Saint Seiya: The Sanctuary (PS2) – Pyöreän kosmoksen ritarit

Suosittuun Saint Seiya -animesarjaan perustuva mätkintäpeli tuo Athenan ja Areksen ritarien välisen sodan PS2:lle.

Saint Seiya: The Sanctuary -mätkintäpelin pääosassa on animesarjan tarinaa kertaava juonimoodi. Tarina kertoo uudestisyntyneestä kreikkalaisesta sodanjumalattaresta Athenasta ja tätä puolustavista pronssiritareina tunnetuista nuorukaisista.

Kun pahan paavin kätyrit ampuvat kultaisen nuolen Athenan rintaan, pronssiritareilla on 12 tuntia aikaa tavoittaa paavi ja löytää Athenalle pelastuskeino. Ritareiden on taisteltava tiensä läpi kahdentoista horoskooppipalatsin, joita vartioivat legendaariset kultaritarit.

Pökerryttävän kiemurainen juoni, jonka kärryiltä putosin itse jo ensimmäisissä käänteissä, jakautuu neljääntoista episodiin, joissa kussakin käydään yksi taistelu juonen määräämällä hahmolla. Jos taistelusta suoriutuu ansiokkaasti, pääsee kömpelölle bonuskentälle, jossa taistellaan useampaa vihollista vastaan yhtä aikaa.

Teoriassa tarinamoodi on mainio idea, mutta toteutus tökkii. Juonipätkät ovat naurettavan pitkiä, minkä takia pelaaminen tuntuu enemmän tv-sarjan katsomiselta kuin pelaamiselta. Faneja tämä voi miellyttää, mutta pelin näkökulmasta taistelut hukkuvat televisiopätkiin.

Muita pelimuotoja ovat perinteinen taistelumoodi, jossa voi haastaa kaverin tai tietokoneen sekä omaperäinen pope-moodi, jossa pelataan pahiksilla hyviksiä vastaan. Teatteri-moodissa tutkitaan kerättyjä juonipätkiä, musiikkeja, pelikortteja ja muuta sälää.

Lisenssikirouksen kosto

Saint Seiya: The Sanctuaryn pelattavuus on yksinkertaistettu äärimmilleen, mikä on iloinen uutinen kaikille niille, jotka pitävät zombimaisesta napinrämpytyksestä ja turhauttavan pienestä liikevalikoimasta.

Välttämättömien perusliikkeiden, kuten potkujen ja iskujen lisäksi on vain muutama hitusen tehokkaampi erikoisliike. Komboja on vaivaiset kolme per hahmo ja ne hoituvat pääasiassa yhtä nappia rämpyttämällä. Tämän takia mätkiminen on pitkäpiimäistä samojen liikkeiden toistoa.

Pääsääntöisesti erikoisliikkeitä ei kannata edes yrittää, sillä niiden torjuminen ja kontraaminen vastaliikkeellä vaatii vastustajalta vain yhden napin puolihuolimatonta painamista. Etenkin kaveria vastaan pelatessa erikoisliikkeet ovat yhtä kuin itsemurha.

Kontrollituntuma on epätarkka ja toivottoman kankea. Liikkeet käynnistyvät pienellä viiveellä, joten paras taistelutekniikka on nappien umpimähkäinen nakutus. Yksitoikkoista pelattavuutta korostaa se, että merkittäviä eroja hahmojen välillä ei ole, vaan taisteluliikkeet ovat kaikilla puuduttavan samanlaisia.

Yhdentekevyyden ennätys

Kontrollien jähmeyttä tukee töksähtelevä animointi, jonka ansiosta ruudulla näyttää taistelevan kaksi muovinukkea. Muuten grafiikka on kelvollista ja juonipätkissä animeilme on tavoitettu hyvin. Mukiinmenevä musiikki ja kelvot ääninäyttelijät on poimittu suoraan sarjasta.

Saint Seiya: The Sanctuary on niitä pelejä, joita huono-onniset synttärisankarit saavat lahjaksi sukulaisiltaan ja jotka hukkuvat unohduksen yöhön käytettyjen pelien hyllyllä. Näin täydellisen yhdentekevä, kankean pelattavuuden ja pinnallisen taistelumekaniikan rampauttama mätkintäpläjäys voi lämmittää vain kovimpien fanien sydäntä.

* * * * *

Saint Seiya

Saint Seiya on kreikkalaisesta mytologiasta inspiraationsa ammentava japanilainen animesarja, joka perustuu Masami Kurumadan mangasarjakuvaan. Sarja esitettiin Japanissa ensimmäisen kerran vuosina 1986-89 ja se kattaa yhteensä 114 jaksoa. Sarjaan perustuvia piirrettyjä elokuvia on tehty neljä.

@Lodjusis:Saint Seiya sijoittuu 1980-luvun puolivälin Japaniin ja tarinan pääosassa on viisi orpoa nuorukaista, joista sarjan mittaan kasvaa mahtavia taistelijoita. Nuorukaiset tunnetaan Pronssisina Pyhimyksinä, ritareina, jotka suojelevat uudestisyntynyttä jumalatar Athenaa ja taistelevat ilkeää Paavia ja tämän palveluksessa olevia Pyhimyksiä vastaan.

Jokaisella Pyhimyksellä on oma tähtikuvionsa, joka suojelee heitä sekä haarniska, joka on joko pronssinen, hopeinen tai kultainen taidoista riippuen. Tärkeää roolia näyttelee myös Kosmos, salaperäinen sisäinen energia, joka on yhteydessä koko universumiin ja josta Pyhimykset ammentavat voimaa mahtipontisiin taisteluliikkeisiinsä.

Kuten kaikki fani-ilmiöt, myös Saint Seiya on paljon muutakin kuin pelkkä tv-sarja. Lelujen, pelien ja muun oheiskrääsän ohella internet on tulvillaan Saint Seiya -aiheisia fanisivustoja.

Sami Airaksinen

60