Soldiers at War

Aivan alkuun on syytä päivittää peli versioon 1.1 ja imuroida Bridge over Rhinen korjauspaketti. Molemmat ovat Pelit Onlinessa nimillä saw1--1.zip ja sawbor.exe. Etenkin jälkimmäinen on tärkeä, sillä ilman sitä ei kampanjapeliä pääse läpi.

Varusteet

Jokaisella miehellä pitää olla ase, jota hän osaa käyttää. Taidot saa esille varusteruudussa painamalla sotilaan paitaa oikealla hiiren napilla. Jokaisessa ryhmässä pitäisi olla 6--7 automaattiaseella varustautunutta sekä yksi tai kaksi tarkka-ampujaa. Lisäksi joka miehellä tulee olla kaksi kranaattia ja kaksi lääkintäpakkausta. Lääkintämiehiksi valituilla lääkintäpakkauksia olisi hyvä olla ainakin neljä. Automaattiaseisiin on syytä varata noin 100 ammusta jokaiseen, ja kertalaukauksia ampuviin suunnilleen 25. Lisäksi yhdelle miehelle tulee radio.

Elossa pysyminen

Käveleminen on täysin turhaa. Sotilaiden pitää aina juosta tai muutamissa poikkeustapauksissa ryömiä, kuten elintärkeään suojaan pääsemisessä. Kyyristy aina liikkumisen jälkeen paitsi talojen sisällä ollessasi. Kyyristymisen ohella toimintapisteitä täytyy koettaa jättää myös opportunity fireä varten.

Miehiä ei kannata viedä aukeille alueille, vaan suojaan hiekkasäkkien tai muurinpätkän taakse. Muutkin suojat toki käyvät, mutta mainitut kaksi ovat suojista ehdottomasti parhaat. Opportunity firessä olevaa tyhmää sääntöä tai bugia kannattaa aina hyödyntää: ainoastaan liikkuva maali laukaisee tulen, eli kyyrystä voi surutta nousta ylös, ampua ja laskeutua taas alas ilman, että vetää luoteja puoleensa.

Hiekkasäkit kestävät helposti singon tai tankin laukaukset, jos osumat eivät ole aivan suoria. Suurempien tulitaisteluiden aikana pitäisikin aina piiloutua sellaisen esteen taakse, jonka takaa voi pystystä ampua, mutta josta miestä ei näe, jos hän on kyyryssä. Edellinen pätee etenkin tehtävään Platoon HQ.

Lääkintämiehiä on hyvä olla mukana vähintään kaksi, sillä yksi haava voi vaatia jopa 6 lääkintäpakkausta.

Rakennusten valtaaminen on yllättävän helppoa, ja niissä on kätevintä itse puolustautua. Niinpä rakennukset pitääkin aina vallata. Viholliset juoksevat, liikkuvat kerroksesta toiseen talossa tai heittävät kranaatteja hyvin harvoin.

Tallenna. Ja tallenna usein. Neljännen tehtävän jälkeen yhdenkin miehen kuolema on raskas taakka, kun märkäkorvaiset alokkaanretaleet eivät pysy karaistuneiden sankariveteraanien tahdissa. Jos myöhemmissä tehtävissä on joku räkänokka mukana, saavat muut miehet olla koko ajan pitämässä häntä hengissä.

Tehtävä 1: Kasserine Pass

Ensimmäinen tehtävä on lähinnä läpihuutojuttu. Räjäytä kranaateilla taivaan tuuliin kolme sotilasta pienestä montusta mäellä. Kuopalle pääseminen ei ole ongelma.

Tehtävä 2: Maltese

Valtaa rakennukset aloituspaikkasi lähellä ja ammu ikkunoista niin monta miestä kuin voit. Hyökkää ruudun ylälaidasta kukkulalle, jossa pitäisi olla enää muutama vihollinen. Lopuksi kävele kaikkien miinojen päälle sotilaalla, jolla on metallinpaljastin. Miinat näkyvät hyvin selkeästi rannalla.

Tehtävä 3: East of Messina

Seuraava tehtävä on komentajan mukaan rutiini huoltotehtävä, mutta niin ei tietenkään ikinä käy, joten ota aseet mukaan. Kohtaat ensimmäistä kertaa tankin, jonka tuhoaminen on syytä opetella manuaalista. Edellisessä tehtävässä takavarikoitu raskas kk on käytännössä hyödytön, joten älä edes vaivaudu ottamaan sitä mukaan, vaikka se näyttääkin miehekkäältä. Viinitarhasta on hyvä edetä jalkaväen kimppuun ja tankki kaapataan tai tuhotaan rakennuksesta käsin kranaatilla.

Tehtävä 4: Monte Cassino

Vihollisia on paljon. Kutsu radiolla tykistöisku tykkeihin, jotka ovat rakennuksen länsilaidalla. Samalla pitäisi kuolla myös noin kolme natsia. Valtaa rakennus huone kerrallaan ja pidä joukkosi vähintään kolmen ryhmissä. Erikoisohjeita ei ole, pysy vain elossa.

Väijytys: Coming Home from Monte Cassino

Mene aloituspaikastasi länteen, josta menet joen yli ja kierrät rakennusten takaa sinisille ruuduille, josta ryhmä lähtee pakoon. Vihollinen saa koko ajan lisäjoukkoja, joten taistelemaan ei juuri kannata jäädä. Turvaa myös selustasi, sillä joen läntisen puolen alla on yksi vihollisen lisäjoukkojen saapumispaikoista.

Tehtävä 5: Anzio

Alueella on kolme tankkia, joita ei näy kartassa, joten tutki ennen kuin juoksutat miehesi tankin nokkapellille. Aloituspaikkasi läntisellä puolella ei ole mitään nähtävää, joten jatka itään rakennus rakennukselta. Pääkadun molemmissa päissä on vihollisen pesäkkeitä, joten jätä pari vahtia alueille. Koukkaa etelään pohjoisten rakennusten takaa ja kaappaa/tuhoa tankki kirkon edestä. Muista kuitenkin mennessäsi siivota rakennukset vihollismassasta tai pian olet takamus tulessa.

Tehtävä 6: Normandy

Tehtäväsi on räjäyttää rautatiesilta. Saksalaiset jättävät onneksi pari hommaan hyvin soveltuvaa kasapanosta läheiseen hökkeliin, joten älä turhaan ota omia pommeja mukaan. Sama pätee muuten kaikkiin aiempiinkin tehtäviin, jossa jotain muka pitäisi ottaa mukaan.

Alussa olet hyvin haavoittuva, joten lähde putsaamaan ensimmäisen rakennuksen sivusta kahdella tai kolmella miehellä. Suojaa ei riitä kaikille, joten älä missään tapauksessa vie miehiä suojatta kentälle. Etene pohjoisessa rakennus rakennukselta ja valtaa myös keskellä karttaa oleva iso rakennus, sen jälkeen minkään ei pitäisi olla vaikeaa.

Tehtävä 7: Outside St. Lo

Tämä tehtävä vaatii hieman onnea ja save 'n load -rumbaa. Vie kaksi agenttia vihollisen leiriin ja tutki aluetta. Kaappaa enemmän toimintapisteitä omistavalla miekkosella vihollisen tankki, ja vie toinen mies vartiotorniin. Eliminoi vartija tornissa ja ala ampua vihollisia sieltä käsin. Ammuskele myös seinille tankilla. Samalla varsinaiset sotilaat lähtevät kuivunutta joenuomaa pitkin tunnelille, jota vangitut RAF:n pilotit ovat ajankulukseen kaivelleet.

Piilota pari miestä ulkohuussiin josta johdat tulta. Kaappaa toinenkin vartiotorni huussin vieressä ja ammu kaikkea mikä tulee näkyviin. Lopuksi nitistä SS-miehet ja vapauta RAF:n veikkoset, jotka ovat kovin kiitollisia, old chap.

Tehtävä 8: Platoon HQ

Tämä on varsin hauska puolustustehtävä, jossa pitää selvitä kaksitoista vuoroa vihollisia ammuskellen. Vie suurin osa omasta vakiomiehistöstäsi pohjoiseen, sillä tietokoneen ohjaamat miehet eivät koskaan opi pistämään päätään alas, ja alue vuotaa kuin seula. Vie loput miehesi vahvistamaan kahta eteläisempää vartiota. Muista opportunity fire -sääntö. Kahdella viimeisellä vuorolla paikalle saapuu 4 saksalaista (mukaanlukien upseeri ja sinkoa kantava veijari) ilahduttamaan eteläisintä vartiota, joten on syytä varustautua parilla kranaatilla.

Tehtävä 9: Cherbourg

Lähde alussa kaikilla miehilläsi pohjoiseen, jossa sillan jälkeen jaat joukkosi kahtia. Toinen ryhmä lähtee pitkulaisessa rakennuksessa olevaa tunnelia pitkin saksalaiselle varastolle ja toinen pelastaa OSS-agentin bunkkerista. Alakertaan saavuttaessa lähesty tyrmää molemmista rapuista tai muuten miehistäsi tulee kokkelia. Varastolle jatkanut ryhmä kaappaa tankin, jolla präiskitään ympäri seiniä ja turvataan sisäpiha. Sitten kolme muuta miestä voivat lähteä hoitamaan varaston, tukikohdan ja sukellusvenesataman.

Tehtävä 10: Paris

Seuraava tehtävä olisi aika ikävä sillalla kököttävän tankin takia, elleivät tunnetusti vieraanvaraiset saksalaiset olisivat pistäneet singon kanssa maleksivaa yksinäistä miestä aloitustalosi katolle. Hoida hänet ja ota sinko mukaan. Räjäytä tankki ja vie miehesi talonreunustaa pitkin, jossa jaat joukkosi taas kahtia. Neljä lähtee varastolle ja neljä pohjoiseen päin tappamaan mahdollisia vartijoita ja kaappaamaan tankin. Varasto on hankala vallattava ja äkkikuolemat ovat hyvin yleisiä.

Nyrkkisääntönä on pitää huoli siitä, että kukaan ei pääse selustaasi ja kykkimään laatikoiden takana. Ylemmät rampit kannattaa vallata ensin. Lopuksi valtaa lisäksi varaston ulkopuoli.

Väijytys: Returning Home from Paris

Tehtävä vaikuttaa aluksi vaikealta, mutta sitä se ei todellakaan ole. Etene kaikkia raiteita pitkin, mutta pääasiassa kuitenkin eteläisintä. Ammu heti alussa pienessä räjähtäneen näköisessä hökkelissä majaileva kk-mies, vaikka edellisessä tehtävässä takavarikoidulla singolla, jos muu ei auta. Etene yhä raiteita pitkin kunnes saavut silloille. Jaa porukkasi kahteen osaan ja suuntaa varastolle ja eteläisimmälle sillalle. Siivoa varastot ja lähde pakoon pohjoisnurkasta. Nurkkaa vartioivalta mieheltä pitäisi löytyä tarkka-ampujan paras ystävä.

Tehtävä 11: Vineyards

Ehkä yksi eniten load 'n save -kierrettä vaativa tehtävä. Ota mukaan kaikki metallinpaljastimet mitä sinulla on ja anna ne parhaille miehillesi. Tehtävä tulisi hoitaa noin viidellä miehellä. Vie kaksi pohjoiseen ja kolme länteen, jätä hitaimmat aloituspaikalle. Alku on todella tiheästi miinoitettu ja siitä ei takuulla pääse läpi ilman metallinpaljastinta. Seuraa metallinpaljastimella varustettuja miehiäsi muilla mukaan valituilla miehillä. Jää aitojen taakse vaanimaan ja ammu kaikki näköpiiriin tulevat. Kun vihollisvirta ehtyy, pohjoisessa jää mies vahtimaan aidan kulmaan ja toinen mies menee pelastamaan patriootin ladosta.

Valtaa ladon vieressä oleva talo ja mene rappusia pitkin kellariin. Kyyristy keskitasanteelle ja ammu vartija. Koukkaa kahden muun vartijan kimppuun takaapäin ja ammu heidät. Toinen ryhmä valloittaa molemmat asuintalot, jossa eteläisemmän yläkertaan laitetaan mies ikkunaan. Pohjoisimmassa talossa valtaa pohjoisin sisäänkäynti ja ammu sieltä tornissa maleksivat miehet. Tässä tilanteessa pohjoinen ryhmä jatkaa uuden patriootin voimin. Tuo vahtiin jäänyt mies kellariin ja jatka kahden vakiomiehesi kanssa tunnelia pitkin asevarastoon ja kirkolle. Vie kaikki varastosta löytyvät ammukset, joita luulet tarvitsevasi. Patriootti jää talon länsisiiven ikkunaan ampumaan sinne ilmestyviä vihollisia.

Jatka tunnelia kirkolle. Läntinen ryhmä jatkaa etenemällä päreiksi ammutun talon taakse. Koukkaa talon kautta kirkon pääsisäänkäynnille ja ammu kaikki viholliset, joita onnistut kirkon seinien raosta ampumaan. Pohjoinen ryhmä jatkaa etenemällä kirkon läntisintä seinää eteenpäin ensimmäiselle isolle aukolle. Ammu upseeri parvelta ja mene makuulle jolloin kukaan ei näe sinua, kiitos tyhmän tekoälyn. Eteläinen ryhmä avaa pääoven (ovenavaus-komennolla jolloin vihollinen ei saa opportunity fireä) ja rynnistää sisään tappaen kaikki jotka ovat vielä jäljellä.

Tehtävä 12: German Airfield

Matkaa aloituspisteestäsi etelään. Ensimmäisen kumpareen kohdalla jätä kaksi tarkka-ampujaa kuusien taakse, ja jatka loppujoukollasi etelään. Ammu tai leikkaa aita hajalle kohdassa, jossa luulet olevan turvallista mennä läpi. Tarkka-ampujat hoitavat samalla kaiken mikä tulee näkyviin. Siirrä koko loppujoukkosi yksi mies kerrallaan aidan läpi eteläisimmän varaston taakse. Valtaa pieni vartiokoppero ja jätä sinne taas yksi mies. Jatka kahdella miehellä varaston pienelle ovelle, joka sijaitsee länsilaidalla ja valtaa rakennus. Jos vihollisia on liikaa kyyristy öljytynnyrien taakse.

Kun tämä varasto on selvä mene läntisen varaston taakse, ja jatka parakille päin. Tuo nyt loput miehesi varaston taakse ja ammu upseerit radiotornissa. Lopun pitäisi olla rutiinia. Alemmassa parakissa on kasapanoksia enemmän kuin tarpeeksi, joten älä turhaan ota niitä leiristä. Kartta löytyy ylemmästä parakista. Vie kartta, räjäytä matkalla koneet ja juokse pakoon. Imuroi viimeistään nyt sawbor.exe, tai muuten tulet hakkaamaan päätäsi seinään.

Tehtävä 13: Bridge Over the Rhine

Tehtäväsi on hakea neljä kasapanosta pitkältä sillalta, joten ota mahdollisimman vähän turhia varusteita miehillesi, ja jätä tilaa 3x2-blokin verran selkäreppuun. Tämäkin homma on jo melkein sooloa, sillä pari-kolme master sergeantiksi ylennyttä miestä hoitaa yksin kaiken paitsi kantohomman.

Alussa ammu miehet talojen ikkunoista ja hiekkasäkiltä. Joen rannassa on yksi onneton mies, jonka tuskat pitää lopettaa nopeasti sillä ilman sitä tulee puukkoa selkään. Varmista seuraavaksi talot, joissa ei pitäisi olla juurikaan vihollisia. Etene hitaasti jokea lähinnä olevien talojen kulmille. Vie kaksi miestä talojen takaa joko kahden auton tai öljytynnyrimuodostelman päälle.

Ammu vartiotornissa oleva konekivääriä heilutteleva mies. Juokse toisella miehellä hiekkasäkeille, jonka taakse menet makuulle. Nouse joka vuorolla ja ammu mitä eteesi tulekaan. Kun hiekkasäkkien takana väijyvä miehesi ei enää näe enempää vihollisia, lähde toisella takapihan sankarilla junaradan yli ja varmista talot. Autovarikolla on luultavasti ainoa vihollinen. Kun talot ovat turvassa, lähtee hiekkasäkkien takana lymyillyt mies valloittamaan siltaa. Luiki suojasta suojaan ja ammu pari jäljelle jäänyttä vartijaa. Tuo loppujoukkosi kantamaan kasapanokset pois. Päivitetyssä versiossa on myös miinoja, mutta ei yhtä tiheästi kuin esimerkiksi tehtävässä Vineyards.

Väijytys

Ensimmäinen väijytys, joka on todella haastava. Alussa vihollinen tulee lujaa pohjoisesta Luftwaffen miehillä. Laita omat miehesi suojaan paikkaan, josta luulet heidän pystyvän ampumaan. Kaksi miestä lähtee oikealla olevan sillan yli, ja hoitelee kaiken mitä pystyvät hoitelemaan. Kun hyökkäys pohjoisesta on ohi (noin 7 miestä maassa), lähde myös loppujoukollasi sillan yli. Joukossa on varmasti haavoittuneita, mutta älä turhaan jää paikkaamaan heitä, vaan kanna tajuttomaksi ammutut pois. Poistumisalueella on upseeri ja pari muuta sotilasta jotka kannattaa ampua jo kaukaa. Joukkoja tulee koko ajan lisää oikealla olevien talojen takaa, joten tarkasta joka vuorolla selustasi.

Tehtävä 14: Dresden

Seuraava tehtävä on kuin suoraan Korkeajännityksestä revitty, se on nimittäin saksalaisen superaseen tuhoaminen. Ota jokaiselle miehellesi mukaan yksi (suuri) kasapanos. Kuinka ollakaan, tulet alueelle taas salaisesta tunnelista. Jatka kaikilla joukoillasi pohjoiseen. Etelässä on asevarasto, mutta siellä ei ole mitään hyödyllistä ja ovikin on lukossa. Älä vain missään tapauksessa avaa ovea, sillä muuten sidot ainakin yhden miehen vahtiin. Ammu tunnelin suulta kaikki näkemäsi viholliset ja jatka pienelle puutalolle. Tien päässä on saksalaisten vahvistuspiste, josta valuu koko ajan uusia miehiä.

Jätä heitä varten yksi mies kuusen taakse ruudun reunaan. Saksalaisten vahvistusten tulo saattaa tyrehtyä, jos valtaa lähimmän varaston. Tuo mahdollisimman monta miestä puutalolle ja valtaa varasto. Nouse kukkulalle, jonka alla salainen tie kulkee ja valtaa neljä parakkia. Jatka eteenpäin junaradan yli ja eteläisimmille varastoille. Siellä on 6 lavaa raketteja jotka pitää tuhota. Yksi rakettipatteri on yhä junan vaunussa. Loput ovat alustoillaan idässä. Pakene lopuksi tulopaikaltasi pois. Lopussa salaisen reitin kukkulan päältä tulee 4--5 saksalaista, joten ole varuillasi.

Tehtävä 15: Near Berlin

Viimeinen tehtävä ei yllätys kyllä ole läheskään vaikein. Ilmeisesti Bridge over Rhinen päivitys korjaa myös viimeistä tehtävää, sillä se ei ole ollenkaan sitä mitä readme.txt:ssä väitetään. Saat kenraalin, joka sinun pitää muiluttaa pois alueelta, heti alussa joukkoihisi. Mene sisälle kartanoon jossa voit valita neljästä eri reitistä. Reiteistä vain kaksi ovat käytännöllisiä, etenkin parven oikealta puolelta lähtevä reitti on varsin helppo. Vihollisia tulee hieman joka huoneesta, mutta mene kylpyhuoneiden vieressä olevasta ovesta terasseille ja jatka siitä oikealle ruokasaliin.

Keittiön molemmissa nurkissa on SS-mies vahdissa, joten on aika käyttää mahdollisia haavoittuneita. Tiputa kan

tamasi mies ovesta sisään jolloin opportunity fireä ei tule ja paikkaa häntä heti. Jos et saa miestä yhden miehen lääkintäpaketeilla kuntoon, niin vaihda miestä kunnes haavoittunut on taistelukunnossa ja ammu sitten vartija. Jatka pohjoisimmasta ovesta ulos ja turvaan. Tallennus on tässä kentässä erityisen tarpeellista. Miehiä tosin saa kuolla niin paljon kuin vain tarve vaatii, kunhan kenraali ja kapteeni Spencer jäävät eloon.

Lisää aiheesta