Starcraft II: Wings of Liberty

www.starcraft2.com

Blizzconissa pääsi vihdoin pelaamaan Starcraft II -trilogian ensimmäisen osan yksinpelikampanjaa.

Starcrafin jatko-osan ensimmäinen episodi alkaa olla valmis, mutta julkaisu venahtaa ensi vuoteen vielä pahasti kesken olevan Battle.net-yhteisöpalvelun takia. Jos asiassa haluaa nähdä jotain positiivista, niin odottelu antaa tekijöille lisäaikaa hioa peliä entistä tiukempaan kuntoon.

Trilogiaksi muuttuneen Starcraft II:n ensimmäisen osan nimi on Wings of Liberty ja se keskittyy terraneihin. Aikaisemmin piilossa pidetyn yksinpelikampanjan pääosissa häärivät edellisosasta tutut naamat Raynor ja Tychus, joista jälkimmäinen huvittavasti pysyy koko ajan mariinin voimapanssarissaan. Asiasta on miesten välillä pari hauskaa dialoginpätkää.

Wings of Libertyn tapahtumat alkavat neljä vuotta Brood War -lisärin jälkeen. Hiljaiseloa viettäneet zergit hyökkäävät äkkiä useille planeetoille ympäri galaksia, ja omaa taisteluristeilijäänsä komentava Raynor pääsee mukaan taisteluun. Parin tehtävän pituinen demo toi mieleen muistoja klassisesta Wing Commanderista, jossa tehtävien välillä kuljettiin tukialuksella ja juteltiin muiden miehistön jäsenten kanssa.

Tutki ja tuhoa

Risteilijä toimii Raynorin tukikohtana. Komentosillalla voi valita seuraavan tehtävänsä, vaikka useimmiten vapaus rajoittuu siihen, missä järjestyksessä tarjolla olevat pari kolme tehtävää tekee.

"Wings of Libertyssä on 29 tehtävää, joista 26 on pakko suorittaa. Rakenne on melko vapaa, eikä tehtäviä ole näennäisestä kiireellisyydestä huolimatta yleensä pakko pelata heti. Vaikka tiedemies kirkuu avunpyynnössään zergien jyräävän tukikohdan minä hetkenä hyvänsä, huutelee hän samaa vielä pari valinnaista tehtävää myöhemminkin. Vain muutamassa kohdassa valinnat sulkevat toisensa pois, ja tällöin teemme asian erittäin selväksi", sanoo pääsuunnittelija Dustin Browder.

Koska Raynor ei varsinaisesti ole enää väleissä terraneiden valtiomahdin kanssa, joutuu hän rahoittamaan itse toimintansa. Tehtävistä saatavaa valuuttaa käytetään tekniikkapuiden tutkimiseen ja tavallisia yksiköitä kovempien palkkasoturijoukkojen ostamiseen. Molemmista vastaavat miehet löytyvät risteilijän eri osastoilta, palkkasotureiden manageri istuu tietenkin baarin pimeimmässä nurkassa.

"Palkkasoturit tulivat mukaan yksinpeliin vasta aika hiljattain, mutta ne sopivat Wings of Libertyn itserahoitettuun yksinpeliin. Palkkikset ovat kovia, mutta niistä täytyy muistaa pitää taistelussa huolta, sillä kokonaan tuhoutuessaan joukko on pysyvästi poissa. Jos ryhmästä edes osa jää henkiin, koko täysi porukka on taas käytettävissä seuraavassa tehtävässä. Sopiva varovaisuus on siis valttia", jatkaa Browder.

Joukkojen päivittäminen on melko vapaata, kunhan rahaa vain riittää. Lisävärinä yksinpelin joukot voivat rahalla saada ominaisuuksia, joita vastaavalla yksiköllä ei moninpelissä ole. Osittain tämän ansiosta yksinpeli eroaa selvästi moninpelistä.

Battle.netiä odotellessa

Demossa on kaksi tehtävää, joista ensimmäisessä nähdään zergejä ja toisessa protosseja. Zergejä vastaan taisteltaessa keskitytään enemmän toimintaan tutun rakentelun sijasta, sillä pääpaino on joukkojen evakuoinnissa. Idea toimii ja heittää pelaajan toiminnan keskelle ilman, että kaikkea täytyy ensin itse rakentaa.

Terraneita saattaessani kiinnitin huomioni erääseen yksikköön, jonka luulin poistuneen Starcraft II:sta: Mariinien joukossa häärii ykkösestä tuttu medic, jonka ominaisuudet ovat aikaisempien tietojen mukaan kakkosessa yhdistetty kuljetusalukseen. Mitä ihmettä?

"Raynorilla ei ole käytössä kaikkein uusinta terran-tekniikkaa. Osittain virallisen tuen puuttumisen takia ja osittain sen takia, että Raynor vain pitää vanhoja ratkaisuja luotettavampina. Niinpä medic sopii mainiosti yksinpelin joukkovalikoimaan, vaikka moninpelissä sitä ei enää nähdä. Yksinpelissä voimme tehdä oikeastaan ihan mitä haluamme, koska emme joudu miettimään moninpelin tasapainoa ja saamme keskittyä vain siihen, mikä tuntuu tarinassa parhaalta", selittää Browder.

"Samaa taiteellista vapautta käyttäen aikomuksena on tehdä trilogian tulevista osista selvästi erilaisia kuin Wings of Liberty. Tällä kertaa tyyliin sopi palkkasoturimainen pelitapa, zergeillä luultavasti yksinpeli tulee olemaan paljon roolipelimäisempi. Ainakin ajatustasolla se istuu hyvin koko ajan kehittyvään Zergiin ja Kerrigan pystyy aivan erilaisiin tekoihin kuin Raynor. Suora osuma plasmatykistä ei esimerkiksi välttämättä edes naarmuta Kerrigania, mutta Raynor heittäisi moisesta henkensä."

"Protosseihin keskittyvä kolmososa puolestaan keskittyy heimopohjaiseen pelaamiseen, sillä protossit ovat levinneet pitkin galaksia pieniksi osiksi. Tarinan edetessä pelaaja joutuu valitsemaan, mitä heimoja tukea ja mitä ei. On itsestä kiinni, haluaako esimerkiksi yrittää auttaa heikkoja, mutta mukavia heimolaisia, vai voimakkaita, mutta ärsyttäviä päsmäreitä. Protossit ovat joka tapauksessa kuoleva rotu, joten kolmososan tunnelmat tulevat olemaan synkkiä."

Wings of Liberty on demon perusteella hyvässä kuosissa, joten Battle.netin uuden version odottelu on turhauttavaa. Browder on samaa mieltä: "Onhan se hiukan rasittavaa, mutta Battle.net on niin olennainen osa koko Starcraft II -kokemusta, että peliä ei yksinkertaisesti voi julkaista ennen kuin Battle.net on valmis. Verkko-ominaisuudet ja yhteisöllisyys on upotettu peliin niin, että ne näkyvät koko ajan. Ero yksin- ja moninpelien välillä on huomattavasti aikaisempaa hämärämpi".

Battle.netin päivitysten pitäisi valmistua vuoden 2010 puolella, joten Browder tiimeineen hioo Starcraft II: Wings of Libertyä siihen asti.

Blizzconissa pääsi vihdoin pelaamaan Starcraft II -trilogian ensimmäisen osan yksinpelikampanjaa.

Starcrafin jatko-osan ensimmäinen episodi...

Lue koko artikkeli uusimmasta Pelit-lehdestä tai www.pelit.fi:ssä 21.10.2009.

Loppuvuoden pelimarkkinat saivat ilahduttavan piristysruiskeen, kun sekä Playstation että Microsoft pudottivat konsoliensa hintoja. Uuden PS3 Slim -mallin saa nyt noin 350 eurolla, Xbox 360 Eliten 250 eurolla ja kiintolevyttömän Arcaden parilla sadalla. Sen sijaan Nintendo ei ole vielä ilmoittanut Wiin hinnanalennuksesta, tosin huhujen mukaan sellainen olisi lokakuun alussa mahdollisesti tulossa.

Maailmalla hintojen pudotus on saanut uuden Pleikan todelliseen lentoon, esimerkiksi Iso-Britanniassa PS3:n myynti nousi peräti 999 prosenttia edellisviikkoon verrattuna. Amerikassa nousua oli 300 prosenttia ja Suomessa 500 prosenttia. Luvut toki kertovat hyvästä myynnistä, mutta myös siitä, että kuka sitä nyt kalliimmalla ostaa, jos parin päivän päästä uuden mallin saa vanhaa halvemmalla. Vanhaa mallia ei myöskään välttämättä ollut enää jälleenmyyjillä varastossa.

Vaisun alkuvuoden jälkeen kaikki piristykset ovat tervetulleita. Jos konsolien hinnat ovat kuluttajien mielestä nyt kohdallaan, myös pelimyynnin pitäisi alkaa herätä, jos ei nyt ihan Ruususen unesta, niin jonkinlaisesta horroksesta kuitenkin. Paria hittiä, kuten Batman: Arkham Asylumia ja Wolfensteinia lukuun ottamatta Suomen listoilla ovat koko vuoden pyörineet samat pelit, lähinnä siis Singstarit ja Guitar Herot.

Molempien konsoleiden myyntiä vauhdittavat myös erilaiset bundlet (osta konsoli – saat pelin) ja Slimin kohdalla myös vaihtotarjoukset tyyliin "tuo meille vanha PS3:sesi niin saat Slimin parilla sadalla". Xbox 360 tekee muun muassa Call of Duty -paketin, jossa konsolin kiintolevyn koko on peräti 250 gigaa. Lisäksi jälleenmyyjät kilpailevat varmastikin omilla bundleillaan ja hintatarjouksillaan.

Aina kun hinnat laskevat, tulee lisää käyttäjiä. Aina kun tulee lisää käyttäjiä, tulee myös lisää pelimyyntiä. Yhtälö on yksinkertainen, ja vaikka osa peleistä onkin siirretty alkuvuoteen, se ei ole välttämättä huono asia. Tammikuu on jälleenmyyjille hyvä pelikuukausi: uusien konsolien omistajat haluavat lisää pelattavaa ja lahjarahat on pantava kiertoon.

Bonuksena Kuluttajaviraston tutkimusten mukaan taulutelevisioita saa nyt halvemmalla kuin koskaan. Mikään ei siis enää estä kunnon pelinurkkauksen perustamista. Perheiden sisäpoliittiset kriisit ja nootit unohtaen.

Lisää aiheesta

  • Shogun 2: Total War

    Hjalliksen Diili ei ollut kaikkien aikojen työhönottohaastattelu. Se käytiin jo 1600-luvun Japanissa, jossa pyrittiin shoguniksi shogunin paikalle.

    Total War palaa Japaniin Shogun 2:ssa ja tuntuu tiukan teemansa ansiosta sarjan alkuaikojen erinomaiselta strategiapeliltä. Armeijan lisäksi…
  • Killzone 3

    www.killzone.com

    Helghast sai viimeksi ISA:n kädestä, mutta helghastilaiset tuntuvat olevan harvinaisen kovapäistä porukkaa, sillä scifisota jatkuu entistä rankempana Killzone 3:ssa.

    Killzonen avaruustaistelu jatkuu, vaikka Helghastin häikäilemätön diktaattori Visari ei enää väpätä.…
  • LittleBigPlanet 2

    Kun näytin LittleBigPlanetia kaverilleni, mies nauroi ensin hahmon nimelle, kunnes pääsi peliin käsiksi. Ääni loppui mutta hymy ei hyytynyt.

    Jo perinteet velvoittavat, että konsoli tarvitsee maskotikseen tasoloikkahahmon. PS3:lla roolin sai sympaattisen valloittava säkkipoika, jonka…