Star Ocean: The Last Hope (Xbox 360) – Avaruuden partiopojat

Kun maapallo on radioaktiivista joutomaata ja ihmiskunta katsoo kohti tähtiä uuden kodin löytämiseksi, joudutaan tutkimusmatkalle lähettämään keskenkasvuisetkin.

Tutkimuslaivaston hyppy kohdeplaneetalle menee mönkään. Kun suurin osa laivastosta haaksirikkoutuu, saa nuori Edge Maverick tulikasteensa. Hätälaskun tehneiden etsintä on vain alkusoittoa, ja pian tuore kapteeni seilaa pitkin avaruuden aaltoja etsien kadonnutta Aquila-alusta ja sen kapteenina toimivaa ystäväänsä sekä vastauksia siihen, mitkä pimeät voimat universumissa tekevät pahojaan.

Star Ocean -pelisarja on scififantasiaa, jossa miekka heiluu. Tuttujen fantasiateemojen viholliset tulevat vastaan niin avaruusalusten käytävillä kuin keskiaikaisessa linnassakin. Tovereista löytyy tutunoloisia suippokorvia, vaikka nimenä onkin eldar.

Star Ocean on kuin yksin pelattava massiivimoninpeli, sillä kehittyäkseen sankariryhmän täytyy taistella todella paljon.  Hahmokohtaisia kykyjä on vino pino ja lisää voi ostaa tai löytää kirjoista. Lisäksi jokainen osaa valmistaa esineitä erikoisalallaan, oli se sitten ruoanlaitto tai insinöörin pesti. Käyttökelpoista **** onkin vähemmän, tuntuu että säällisellä vaivalla raaka-aineita ei löydy kuin kokkiresepteihin.

Miekkoja ja masereita

Normaalin vuoropohjaisen taistelun sijaan Star Oceanissa taistellaan tosiajassa. Lyöntinapin painallukset yhdistyvät sarjoiksi, joita yhdistellään liipaisimista lähteviin erikoisliikkeisiin. Tarpeeksi kokenut soturi voi ketjuttaa useita erikoislyöntejä tappavan tehokkaiksi yhdistelmiksi.

Vauhdikas ja värikäs taistelu on sinänsä täynnä monenlaisia taitoelementtejä: hyökkäyssuunnalla viholliseen nähden on vaikutusta osumiseen, maahan jouduttuaan voi nousta suorilta iskien ja niin edelleen, mutta käytännössä taistelu taantuu padin hakkaamiseksi. Yleensä riittää kun ottaa suuntiman lähimpään viholliseen ja hakkaa lyöntiä, tai erikoisliikettä jos on kiire. Jos vihollinen on vahvempi, odotetaan ja tehdään väistöliike, jolla lähes aina pääsee selustaan iskemään varmoja kriittisiä. Pomotaistelut ovat peruskauraa, jossa odotellaan mahdollisen heikon kohdan paljastamista ja käydään kiinni vimmalla, ja odotellessa hivutetaan vainolaista hiljaa hengiltä.

Taisteluun mahtuu suurimmillaan kahdeksan hengen ryhmästä puolet, ja hyppy sankarista toiseen käy näppärästi padin olkanäppäimillä. Itse keskityin Edgellä riehumiseen ja annoin tekoälyn ohjastaa muita. Se sujui kiitettävän hyvin, aika harvassa olivat tilanteet, joissa piti itse ohjeita kavereille antaa. Tekoäly hanskaa etenkin parantamisen hyvin. Ainoana harmina täysin vapaasti taistelevat toverit polttavat loitsupisteitään välillä hurjaa tahtia.

Minulla ei ole suuta ja minun täytyy huutaa uguu

Konsoliroolipelin moittiminen animen ja mangan hahmoarkkityypeistä ja muista genren maneereista on kuin valittaisi veden olevan märkää. Silti Star Ocean laittaa tässä sarjassa sellaiset pohjat tauluun, että Nirvin tapaisilta animeallergikoilta menisi kurkku ikiumpeen.

Se, että päähenkilöstä ja hahmokaartista löytyy angstia kuin keskiverrosta taidelukion vuosikurssista, on vielä ihan normaalia. Mutta varusteiden rakennusta säestää ja kannustaa uimapuvussa keikistelevä teinityttöhologrammi, joka kulkee sankarin parina läpi seikkailun. Tämä lapsuudenystävä ei suostu kiipeämään alas muurilta kuin ensimmäisenä, ettei hameen alle vilkuilla. Kun lopulta peliin saadaan se pakollinen kissatyttökin, ollaan jo syvissä vesissä.

Silti pääosin keskinkertainen tarina onnistuu joskus yllättämään. Kun yhtäkkiä esiin tempaistaan täysin puskista juonenkäänne, joka muuttaa tapahtumapaikan seuraavaksi pariksi tunniksi joksikin ihan muuksi kuin aiemmat avaruusasemat ja planeettojen pinnat, alkoivat addiktion merkit näkyä. ”Vielä seuraavalle tallennuspisteelle ennen nukkumukkua, tämähän menee jännäksi…”

Konsoliroolipelien ystävä elää länsimaisen Xboxin kanssa kuivaa aikaa. Siksi klassikon korvikkeeksi kelpaa tällainen kelpo viihdepalakin. Star Ocean: Last Hopen kohdalla pelaajan täytyy kysyä itseltään, kuinka paljon vaaleanpunaisia animeunelmia mieli kestää ennen lopullista romahdusta. Jos suoraan Mass Effectistä hyppää uimaan Star Oceaniin, rusettipäinen pikkutyttö avaruuden sankariryhmää lääkitsemässä voi olla kuin sinilevälautta täynnä kuutiomeduusoita.

78