Sheep, Dog 'N Wolf (PSone)

Lampaille kyytiä

Kelju K. Kojootti ja Repe Sorsa kimpassa lammasvarkaina? Warner Brosin lisenssipelissä Repe neuvoo ja Kelju panee tuulemaan, eivätkä Sam-koiran lampaat voi enää koskaan tuntea oloaan täysin turvalliseksi...

Infogramesin Sheep, Dog 'N Wolf on piirroshahmoilla terästetty tasoloikan ja älypelin risteytys, jonka idea on yksinkertainen. Lammas pitää napata kainaloon niin, ettei paimenkoira huomaa ja kuljetettava jollakin konstilla maaliin.

Ensimmäiset pari kenttää selvittää varsin nopeasti, mutta sitten varastelu mutkistuu. Mantua tulee runsain mitoin lisää tallattavaksi ja lammasvarkaus onkin enää vain osa ratkaisua. Kentistä alkaa löytyä useamman sorttista vehjettä, joilla Keljua voi kuljettaa paikasta toiseen tai joita ilman oma lammas jää haaveeksi. Esimerkiksi raketilla pääsee rotkon ylitse ja taikahuilulla saa vahtikoira Samin nirvanaan ja kojootin mätkintäkyvyttömäksi.

Kentät ovat melkoisen vaihtelevia eikä edellisen kentän taktiikka yleensä avita uudessa ympäristössä. Vaikeutta lisää vinkkien loppuminen pelin edetessä. Ensimmäisissä kentissä löydetyistä esineistä on karttavalikossa kuvaus ja käyttöohjeet, mutta toisaalta esineet ovat suhteellisen ymmärrettäviä. Ei tarvitse olla suurikaan ruudinkeksijä hoksatakseen, mitä voi sulattaa lämminilmapuhaltimella.

Tassut lipsuu

Ongelmanratkaisu vaikeutuu riittävästi Keljun kokonaislammasmäärän kasvaessa eikä peliä saa huitaisemalla läpi. Kentän vitsin oivaltamisen lisäksi homman toteuttamiseen kuluu toisinaan yllättävän paljon aikaa, sillä Keljun hyppyyttäminen pakasta toiseen vaatii hetkittäin jopa ärsyttävän suurta tarkkuutta ja kojootti lipsahtaa kerta toisensa jälkeen esimerkiksi rotkoon tai Samin hyppysiin. Mieli tekisi jo seuraavan lammasvarkauden kimppuun pikselintarkan hyppimisen sijasta.

Jokaisessa kentässä on piilotettuna bonusesine, joka kannattaa etsiä ja kerätä. Bonuksilla saa ostettua DVD-mäisiä lisukkeita eli vaikkapa kuvagallerian pelin henkilöhahmoista tai useammalla bonuksella ylimääräisen kentän. Bonusten hakeminen vaatii peruspeliä enemmän tarkkuutta, sillä niiden piilopaikat ovat mutkaisten reittien takana ja kojootin tassu luiskahtaa perin helposti sivuun turvalliselta väylältä.

Pelihahmojen äänet ovat suoraan piirretyistä ja äänimaailma on veikeää. Piirrosjälki on hilpeää ja pilvenpalleroisten lampaitten pompahteleva käynti jaksaa huvittaa pelikerrasta toiseen. Looney Tunes -henkisiä vitsejä on ripoteltu sopivin välein juonen sekaan.

Tallentaminen tapahtuu automaattisesti Keljun toimitettua lampaan ja itsensä kunkin kentän maaliin. Kesken kaiken tallentaminen ei onnistu, vaan kenttä on pelattava hamaan loppuun asti. Harmillista, sillä kenttien pidetessä ja mutkistuessa pieni lepotauko tekisi välillä hyvää.

Laatutyötä

Sheep, Dog 'N Wolf on erilainen ja hauska kokonaisuus. Lampaitten varastelu antaa mahdollisuuden monenlaisiin merkillisyyksiin ja huvittaviin yksityiskohtiin.

Huolimatta hetkittäin raivostuttavista kontrolleista ja siitä johtuvasta pelaamisen työläydestä Sheep, Dog 'N Wolf on erinomainen ongelmanratkaisupeli. Pelkästään tasohyppelystä pitävien ei kannattane peliä hankkia, koska hyppyyttäminen on vain lisuke. Laadukkuus ja kekseliäisyys ilahduttavat.

85