"Se on siinä! Onnea Mika!"

Mika Häkkinen -formula Matti Kyllösen selostamana. Voiko suomalainen tietokonekuski enää enempää toivoa?

"Itävallan Grand Prix. Espanjan Grand Prix. Englannin Grand Prix. Monacon Grand Prix", Matti Kyllönen lukee ratojen nimiä ja yrittää saada ääneensä innostusta. Olemme SDL:n äänitysstudioilla Maidenheadissa lähellä Lontoota seuraamassa Psygnosiksen seuraavan formulan äänityssessiota.

Suomessa ja koko pohjoismaissa pelistä tulee Mika Häkkisen nimeä ja kuvaa kantava formula. "Mika Häkkinen on jo lupautunut peliin mukaan, mutta talli haluaisi siihen muitakin ajajia", kertoo Kalle Lagerroos Psygnosiksen Tukholman-toimistosta, muttei osaa vielä varmistaa, ketkä kanteen loppujen lopuksi pääsevät.

Muutama sananen

Peli käännetään kuudelle kielelle. Äänitystä varten on varattu kolme päivää, mutta me suomalaiset heitimme keikan päivässä. Arvoisien formulaselostajaherrojen Matti Kyllösen ja Erkki Mustakarin kun piti jo seuraavana päivänä selostaa oikeita kisoja.

Urakka on aikamoinen: sanoja on noin 25 000 eli 170 A4-liuskallista. "Selostus on käännettyä tekstiä, joka pitää saada sopimaan omaan suuhun. On ihan eri asia puhua paperista kuin selostaa itse kilpailua", toteaa Kyllönen.

Kyllönen ja Mustakari äänittivät osan tekstistä tuttuun työskentelytapaansa parina. "Yhdessä äänittäminen oli helpompaa, näin yksin on vaikeampi saada fiilistä päälle", Kyllönen huokaa.

Kuinka kuuluisa selostajapari sitten päätyi tietokonepelimaailmaan?

"Artmanin Vesa (Computer 2000, PlayStationin suomalainen maahantuoja) ehdotti jo tätä jo pari vuotta sitten. Jonkin aikaa mietin, meneekö tämä liiaksi markkinatouhun puolelle, mutta päätin sitten lähteä mukaan. Urakka on kyllä paljon isompi kuin luulin", kertoo Kyllönen. "Näimme tämän tapana jalkauttaa formulakisat tavallisille ihmisille."

Pelaaminen on Kyllöselle tuttua entuudestaan. "12-vuotias poikani pelaa PlayStationilla ja hän oikeastaan patisti minut tähän. Itsekin pelaisin enemmän, mutta pelivuoroa ei tahdo saada", Kyllönen naureskelee ja kertoo esimerkiksi Jacques Villeneuven harjoittelevan ratoja pelaamalla.

Ja Kyllönen jatkaa töitään: "Tervetuloa ensimmäiselle kierrokselle. Nyt on alkamassa kolmas kierros. 15. kierros ja nyt mennään." Kyllönen puhuu tapansa mukaan hirveätä vauhtia ja on tunnistettavissa äänensä perusteella vaikka silmät kiinni.

Sanat sekaisin

Kyllösen aisaparina on jo vuosia ollut Erkki Mustakari, joka on aina paikan päällä kisoissa. Kyllönen istuu pääasiassa televisiostudiossa ja selostaa itse asiassa siitä samasta kuvasta, joka välittyy koteihin.

"Minä olen radan reunalla ja huutelen sieltä kommentteja Matin kuulokkeisiin, ja yritän saada väliaikoina haastatteluja. Ensimmäinen tehtävä on ajaa formuloiden ääntä Matin korviin, jotta hän pääsee fiilikseen", naureskelee Mustakari.

Äänitysstudiossa Mustakarin urakka on lyhyempi kuin Kyllösen, mutta kyllä siinäkin jo menevät "senat sakasin".

"Ihan hauskaahan tämä on", hän toteaa kuitenkin.

"Jätä lauseet enemmän auki, älä lopeta niitä", huutelee äänittäjä väliin ohjeitaan. Vesa korjailee sanoja: "Ei kai se mikään lähtöloppusuora suomeksi ole?", hän ihmettelee.

Simulaatiota PC:lle

Psygnosiksen Formula 1 98 ilmestyy ensin PlayStation-versiona lokakuun lopulla, simulaattorimaisempi PC-versio ilmestyy vasta ensi vuoden puolella. "PC-versio ei ole missään tapauksessa käännös PlayStationista, vaan ihan oma pelinsä. Panostamme siinä enemmän simulaatiopuoleen", korostaa pelin tuottaja Pete Smith.

Peli ei ole vain paranneltu version ysiseiskasta, vaan se on uudistettu alusta lähtien kokonaan. Tekemiseen palkattiin uusi tiimi nimeltä Visual Sciences. "Meillä on lisenssi kaikkeen formulaan liittyvään, ja halusimme tehdä uuden hyvän pelin, emmekä vain parannella vanhaa. Koodi on nyt alusta lähtien uutta", korostaa Pete ja lupaa, että uudesta formulasta tulee nopein PlayStation-peli koskaan.

Pelissä on mukana kaikki ajajat Villeneuvea lukuunottamatta, kaikki tallit, kaikki autot ja kaikki 16 rataa, minkä lisäksi vielä muutama salainen rata. "Lisenssi mahdollistaa kaiken paitsi Villeneuven. Hän on hinnoitellut itsensä ulos", pahoittelee Pete.

Mutta missä on tsei-tsei? "Hän ei valitettavasti aja enää tässä pelissä indyihin siirryttyään", valittaa Kyllönen.

Lisää aiheesta