Sandy Petersen ja järisyttävä Quake

Itse Doomin pääpiru Sandy Petersen vieraili elokuun puolivälissä RoPeConissa. Kyselimme mitä idille kuuluu, ja kyllähän heille quakea kuuluukin. Me olemme hiiiiirveän kauhuissamme ja närkästyneitä Sandyn jutuista ja Quaken verilöylyistä. Teksti ei sovellu lapsille eikä lapsenmielisille.

Niille, jotka vitsailevat olevansa taivaallisen tietämättömiä tästä id Softwaren tuloillaan olevasta kolmiulotteisesta toimintamässäilystä, jossa pelaaja on fantasiamaailmassa toikkaroiva Thor-jumalan kaltainen raaka barbaari, todettakoon seuraavaa: siinä on vauhtia, siinä on verta, siinä on väkivaltaa, siinä on pirun iso moukari, se on idiä ihteään.

Quake tulee, oletko valmis?

Kun Sandylta yrittää kohteliaasti udella Quaken juonta tai perimmäistä ideaa, hän virnistää ja pudistaa päätään kuin olisin kysynyt elämän tarkoitusta. Pian hän kuitenkin pääsee tottuneena puhemiehenä sellaiseen vauhtiin, että sanelukone savuaa ja nuo tuhansia painajaisia tietokoneruudulle loihtineet kädet viuhtovat puheen tahdissa kuin viimeistä päivää.

"Kuten varmasti olet huomannut, idin pelien juonet ovat halvatun simppeleitä. Siksi toisekseen suurin osa juonesta muotoutuu vasta kun peli on valmis. Me emme laadi juonta ja kehitä siihen sitten peliä, vaan teemme pelin ja keksimme siihen jonkun sopivan juonen", Sandy selventää.

"Quaken kehittely lähti yksinkertaisesti siitä, että halusimme tehdä pelin, joka olisi yhtä paljon edellä Doomia kuin Doom oli Wolfensteinia. Quake on visuaalisempi ja se painottuu lähitaisteluun - pääaseena pelaajalla on moukari. Käsikähmää on paljon, mitä taas ei Doomissa tai Wolfensteinissa ollut juuri lainkaan. Harvemmin kukaan kuitenkaan käytti Doomin berserkkilyöntejä tai moottorisahaa."

Minulta pääsee epätoivoinen äännähdys. Onko tämä joku 3D-mäiskintäpeli, jossa juostaan pitkin linnasaleja ja tyrmäholveja? Sandy rauhoittaa tilanteen:

"Toki Quakessa on pitkän matkan taisteluakin. Taikojakin on, ja moukaria voi heittää. Moukarin voi myös mäjäyttää maahan, jolloin savua ja tomua pölähtelevä halkeama poukkaa vihulaisia kohti ja aiheuttaa osuessaan helvetinmoista tuhoa. Moukarista voi myös singota salamoita. Pelaaja voi mättää kaveria lättyyn moukarilla ja sytyttää hänet palamaan, ja hän lähtee soihtuna palaen kirkuen etsimään vettä mihin hypätä. Jos pelaajalla on tarpeeksi energiaa, hän voi pamauttaa moukarilla lattiaan ja koko taso tutisee maanjäristyksen kourissa ja kaataa kaikki muut rähmälleen."

"Ja, äh... moukarilla voi siis tehdä kaikennäköistä coolia. Doomissa heppuja ammuttiin matkan päästä, ja he parkuivat "aargh" ja hyytyivät niille sijoilleen. Quakessa käydään päälle ja LYÖDÄÄN moukarilla vastustaja maahan. Ja kun hän yrittää nousta, LYÖDÄÄN uudestaan - kundi kaatuu taas, pyörähtää sivuun, hyppää ylös ja lähtee juoksemaan karkuun. Hän ontuu ja vuotaa verta lattialle, ja voit seurata häntä verijälkien perusteella. Reipasta väkivaltaa!"

"Quaken väkivaltaisuus ei kuitenkaan perustu vain hehtolitroittain lentävään vereen ja suolenpätkiin. Se on väkivaltainen siinä mielessä, että pelaaja käyttäytyy hyvin brutaalisti. Ja mikäs sen hauskempaa. Tietysti tämä kaikki voi olla silkkaa valetta. Ja voi olla ettei mikään mainitsemistani ominaisuuksista löydä tietään valmiiseen peliin. Se kun ei ole vielä valmis muutamaan kuukauteen."

Nämä veripisarathan ovat mielenkiintoinen yksityiskohta. Voisin vaikka vetää sellaisen johtopäätöksen, että Quaken hirviöt on siunattu aivoilla. Sandy kuitenkin ruttaa villeimmät odotukset alkuunsa. "Itse asiassa tuo veripisarajuttu on tarkoitettu lähinnä deathmatchiin. Hirviöillä on kuitenkin erilaiset aivoitukset kuin Doomissa. Ne ovat huomattavasti fiksumpia ja pakenevat joskus parantaviin lähteisiin ja sen sellaisiin. Ne eivät kuitenkaan järjestä väijytyksiä yhteistyössä tai mitään niin monimutkaista."

Roolipelikö?

Monet ovat odottaneet Quakelta enemmän roolipelimäisiä elementtejä ja puzzleja lähinnä netissä kiertäneiden huhujen perusteella. Sandylta on selvästi kysytty tätä ennenkin, sillä hän huokaa epätoivoisesti ja mulkaisee kattorakenteisiin korkeamman johdatuksen toivossa.

"Pitää muistaa, että id on menestynyt erittäin hyvin väkivaltaisella ja reippaan raa'alla toiminnalla. Kyllä me kaikki idillä pidämme roolipeleistä ja tietokoneroolipeleistä. Niissä ei ole mitään vikaa, ja pelaamme niitä aina kun mahdollista, mutta ne eivät todellakaan ole idin erikoisalaa. Me uskomme palvelevamme pelaajia paljon paremmin, jos teemme sitä missä olemme parhaita ja jätämme muut hommat sellaisille, jotka ovat parempia jossain muussa."

"Kuten Doomista, josta Role Entertainment on parhaillaan tekemässä roolipeliä saman enginen pohjalta, myös Quakesta tulee varmasti moottori monelle roolipelille, mutta id ei niitä tee. Piste. Jos tykkäät roolipeleistä ja Quakea pelatessasi pohdit "voi voi kun tää olis roolipeli", se on vähän sama kuin joisit kahvia ja manaisit "tämä tee on silkkaa skeidaa". Ei sen PIDÄKÄÄN olla roolipeli, me emme HALUA että se olisi roolipeli. Me haluamme TOIMINTAA!"

Jahah. Ei roolipeliä ja kaikki hauskat tuliaseetkin on heitetty romukoppaan. Mutta mitä uutta Quakella sitten on tarjota Doomiin ja sen kymmeniin klooneihin verrattuna?

Oikeasti kolmiulotteinen

Luulisi, että vuoden kehittelyaika idillä on tuottanut jonkinlaista satoa. Hehän leveilivät taannoin, että ensin id tekee 3D-enginen, joka on vuoden edellä muita, ja kun muut pääsevät vuoden päästä samaan, he julkaisevat seuraavan käänteentekevän pelinsä.

"Quake on oikeasti kolmiulotteinen, ja kaikki pelin kappaleet ovat todellisia objekteja. Esimerkiksi seinän sisään liukuva ovi ei voi mennä seinän sisään, ellei sinne ole määritelty tyhjää tilaa ovea varten. Objektit voivat liikkua miten hyvänsä ja mihin suuntaan tahansa, eikä pelkästään ylös ja alas niin kuin Doomissa. Ovet voivat lentää saranoillaan niin kuin pitääkin."

"Kaikki pelin hirviöt perustuvat kolmiulotteisiin malleihin, jotka käyttävät yleensä sadasta kahteensataan polygonia. Olemme onnistuneet kehittämään erityisen tekstuurien pyöristystekniikan, jolla voimme peittää kuution bittikartalla ja saada sen näyttämään pallolta. Hirviöt on teksturoitu kauttaaltaan, joten ne näyttävät hyvin todentuntuisilta. Eivätkä ne ole spriteja, joten niiden ympäri voi mennä ja tarkastella niitä tasaisesti mistä kulmasta tahansa. Liikkeet kylläkin pysyvät vielä hieman spritemaisina, koska ne koostuvat frameista, mutta ne eivät nyi läheskään niin paljon kuin Doomissa."

"Jos monotat monsterin alas jyrkänteeltä, se ei tipahda "huiskis" suoraan alas, vaan pyörii väkkäränä ja huitoo käsillään. Ja voit katkaista kaverilta kaulan ja viedä pään mennessäsi pimeyden jumalille uhrattavaksi tai mihin sitä nyt tarvitsetkin. Olemme harkinneet myös erilaisia osumakohtia, mutta ainakin pää tulee olemaan erillinen objekti, joten hahmot voivat pyöritellä päätään ja mulkoilla rumasti eri suuntiin. Ja Quake ottaa kyllä tavallaan huomioon mihin kohtaan isku osuu. Jos pukkaat hirviötä päähän tai yläruumiiseen, se pyörähtää iskun voimasta ympäri tai kaatuu taaksepäin. Vastaavasti jos isku osuu jalkoihin, hirviö kaatuu eteenpäin. Jos näet hepun palloilemassa jyrkänteen reunalla, voit juosta hänen kimppuunsa ja sivaltaa hyppypotkun. Raukkaparka lentää liihottaa tyhjyyteen, mäjähtää maahan ja saa melkoisen päänsäryn."

Valoa pimeyteen

"Quakessa on myös realistinen valaistus. Doomissa oli vain sektoreita, joille pystyi antamaan tietyn valovoimakkuuden, mutta nyt meillä on valonlähteitä, jotka heittävät oikeita varjoja. Katossa voi olla esimerkiksi ristinmuotoinen aukko, jonka läpi paistava valo heittää lattiaan ristinmuotoisen varjon. Julkaisemistamme kuvista voi saada jonkinlaisen käsityksen siitä miten hyvältä se näyttää, mutta ne eivät ole läheskään yhtä hienoja kuin liikkuva peli."

"Meidän pelimme eivät ole koskaan näyttäneet kovin kummoisilta kuvissa, mutta kun koko hoito liikkuu sillä vauhdilla millä se liikkuu, on toinen ääni kellossa. Kuvat Doomista ovat vain mitäänsanomattomia harmaita seiniä siellä sun täällä, mutta kun PELAAT Doomia huomaat että "WoW! This is COOL!" Ja Quake näyttää PALJON paremmalta. Meillä kävi lehdistöporukka nuuskimassa Quakea täydessä vauhdissa, ja he kaikki odottivat jotain paranneltua Doomia. Yleisin kommentti oli kuitenkin "Holy shit, tämähän on PALJON parempi kun Doom!" Ja se on."

Kylmä koura puristuu sydämeni ympärille. Tuollaiset puheet on vähitellen tottunut jo yhdistämään siihen viattoman näköiseen pikku tarraan pelilaatikon kyljessä: "Runs even better with Intel Pentium".

"Quakessa voi myös käyttää niin tarkkaa resoluutiota kuin kone kestää. SVGA on tarkoitettu etupäässä Pentiumeille, mutta me oletamme että Quaken keskivertopelaajalla tulee olemaan sellainen. Pelihän ilmestyy vasta vuoden lopulla, eikä shareware toimi niin kuin täyskaupalliset pelit. Sharewarea myydään ensin vähän, seuraavassa kuussa vähän enemmän ja niin edespäin, joten luulisin että noin vuoden päästä olemme myyneet varteenotettavan määrän Quakea. Ja silloin useimmilta löytyy Pentium.

"Tämä ei tarkoita kuitenkaan sitä, että Quake vaatisi Pentiumin. Jos otetaan Doomista joku taso ja muunnetaan se Quakelle, se pyörii täsmälleen yhtä nopeasti kuin Doomissa, ellei nopeammin. Juju on vain siinä, että Quaken tasot tuppaavat olemaan paljon monimutkaisempia. VGA:na pelattaessa 486/66 on kuitenkin aivan riittävä ja muisti auttaa tietysti paljon asiaa."

Nettipelaamisen hienoudet

Internet-rajoitteisena en ymmärrä oikeastaan hölkäsen pöläystä nettailupelaamisen hienouksista, mutta koska Sandy on läpi RoPeConin nimenomaan painottanut Quaken mullistavia nettiominaisuuksia, on ilmeisesti aika ottaa selvää.

"Monet yhtiöt ovat jo kirjoittamassa sopimuksia Quaken pyörittämisestä netissä, ja markkinoilla tulee olemaan useita servereitä, jotka on omistettu yksinomaan Quakelle. Jotkut näistä yhtiöistä ovat media-alan suurimpia yrityksiä. En voi mainita nimiä vielä, mutta jos voit kuvitella jonkun tietokonealan suurimmista yrityksistä, ne jätkät joiden kanssa me hieromme kauppaa voisivat ostaa sen puljun tuhat kertaa."

"Koko homman idea on siinä että voit ikävystymisen iskiessä pirauttaa täältä Suomesta mihin hyvänsä näistä Quake-yrityksistä ja ryhtyä pelaamaan. Ja heillä on tämä valtava superserveri, joka voi pyörittää kuuttakymmentä tyyppiä yhtä aikaa eri tasoilla. Voit juosta tasolta toiselle ja muut jahtaavat sinua. Sinä olet ensimmäisellä tasolla, he toisella, ja tiedät että tältä tasolta saa maagisen moukarin, juokset nappaamaan sitä mutta voi paska siellä on neljä jannua vahtimassa sitä juokset karkuun ylös toiselletasollejasielläonjoitainmuitatyyppejäjasanotheijätkätauttakaamuavetäänn oitaturpaanniinku (Sandyn puhe kiihtyy käsittämättömäksi konekiväärisarjaksi)."

"Olemme yrittäneet rikkoa Quakessa kaikki ne säännöt, jotka rajoittivat Doomia. Nyt voit pelata deathmatchia ja yhteistyötä samaan aikaan, koska olet jengissä muiden kanssa niitä toisia mulkvisteja vastaan, jotka taas yrittävät nitistää teidän hilpeän joukkonne tai kymmenen muuta. Ja siitäkös riemu repeää. Emme ole vielä aivan varmoja miten pelaajat tunnistavat toisensa, mutta ainakin oman hahmon pään ja ruumiin värin voi määritellä erikseen. Ajattelimme myös lisätä pelaajan nimen ruudulle tämän hahmon viereen, mutta joka tapauksessa isommissa peleissä on syytä tehdä etukäteisjärjestelyjä."

"Quake tulee poikimaan kokonaisen teollisuuden ympärilleen. Doom melkein onnistui siinä kaikenlaisine editoreineen ja lisätasoineen, joita ei löydy sellaisille peleille kuin Ultima tai Civilization (Nyt Sandy haukkasi paskaa. Civille löytyy vaikka mitä. -nn). Ja Quaken kanssa asiat tulevat olemaan vielä hurjemmin, koska me kannustamme näitä servereitä tekemään omia tasojaan ja sääntömuunnelmiaan. Quakesta on paljon helpompi tehdä esimerkiksi roolipelimuunnelma: senkun teet tason, lisäät heppuja jotka puhuvat ja roolipelaavat - ja siinä se! Quaken tasojen tekeminen on vaikeampaa kuin Doomin, mutta ihmiset tekevät omia tasojaan, ja me myymme heille infon siitä miten niitä tehdään."

"Siitä mitä tulee Quaken jälkeen, meillä ei ole pienintäkään aavistusta. Me emme todellakaan ole ajatelleet niin pitkälle, mutta mitä luultavimmin kyseessä on kolmiulotteinen toimintapeli."

Entäs se Doom-elokuva?

Kaikkia varmaan kiinnostavat ne villit huhut mitä on liikkunut Doom-elokuvasta aina ison Arskan tähteydestä lähtien. Mutta mitä sanoo idin oma mies, jonka pitäisi olla ehdoton auktoriteetti asiassa? Sandyn puheista päätellen projekti on kokolailla alkutekijöissään.

"Tässä on KAIKKI mitä tiedän Doom-elokuvasta: Käsikirjoitusta tehdään. Viime keväänä he sanoivat että filmaaminen alkaa syksyllä. Viime keväänä sanottiin, ettei Tom Berenger olisi pääosassa, vaikka hän halusikin. On ollut puhetta, että Keanu Reeves ohjaisi sen, mutta en oikein usko. He sanoivat, että heillä oli 70-prosenttinen mahdollisuus saada Arnold Schwarzenegger pääosaan, mutta jos näin olisi, olisimme jo varmaan kuulleet siitä. Tuottaja on kuitenkin varmasti Ivan Reitman (Ghostbusters), eikä heidän tarvitse noudattaa niitä tiukkoja sääntöjä, jotka latelimme heille alkuvaiheessa. Eli juoni ei välttämättä ole Doomin pelijuonen mukainen."

A vot. Siinä se. Täytyneepä muistaa kysyä Planet Hollywoodin avajaisissa Arskalta.

* * *

Lue täältä millainen Quake oli oikeasti.

Lisää aiheesta