Sheep (PSone) – BÄÄÄÄÄ!

Mikä on pyöreä, valkoinen ja pehmeä, ja pomppii päättömästi juuri sinne, missä menee henki? Vastaus löytyy Mind's Eyen toimintapuzzlesta, jossa voit olla lammaspaimen.

Sheepin idea on niin pöyristyttävän typerä, että se on jo suorastaan hauska. Lampaat tulevat oikeasti ulkoavaruudesta, ja niiden tehtävä Maassa on ollut tarkkailla ihmisiä. Ruoho osoittautui kuitenkin vihreämmäksi aidan tällä puolella, joten vähitellen villavat otukset unohtivat olemassaolonsa tarkoituksen ja taantuivat tyhmiksi kukkasten mutustelijoiksi. Nyt ulkoavaruuden porukka kuitenkin haluaa sukunsa mustat lampaat takaisin.

Maijal' oli karitsa

Alien-lampaat kaappaavat neljä maan asukasta paimentamaan kadonneet lampaat takaisin kotiin. Uhreiksi joutuvat typykkä Bo Peep, rankka dekkari Adam Half Pint, lammaskoira Shep ja lammaskoira-wanna-be Motley. Pelaajan valitseman hahmon pitäisi johdatella lammaslauma vaarallisten maailmojen halki kuljetusautoon, aina siihen asti, kunnes saavutetaan ufolampaiden avaruusalus ja määkijät pääsevät vihdoin kotiin.

Lampaiden johdattelu tuo elävästi mieleen Lemmingsin tai vaikkapa Star Wars Pit Droidit. Aivoton lauma täytyy ajaa turvallisinta reittiä maaliin säädetyssä ajassa. Vastassa on erilaisia esteitä ja vaaroja - traktoreita, leikkuupuimureita, puskevia sonneja, potkivia hevosia, sähköaitoja, miinakenttiä, muureja, katapultteja, vesistöjä ja paljon muuta.

Matkan varrella voi kerätä bonusesineitä ja käyttää muutamia hyödyllisiä koneita. Lampaat saa esimerkiksi hetkeksi varustettua panssariajoneuvoilla, joilla voi jyrätä kumoon järeämpiä esteitä. Ne voi värjätä erivärisiksi, varustaa säteilypuvuilla tai uimarenkailla jos tilanne sitä vaatii. Hyödyllisimmiksi esineiksi osoittautuvat sieltä täältä löytyvät ghettoblasterit, joiden soitannon tahtiin itsepäisimmänkin lauman saa seuraamaan hetken aikaa kiltisti kuin koulutetun koiran.

Kuulostaa helpolta vai? Sitä se ei tosiaan ole. Lampaat on nimittän varustettu uskomattoman aidolla keinotyhmyydellä, jonka seuraaminen saa antamaan täydet pisteet Lassien kärsivällisyydelle. Typerät otukset painelevat yhtenä lampaana kuolemaan pahimpiin vaarapaikkoihin. Paimenen taidot pannaan todella koetukselle, sillä määkivä lauma pitäisi saada kulkemaan tietystä kohdasta hajaantumatta ja harvenematta liiaksi. Aina ei edes rauhalliselta näyttävä paikka ole turvallinen. Otuksilla on taipumus vaellella pois laumasta yksin jätettyinä, intoutua liikaa musiikista tai syödä niin paljon että poksahtavat.

Strategia vaihteleekin suuresti kentittäin. Luvassa on maalaiselementtejä pelto- ja farmikentät, sotilaalliset kasarmialueet, yökerho, jäätelötehdas, Villan Temppeli, Mount Mouflon ja jopa jotakin niinkin absurdia kuin ulkoavaruus ja uppoava Titanic.

Myös itse lampaissa ja niiden käyttäytymisessä on eroavuuksia. Valittavana ovat tavanomaiset pastoral-lampaat, kaupungistuneemmat factoraalit sekä pitkäkarvaiset longwoolit ja coolin älylliset neo-geneticsit. Omalla tavallaan typeriä ja vaikeasti hallittavia kaikki.

Lampaat vain valkoisia läikkiä

Suurimmat pettymykset ovat grafiikka ja kaksiulotteinen toteutus, värittömät kentät ja lattea lintuperspektiivi eivät oikein jaksa innostaa. Pelaajahahmoja tuskin erottaa toisistaan kuvakulman takia, eivätkä maailmojen muutkaan yksityiskohdat varsinaisesti houkuttele.

Elokuvamaiset intro ja välianimaatiot antavat odottaa jotakin aivan huikeaa, mutta itse peliin verrattuna tuntuu siltä, kuin tekijöiden energia olisi käytetty vain makeisiin elokuvatehosteisiin. Lampaatkin, joista olisi saanut varsin koomisen ja sympaattisen näköisiä hahmoja Wallace & Gromit -tyyliin, ovat ruudulla pelkkiä valkoisia läikkiä.

Musiikin voi valita muutamasta vaihtoehdosta, mutta loppujen lopuksi on melko yhdentekevää, mikä kilkutus soi taustalla. Musiikki on hiljaista, mitäänsanomatonta ja pitemmän päälle hermoille käypää. Lampaiden määkinään ja muihin ääniefekteihin olisi voinut panostaa huomattavasti enemmän, samoin lammasparkojen kuolinanimaatioihin.

Tällaisenaan Sheep jaksaa viihdyttää hetkisen, mutta ei anna niin paljon uusia haasteita, että koukuttaisi pidemmäksi aikaa. Hauskaa ideaa olisi voinut kehitellä paljon hulvattomammaksi. Nyt huumori jää melko väkinäiseksi ja huvittaviksi tarkoitetut jututkin jäävät arvailun varaan vaatimattoman grafiikan takia. Edes kaksinpeli ei pelasta tylsistymiseltä, sillä jalkapallo kahdella lammaslaumalla on yhtä kiinnostavaa ja elämyksellistä kuin koululiikunta.

Sheep voisi olla oikeasti hauska ja toimiva toimintapuzzle, mutta nyt se on toteutukseltaan kulunut ja väsähtänyt. Lemmings teki kaiken tämän paremmin jo vuosia sitten!

68