Secret Agent Clank (PS2) – Robobond

Secret Agent Clankissa tapahtumat vaihtuvat kuin toimintaelokuvissa. Tosin tulevaisuudessa agentit sonnustautuvat tummaan pukuun ja teilaavat roistot rusetillaan.

Ratchet ja Clank on totuttu näkemään dynaamisena tasoloikkaduona, joka räiskii konnat kumoon vängillä vekottimillaan. Secret Agent Clank kääntää sankareiden keskinäisen asetelman päälaelleen. Parivaljakon toimintasankari, Ratchet, lavastetaan syylliseksi museomurtoon ja passitetaan galaktiseen keskusvankilaan. Agenttifirmassa työskentelevän vekotinspesialisti Clankin vastuulle jää Ratchetin maineen puhdistaminen.

Salainen robottiagentti Clank on monipuolinen toimintapeli, joka keskittyy tasoloikkaan ja taisteluihin. Paukku maustetaan agenttiteemaan sopivalla hiiviskelyllä ja valepukuosuuksilla. Robobond ei tarvitse aivoja edes hiipiessään, sillä ongelmat ratkaistaan käytännössä valmiiksi ja oikeaan etenemissuuntaan suorastaan kiskotaan. Clankin seikkailu on suunnattu nuoremmalle väelle ja sunnuntaipelaajille.

Pelaaminen on suoraviivaista räiskimistä, mihin luodaan vaihtelua taukojumppamaisilla peliosuuksilla. Tarinan kliimaksit rytmitetään humoristisilla animaatioilla, joiden lomassa painellaan kuvionäppäimiä musiikin tahtiin. Agenttitoimintaan olennaisena osana kuuluvaa ovien tiirikointia piristetään palikkapulmapelillä. Sekoitukseen (vai pitikö se ravistaa) tuodaan vielä tujaus vauhtia takaa-ajokohtauksilla, joissa Clank heitetään huimaa haipakkaa kiitävän härvelin kyytiin.

Elät vain kahdesti

Suoraviivaisiin taisteluihin tuodaan imua ja vaihtelua monipuolisilla aseilla ja varusteilla. Vihollisia kurmotetaan muun muassa rusettibumerangilla, kalvosinnappipommeilla ja kookkaalla holonyrkillä. Suoraan päin rynniminen kääntyy yleensä pienikokoisen Clankin tappioksi, joten tyylikkäästi pukeutuneen salaisen agentin täytyy usein juosta takavasemmalle ja väistellä vastustajia.

Clank ei ratko Ratchetin lavastusta yksin, sillä häntä auttaa kolmen gadgetbot-robotin tiimi. Robotit tottelevat komentoja, kuten pysähdy, taistele tai korjaa kaveri. Yksi robo tottelee suoraan ohjausta, muut seuraavat johtajaa. Aktiivinen gadgetbot vaihtuu nopeasti ja ne pinoutuvat tarpeen tulleen korkeaksi torniksi. Gadgetbotien kentät sisältävät ultrakevyitä kytkinpulmia, joissa täytyy ratkaista, missä järjestyksessä tietyt asiat tehdään.

Toisinaan rähinän polttopiste siirtyy kapteeni Quarkiin, jonka huumoripitoiset tappelut eivät oikeastaan edes liity tarinaan, mutta hällä väliä. Vihreissä trikoissa elvistelevän lihaskimpun edesottamukset ovat Secret Agent Clankin hupaisinta antia. Quark kertoo haamukirjoittajalleen elämäkertaansa voimakkaasti liioitellen, joten kohtausten taustakertomukset ja vastustajat ovat toinen toistaan villimpiä virityksiä.

Secret Agent Clankin PS2-versiossa kamera kääntyy helposti vihollisten suuntaan oikealla tatilla, joten riviroistojen löylyttäminen aiheuttaa ani harvoin ongelmia. Kuolleisiin kulmiin livahtaneet viholliset eivät tosin liiemmin haittaa, sillä niiden sijainti ei yllätä. Poppoo käy sankarin kimppuun aggressiivisella hakkaa päälle -asenteella.

Kameran käsittelyn helpottuminen PSP-painokseen verrattuna on erittäin hyvä juttu, sillä päätarinan lukuisissa välipaloissa on runsaasti nujakointia: pyssymaakari Ratchet on vankilassa eikä suinkaan lomalla. Karvanaama taistelee erilaisilla areenoilla aikaisemmissa peleissä linnaan toimittamiaan kriminaaleja vastaan.

Salainen agentti Clankin PSP-alkuperä näkyy teknisen kunnianhimon puutteena. Toiminta ei ole missään nimessä ruman näköistä, mutta PS2 pystyisi graafisesti selvästi parempaan. Tekniikka ei kuitenkaan heikennä itse peliä, sillä Secret Agent Clank on puutteistaan huolimatta viihdyttävä sillisalaatti sekalaista toimintaa.

50

Lisää aiheesta