Simpsons: Hit & Run (PS2) – Ota rahat ja juokse

Simpsons: Hit & Run on väkivallaton sarjakuvakopio Grand Theft Auto III:sta. Homer ja kumppanit ajelevat Springfieldissä ja suorittavat yksinkertaisia tehtäviä. Idean kopioimisesta huolimatta homma toimii.

Hit & Runissa Simpsons-sarjan henki on saatu vangittua hienosti, tarina ja vitsit ovat aitoa Simpsons-laatua. Autenttisuudesta vastaavat alkuperäiset käsikirjoittajat ja ääninäyttelijät, jotka saavat kolmiulotteiset hahmot elämään.

Jopa Homerin kaltainen palkkiniska tajuaa, että Springfieldin kaduille ilmestyneet mustat pakut ja robottimehiläisten operoimat videokamerat eivät kuulu asiaan. Kuka on kaiken takana ja miksi? Se selviää seitsemän episodin aikana, joista jokaisessa ohjataan yhtä Simpsons-hahmoa.

Huikeita hyppyjä ja kollin pelinää

Olipa hahmo mikä hyvänsä, perusidea on sama: ajetaan kohteeseen, suoritetaan tehtävä ja etsitään seuraava. Tehtävien välissä voi harrastaa oheistoimintaa, jota Springfieldissä riittää. Yksi tärkeimmistä on kolikoiden keruu, sillä raha tekee raukeaksi. Yksittäisiä kolikoita lojuu siellä täällä, mutta hajottamalla paikkoja tai voittamalla kilpa-ajohaasteita alkaa kassa karttua.

Rahansa voi törsätä hienompiin kaaroihin tai kuteisiin, ja joskus tehtävät jopa edellyttävät sitä. Lisäksi bonusmateriaalin toivossa voi etsiä kummallisiin paikkoihin piilotettuja keräilykortteja. Kaikki suoritetut tehtävät kirjautuvat lokiin, josta on helppo tarkistaa, mitä on vielä löytämättä.

Ajaminen sujuu erinomaisesti. Meininki on letkeää, mutta samalla tarkkaa. Auto taipuu kuskin tahtoon suorituskykynsä mukaisesti, busseilla ja rekoilla ei revitellä samalla tavalla kuin sporttikaaroilla. Kontrollit istuvat lapaseen saumattomasti ja ovat GTA-veteraanille tuttuakin tutummat. Hauskinta rälläyksessä ovat sinne tänne sijoitetut rampit ja hyppyrit, joista ajamalla menoon tulee reilua elokuvameininkiä.

Autot hajoavat, mikäli niitä kolhii reippaasti. Savuavan peltikasan saa korjattua ennalleen jakoavaimella, joita on ripoteltu ympäri kaupunkia. Minkä tahansa omistamansa auton saa tilattua paikalle puhelinkioskista. Kaaran voin myös napata lennosta, mutta kuskia ei revitä ratista, vaan sankari istuu kiltisti pelkääjän paikalle. Korrekti, mutta toimiva ratkaisu.

Stadi on snadi, mutta buli

Vaikka Springfield on iso kylä, suunnistaminen on helppoa, koska asfaltissa nököttävät vihreät nuolet opastavat perille. Lisäksi oikeassa alareunassa on pieni tutka, josta näkee kohteen tarkan sijainnin. Tutkan ulkokehä toimii myös mittarina, joka reagoi holtittomaan ajoon, kuten jalankulkijoihin törmäämiseen.

Vaikka ihmiset muksahtavat harmittomasti kumoon auton töytäisystä, päätön kaahailu herättää poliisipäällikkö Wiggumin huomion. Perään liimantuvan poliisiauton kannoilta karistaminen on viisasta, sillä kiinnijäämisestä seuraa 50 kolikon sakko. Rahat menevät todennäköisesti poliisien donitsirahastoon.

Ensimmäinen Homer-osio on opetusjakso, joka antaa pelistä ylihelpon vaikutelman. Jatkossa tehtävien kanssa saa tsempata enemmän, mutta meno pysyy siitä huolimatta nautittavana. Hyvänä ominaisuutena voi skipata kokonaan tehtävän, joka ei usean yrityksen jälkeenkään onnistu. Piirre, jonka soisi yleistyvän.

Sapiskaa tulee siitä, että tehtävät alkavat pian toistaa itseään. Joko ajetaan toisen kanssa kilpaa, yritetään tuhota tämän ajoneuvo tai poimitaan autosta tippuvia esineitä. Välillä jalkaudutaan poimimaan esineitä, jolloin meno ei juuri eroa perinteistä tasoloikasta.

Kolmiulotteiset hahmot ovat onnistuneita. Ruudunpäivitys säilyy vähintään siedettävänä, vaikka kaduilla liikkuu roimasti ajoneuvoja ja jalankulkijoita. Uudet alueet ladataan lennossa, joten ajaminen on katkotonta.

Musiikit vaihtelevat juntti-hillybillystä kitararokkiin ja tuttua Simpsons-teemaa varioidaan välillä. Homma toimii, varsinkin kun äänityöskentelystä vastaavat oikeat Simpsonit, kuten Dan Castellaneta (Homer), Nancy Cartwright (Bart), Yardley Smith (Lisa) ja muut tutut hahmot.

The Simpsons: Hit & Run on onnistunut paketti, vaikka tehtävien monotonisuus välillä puuduttaa. Hauska huumori ja sarjasta tutut yksityiskohdat saavat hyvälle tuulelle, joten virtuaali-Springfieldiin palaa mielellään etsimään loputkin kaskut ja bonukset. Ehdottomasti yksi vuoden ilopillereistä.

* * * * *

Vaihtuvat juhlapyhät

Simpsoneiden päävalikko näyttää hieman erilaiselta juhlapyhinä. Kokeilkaa vaihtaa systeemin päiväys seuraaville päiville:

Halloween (31.10)

Kiitospäivä (marraskuun viimeinen torstai)

Joulupäivä (25.12)

Uusi vuosi (1.1)

85