SSX 3 (PS2, Xbox, GameCube) – Kukkulan kuningas

Lumilauta kainaloon, realismi romukoppaan ja menoksi. Meillä on vuori valloitettavana EA Bigin SSX3:ssa.

SSX-lumilautailut tunnetaan huimista tempuista ja suurenmoisista ilmalennoista, joilla realismi soittelee kakkosviulua. Temmellyskenttänä on jättimäinen vuori ja sen kolme huippua.

SSX 3:ssa pitää hankkia pääsylippu joka vuorenhuippuun ja menestyä monenlaisissa haasteissa. Lautailija valitaan viehättävästä sekopääkatraasta. Snoukkailija aloittaa uransa löysänä puujalkana, mutta rahalla saa ostettua lisää säpinää temppuihin ja ruutia muskeleihin.

Rinteessä vallitsee kiitettävä vapaus. Lautailussa voi keskittyä sinne tänne siroteltujen rahasymboleiden keräämiseen, haastetehtäviin tai eri lajeissa kilpailemiseen. Tai unohtaa tavoitteet ja pitää hauskaa nautittavan monipuolisilla rinteillä.

Lautailijan ohjastaminen on ihailtavan helppoa ja vaivatonta. Oma snoukkailija pysyy hallinnassa loistavasti ja erilaisten alustojen vaikutus laudan käyttäytymiseen välittyy hienosti. Temppuja on tuhottomasti, mutta niiden tekeminen on mutkatonta: suuntaohjaimesta tehdään kierteet, grabit löytyvät napeista ja niiden erilaiset yhdistelmät ovat päivän sana.

Temppuilu on vähän liiankin helppoa. Superpipe-kilpailuissa, joissa keskitytään pisteiden keräämiseen, ainoaksi tehtäväksi jää kerätä vauhtia ja sen jälkeen toistaa samaa maksimaalisen pistemäärän tuovaa supertemppua vartalokierteellä niin kauan kuin aikaraja sallii. Jos ja kun lautailijan ominaisuudet ovat kunnossa, kultamitalia on aika vaikea välttää. Mälsää.

Lumikourun lisäksi mitalia jahdataan syöksykisoissa, hypyissä sekä vapaamuotoisissa temppukisoissa. Syöksykisojen koukku on radalla olevissa koneen laskijoissa, jotka pitävät yllä kovaa vauhtia ja joita voi yrittää mätkiä kumoon.

Muista snoukkaajista huolimatta syöksyminen tuntuu kelloa vastaan laskemiselta: koneen laskijat kiitävät radan käytännössä aina samoihin aikoihin eikä todellista kamppailua synny. Lisäksi jokaisessa kisassa käydään alkuerät, välierät ja finaali. Etenkin ensimmäisen kahden vuorenhuipun kisoissa menestyminen ei ole ongelma, jolloin saman radan sahaaminen maistuu puulta.

Hypyissä ja temppukisoissa jahdataan mahdollisimman kovia pisteitä temppuyhdistelmillä. Käytännössä tämä tarkoittaa railaamista, railaamista ja vielä kerran railaamista. Normaalilaskulla ja pelkillä hypyillä ei pisteitä juuri kerry. Rinteet ovat täynnä kaiteita, kaatuneita puita ja muita sopivia paikkoja, joihin lautailija tulee läväyttää. Railatessa lautailijaa täytyy pitää tasapainossa, mutta jos vauhti ei ole aivan mieletön, ongelmia ei synny ennen kuin jatkuva railaaminen alkaa tympäistä ja lumikontaktia tulee ikävä.

Rahalla saa, helikopterilla pääsee

Kilpailun ja temppuilun lisäksi radoilla on haastepaikkoja, joista saa aikarajassa suoritettavan tehtävän, vaikkapa: "Tee backflippi radalle pystytettyjen porttien läpi. Aikaa minuutti". Haasteita on paljon ja ne ovat suurimmaksi osaksi paitsi kiinnostavia myös erinomaisen kimurantteja. Aika harva menee kerralla läpi.

Muuten SSX 3:ssa vaikeusaste on varsin alhaalla. Helppojen kontrollien ja hallittujen temppujen ansiosta vuorenhuiput saa avattua hetkessä ja ison osan kilpailuistakin voittaa ennen kuin on edes hiki noussut otsalle. Kaiken näkeminen, kokeminen ja läpäiseminen ei ole aivan yhtä helppoa. Rahabonusten hakeminen eri rinteistä käy työstä ja haasteita löytyy joka lähtöön. Eivätkä kultamitalitkaan ole aivan taattuja kolmannen vuorenhuipun kisoissa.

SSX 3:n grafiikka on näyttävää, muttei häikäisevän hienoa. Rinteet ovat komeita ja lumen käyttäytyminen näppärän näköistä, mutta esimerkiksi eri säätiloilla olisi saanut kikkailla paljon enemmän. Nyt lumen pyrytys jää yksittäiseksi erikoisuudeksi. Selostajan virkaa hoitaa radiotoimittaja, joka kertoo tarpeellisia ja tarpeettomia tietoja radiolähetysten muodossa ja soittaa hyvää musiikkia. Isosta esiintyjälistasta löytyvät muun muassa Black Eyed Peas, Queens of the Stoneage, Chemical Brothers ja Fatboy Slim.

SSX 3 on perussujuvaa viihdettä, jonka parissa aivot lepäävät. Pidemmän päälle pelkän menestyksen jahtaaminen muuttuu kuivan kaavamaiseksi, mutta silloin voi rentoutua vaikka rahabonuksia jahdaten ja omaksi ilokseen temppuja tehden. SSX:ssä saa lumilautailun parhaat puolet piristävästi liioiteltuina, vain after ski puuttuu.

86