihen suuntaan on runsaasti.

Eläimellistä...

Karhu rumpalina ei ideana erityisen ihmeelliseltä tuntunut ilmestyessään, mutta siitä huolimatta (tai juuri sen johdosta) JP Ahosen ja KP Alaren loistava bändikuvaus Perkeros (WSOY) kääntyy vauhdilla kaikille maailman kielille. Ranskaksi kirja ilmestyi toukokuussa alaotsikolla Les Notes Fantomes (Casterman) ja lisää on tulossa, muun muassa englanniksi, espanjaksi, italiaksi ja saksaksi.

Yksi näkyvimmistä maailmanvaltaajista on kuitenkin ollut pelien siivellä sinnittelevä Angry Birds -sarjakuva, jota on kevään mittaan julkaistu Suomessakin kolme irtoalbumia sekä kahdesta ensimmäisestä laajennettu Kootut seikkailut -kirja (WSOY). Vihaiset linnut ilmestyvät sarjakuvina myös maailmalla, kuinkas muuten. Suomen lisäksi Ranskassa, Saksassa ja Hollannissa. Lisäksi tulossa ovat versiot muun muassa Puolassa, Venäjällä, Georgiassa, Sloveniassa, Iso-Britanniassa ja Etelä-Koreassa. Ja vielä USA:ssa, jossa Angry Birds on ensimmäinen suomalainen sarjakuva, joka on saanut oman lehden. IDW:n kustantamana Angry Birds -lehti on ilmestynyt kesäkuun alusta. Suomalaisia juuria AB-sarjakuvassa edustavat sarjaa käsikirjoittavat Janne Toriseva ja Kivi Larmola.

Lintumaailmaan sijoittuu myös kolmas maailmanvalloitusta aloitteleva Suomi-sarjis. Sarjakuva-Finlandialla vuosi sitten palkittu Jaakko ja Lauri Ahosen Pikku närhi (Egmont) on myös kääntymässä amerikaksi. Kirja ilmestyy Jaybird-nimellä Dark Horsen kustantamana syyskuussa.

Ja Musta hevonen, tuo Samsonin mainio strippisarja, on puolestaan ollut jo pitkään luettavissa englanniksi nimellä Dark Side of the Horse GoComics-nettisivuilla.

... ja miehekästä menoa

Sami Makkosen kuvittama Deadworld-kauhusarjis sai juuri komean jatkeen, kun Restoration-kokonaisuus ilmestyi pehmeäkantisena kirjana (IDW). Osta se — älä lataa piraatisti, vaikka se vaihtoehto nettihaulla ensimmäiseksi esiin pomppaakin — ja tuet aidosti tekijää.

Makkosen ohella amerikkalaisille sarjakuvamarkkinoille on piirtimensä työntänyt toinenkin Sami: Sami Kivelä. Tai amerikkalaisittain Kivela. Suomessa Kivelän jälkeä on nähty esimerkiksi Lordi-sarjakuva-albumeissa, mutta niiden jälkeen Kivelältä on ilmestynyt jo useitakin eri sarjoja maailmalla, viimeisimpänä Hit List -nimisen sarjan viidestä lehdestä koottu pehmeäkantinen versio sekä Inferno: Age of Darkness -kertalehti. Hit List on kovaksi keitetty tappotarina, josta ei kauniita naisia ja vaarallisia tilanteita puutu. Kivelän piirrosjälki on realismissaan pikkutarkkaa ja samalla sopivan karheaa, että Ralph Tedescon kirjoittama juttu pysyy hyvin luettavana ja nousee lopulta yhdeksi tämän vuoden positiivisimmista yllättäjistä.

Ulkomailla julkaistuihin kun lisätään vielä vaikkapa Hannu Lukkarisen ja Juha Ruusuvuoren ranskannettu komea Nicholas Grisefoth -sarja, niin johan näitä tässä. Vaikka varmasti vielä suuren — ellen suurimman — osan unohdinkin. Nautitaan kuitenkin nyt näistä ja kesästä!

 

Lisää aiheesta