Starfleet Command 2 [4]

Moottoreita käytetään liikkumiseen, aseita tuottamaan vastustajalle kipua ja suojia estämään vastustajia tekemästä samaa sinulle. Aluksessa on kuitenkin paljon muutakin hallittavaa. Toissijaiset järjestelmät eivät ehkä tunnu järin tärkeiltä, mutta niiden kanssa pystytään saavuttamaan voitto tavallista helpommin tai tekemään taistelua ainakin tasapuolisemmaksi.

Tärkeimmät toissijaiset järjestelmät ovat vetosäteet ja siirtimet, mutta sensorit ja luotaimet tuovat lisätietoa taistelukentästä ja auttavat siten pysymään hengissä.

Telkkarissa siirtimillä lähinnä vain siirrytään paikasta A paikkaan B. Starfleet Commandissa niillä tehdään paljon, paljon enemmän jäynää. Yksi tapa on siirtää joukkoja vihollisen purtiloon saadaksesi aluksen lamautettua tai vallattua. Suoraviivaista ja helppoa toimintaa, kun on vähänkin kokemusta taskussa.

Kumpaakaan temppua ei kuitenkaan kannata yrittää, jos aluksessasi on alle kolme siirrintä. Syy tähän on se, että valtausjoukon siirtäminen vaatii suojan laskemista, jolloin vihollinen voi puolestaan iskeä. Lasketun suojan jälkeen otettu vahinko on todennäköisesti suurempi kuin mitä hyökkääjät tekevät vastustajan alukselle. Tämän lisäksi vihollisaluksilla on yleensä myös omia joukkoja. Niinpä jos lähetät yhden miehen alukselle, jossa on 20 vihollista, huonosti käy. Jos puolestaan lähettää kolmen miehen joukkioita, vahingon tekeminen ennen hengenlähtöä on paljon todennäköisempää.

Ennen kaappausyritystä kannattaa pehmittää vastustajan alusta. Suojien läpäisyn ja kunnon vahingon tekemisen jälkeen vastustajalta alkaa yleensä kuolla sotilaita. Mitä vähemmän vastustajalla on miehiä, sitä enemmän omat joukkosi tekevät vahinkoa. Yksinkertaista. Jos tarkoituksesi on (yksinpelissä) vallata vihollisen laiva, kannattaa säätää aseet pois tuhovoimalta. Vihollisen joukot kuolevat yhä ja vastustajan puolustus heikkenee, mutta alus ei kärsi niin pahoja vaurioita.

Kaappauksissa kannattaa myös huomata, että Orionin alukset yleensä käyttävät itsetuhoa, jotta kaappaukset eivät onnistuisi. Onnistuneen kaappauksen pisteet tosin saa tällaisissakin tapauksissa, mutta kannattaa kuitenkin mennä hyvän matkan päähän ennen mahdollista räjähdystä.

Siirtimiä voi käyttää myös häikäilemättömään rosvoiluun. Tsekkaa ensin siirrinpaneelista, onko vastustajalla varaosia kyydissä. Tämän jälkeen ammu suoja silpuksi ja siirrä tarvikkeet omaan tavaratilaasi. Hyöty on kahtalainen: sinä pystyt korjaamaan enemmän, vastustaja vähemmän.

Myös suurissa asteroideissa on varaosia. Kun olet asteroidien kartoittamistehtävässä, jossa tarkoitus on luodata suuria asteroideja, pystyt siirtämään yhden varaosayksikön per asteroidi omaan jemmaasi. Kierrä siis suurta kiveä ja samalla kun skannaus on käynnissä, siirrä ilmaiset varaosat.

Siirtimiä voi käyttää näppärästi myös miinojen kanssa. Tässä pari kikkaa. Jos olet saanut vahingoitettua vastustajan takasuojaa, ja vastustaja ei pysty liikkumaan, pudota siirrinpommi suoraan vastustajan päälle. Tällä tavalla räjähdys vaikuttaa myös takasuojaan, eli runkoon.

Siirrinpommeja voi käyttää myös pitkän matkan puolustuksena ohjuksia vastaan. Sen kuin siirrät miinan avaruuteen ja annat sen kerätä ohjukset.

Siirrinpommit ovat myös erinomaista tavaraa hävittäjiä vastaan puolustauduttaessa. Siirrä pommi suoraan niiden eteen, sen verran kauas, että hävittäjä lentää siihen suoraan, mutta sen verran lähelle, että hävittäjä ei ehdi väistämään. Temppu vaatii harjoittelua ja on kiinni vastustajan nopeudesta. Hävittäjiä on muuten melkoisen ikävä poimia käsipelillä, joten anna siirrinpommien hoitaa suurin työ ja viimeistele homma vaiheisilla.

Kun asetat siirrinpommeja, se kannattaa tehdä kääntyessä. Kun suoja laskeutuu, paljas puoli on kääntymässä poispäin vihollisesta, jolloin vihollisen vaiheinen ei osu niin todennäköisesti suoraan runkoon. Kääntyminen ei tuo automaattista turvaa, mutta edes silloin tällöin toimiminen on parempi kuin ei koskaan.

Vetosäteillä leikkimistä ei kannata missään tapauksessa unohtaa. Niiden kanssa voi esimerkiksi vetää vastustajia päin asteroideja ja muita möhkäleitä. Pidät vain vauhdin kovempana kuin vastustajalla ja pidät huolen, että kivi on lähistöllä.

Vetosäteellä pystyt myös tavallaan vaikuttamaan siihen, mihin vastustaja on menossa. Jos vastustaja on saamaisillaan ammuttua alustasi haavoittuvaan paikkaan, käynnistä vetosäde ja muuta kurssia niin, että haavoittuva kohta kääntyy pois siitä suunnasta, mihin vastustaja on menossa, ja päästä irti. Jos ohjaat oikein, vastustajan kursi vie tämän väärään paikkaan ja samalla saa vastustajan pasmat sekoamaan hetkeksi. Tämä on erityisen tehokasta silloin, kun vastustaja kääntyy selvästi nopeammin (esimerkiksi Klingonit). Temppua kannattaa käyttää vain harvoin, jotta vastustajat eivät pääse jyvälle siitä, mitä teet.

Vetosäteen pystyy kohdistamaan moneen laivaan kerralla. Usko pois. Ensin käynnistät vetosäteen yhteen alukseen, sen jälkeen otat kohteeksi toisen aluksen ja asetat vetosäteen tasolle 2. Pitäisi toimia jopa viiden aluksen kanssa, mutta syö energiaa mielettömästi.

Jos haluat pitää vastustajasta kiinni kaikin voimin, ala kohottaa vetosäteen voimaa suuremmalle tasolle heti kun olet saanut sen lukittua. Toinen vaihtoehto on ladata voima tasolle kaksi jo ennen kuin vetosäde kiinnittyy. Tällä tavalla jos vihollinen yrittää päästä irti säteestä, hän yllättyy, kun voimakas säteesi ei irtoakaan.

Syväluotaukset eivät tarjoa suuriakaan strategisia etuja kapteeneille. Oikeastaan sitä ei tarvitse muuhun kuin lisäämään sensorien kantamaa selvittämään, mistä suunnasta pahat pojat ovat tulossa. Yleensä tosin normaalitkin sensorit antavat sen tiedon niin hyvissä ajoin, että syväluotaukset kannattaa jättää vain tilanteisiin, jossa tehtävä vaatii niiden käyttöä.

Luotaimet sitten ovatkin aivan toinen juttu. Niiden antama tieto kun on kaikki kaikessa taistelutilanteessa. Niiden avulla näkee hyvissä ajoin, millainen aseistus vastustajalla on käytössä. Jos vastustajalla on ohjuksia, tiedät liikkua nopeasti ja käynnistää ohjustorjunnan. Jos taas vastustajalla on fotonitorpedoita, osaat iskeä virtaa ECM:ään. Toisin sanoen luotaimet estävät taisteluissa ikävät yllätykset ja saattavat sitä kautta pelastaa aluksesi. Kaiken muun hyväksi niitä pystyy laukaisemaan ilman kustannuksia, joten hinta/laatu-suhde on kunnossa.

Kartta vain näyttää, missä sinä olet ja missä viholliset ovat. Niinkö? Oikein ja väärin. Kartta on itse asiassa erinomaisen hyödyllinen pikku vempele. Siitä näkee yhdellä vilkaisulla, missä esimerkiksi musta aukko luuraa. Siitä näkee myös suhteellisen etäisyyden vihollisiin.

Kartasta selviää myös näppärästi, missä taistelualueen rajat kulkevat. Jos siis tehtävä vaatii järjestelmästä pakenemista, kartta esiin ja nokka kohti lyhintä reittiä ulos alueelta. Myös asteroidien ja planeettojen suhteelliset sijainnit selviävät helposti ilman, että täytyy omin käsin yrittää katsella ympärilleen. Niinpä myös ilmassa pyöriviin isoihin kiviin törmääminen kuihtuu olemattomiin. Kartta siis auttaa kapteenia tiedostamaan sijaintinsa suhteessa kaikkeen muuhun huomattavasti paremmin kuin perinteinen overhead-kuvakulma.

Lisää aiheesta