Secret Agent Clank (PSP) – Tyyliä ja terästä

Tulevaisuudessa ovat salaiset agentitkin rautaa, hiiohoi!

Ratchetin ja Clankin vimmaiset toimintaräiskyttelyt ovat Pleikkari-perheen aatelia. Secret Agent Clank viittaa kintaalla vanhoille meriiteille ja suuntaa kohti uusia aluevaltauksia: toiminta vaihtuu hiippailuun ja räiskintä älynystyröiden hieromiseen.

Vaan ihmekö tuo. Parivaljakon muskelimpi osapuoli, kissamainen Ratchet, nököttää vankilassa jalokivivarkaudesta syytettynä, ja piskuinen robotti Clank joutuu pelastusretkelle. Clank on Bond-leffansa katsonut, joten juoni pursuaa huoliteltuja iltapukuja, kasinoita ja naisroboteille lirkuttelua.

Jokaiselle jotakin

Secret Agent Clankin sielu on pieni robotti Clank, joka yrittää pärjätä isojen robottien maailmassa. Vaikka Clankin asevalikoima kehittyy matkan varrella hurjasti, paras tie menestykseen kulkee muiden katseilta piilossa.

Vartijaroboteilla on onneksi rehdin miehiset binääriaivot. Jos pysyy poissa näkökentästä tai taskulampun valokeilasta, kiinnijäämisestä ei ole pelkoa. Clankilla on lisäpuijaamiseen tukku konsteja smokkinsa hihassa. Holomonokkelilla saa itselleen uuden ilmeen, mustepyssyllä pystyy sammuttamaan sinne tänne viuhtovia turvasensoreita ja ketteryydellä sekä oikealla ajoituksella selviää lopusta.

Kunhan pliisun alun jaksaa tahkota, vauhti loojtyy huomattavasti. Hiippailun vastapainona on toiminta: jos Clank narahtaa hiippailemasta, robovahdit saavat tuta piskuisen botin hillityn raivon. Käytössä kehittyvät aseet, kuten mahtavat holonyrkit tai rusettibumerangi, synnyttävät kiitettävästi romua ja valuuttana käytettäviä muttereita. Clank taitaa myös pelätyn kungfun.

Kun Clank joutuu liemeen, apuun rynnistävät pienet nanobotit, jotka ratkovat piskuisia ongelmia tai heiluttelevat pikkuruisia nyrkkejään. Juonen kuljetusta rytmittävät myös välähdykset Ratchetin maailmaan ja mahtipontisen kapteeni Kwarkin yritykset pönkittää egoaan.

Ratchetin rooli on tuttu: räjähtävää räiskintää nähdään vankilan takapihalta tuutin täydeltä. Vähempikin riittäisi. Pienellä pihalla vankipiiri pieni pyörii kerta toisensa jälkeen samalla kaavalla. Ensin tulee yksi vihollisaalto, sitten toinen, kolmas ja niin edelleen. Vastukset vain kovenevat. Onneksi kaikkea räiskyttelyä ei ole pakko läpäistä, vaan vaihtoehtoiset tehtävät jäävät tyrkylle mutterinhimoisille.

Kapteeni Kwarkki on oma lukunsa. Elämäkertakirjurinsa kanssa liikkuva kapteeni laskettelee luikuria alati paisuvista uroteoistaan. Kwarkin alipeleissä muun muassa pelastetaan kaupunkia godzillamaiselta jättimonsterilta sekä alati paisuvalta lasersilmämöröltä ja tukitaan uhkaavasti vuotavaa patoa kapteenin vasemmalla pakaralla. Vaikka Kwarkin olemuksesta suurin osa onkin pöllitty DOOPin kapteeni Zapp Branniganilta, hauskaa miehen pullistelu silti on.

Syytä itteäs, pölhö

Secret Agent Clank on ristiriitainen kokemus. Vaikka alipelejä on monenlaisia, niin jo toisella kerralla nähtynä ne alkavat toistaa itseään. Ei auta, että lumilautailu vaihtuu moottoriveneilyksi, jos meno tuntuu samalta. Tiirikointi-tetriksessäkin vauhti kiihtyy, mutta se ei riitä. Ainoastaan Guitar Hero -henkiseen, rytmikkääseen nappien paineluun en kyllästynyt. Syy siihen saattoi tosin olla painelua seuraavissa hillittömissä välivideoissa.

Secret Agent Clank on suomeksi tekstitetty ja kohtuullisen helppo. Joitain kohtia joutuu taatusti sahaamaan uudestaan ja uudestaan, mutta tällöin syyllinen mulkoilee PSP:n kirkkaasta lasipinnasta. Monituiset olivat ne kerrat, kun aivot tiesivät tarkkaan mitä tehdä, mutta sormet eivät totelleet. Hyvä, hyvä!

Salainen agentti Clank on sulavasti tehty, joskin poukkoileva seikkailu, jota pelaa mielellään. Järkeä on käytetty monessa kohdin: kontrollit ovat helpot ja näppärät, kameran saa pidettyä olkanapeilla jotenkuten kurissa ja lataustauot on piilotettu yksinkertaisten animaatiopätkien taustalle. Yksinpeliin keskittyvään Clankiin on vaikea hullaantua, mutta siitä on helppo pitää. Secret Agent Clank on kevyt peli, joka lievittää lähestyvän syksyn tuomaa tuskaa.

79