Sum of All Fears – Kaikkien pelkojen summa

Joukkotuhoaseet terroristien käsissä ovat nykymaailman pahimpia uhkakuvia. Red Stormin The Sum of All Fearsissa nämä uhkakuvat muuttuvat todeksi. Tom Clancy meitä armahtakoon!

The Sum of All Fears perustuu Tom Clancyn teknotrilleriin Peloista pahin, ja sen pohjalta tehtyyn, Ben Affleckin ja Morgan Freemanin tähdittämään uutuuselokuvaan. Nimettömät terroristit ovat hankkineet käsiinsä ydinaseen ja päättävät pyyhkäistä Baltimoren keskustan matalaksi urheilutapahtuman aikana.

Johtolangat ovat aluksi hataria, mutta muutaman tunnetun terrorismintukijan paikkojen ratsaamisen jälkeen verkko syyllisten ympärillä kiristyy. Kun CIA pelaa taustalla omia pelejään, pelaaja saa FBI:n HRT-yksikön kärkimiehenä hoidella kentällä varsinaisen likaisen työn.

Ajojahti voi alkaa.

Seuraa johtajaa

Toistetuimpia kliseitä The Sum of All Fearsista kirjoitetuissa arvosteluissa on, että peliä kuvaillaan Rainbow Sixin kevytversioksi. Minkäs teet, sillä peli on niin ilmiselvän tyhmennetty väännös Red Stormin klassisesta iskuryhmäräiskinnästä, että samaan johtopäätökseen päätyisi jo pelkkä hyvin koulutettu apinakin - keskiverrosta peliarvostelijasta puhumattakaan. Sum of Fears on lisenssipeli, joka on tähdätty suurelle rahvaalle, jolle perus-Rainbow Sixit vaativat liikaa opettelua.

Homma onnistuu helposti: otetaan Rogue Spear, poistetaan pelistä kaikki vähänkin monimutkaiselta kalskahtava ja lisätään tilalle kaikki mahdolliset keinotekoiset helpotukset.

Kaikki saadaan valmiina eikä mitään tarvitse tehdä itse. Kentällä pelaaja seuraa minikarttaan piirrettyä reittiä ja ampuu kaikki vastaantulijat, apua saa kahdelta perässä seuraavalta tietokoneapurilta sekä ympäristössä pyöriviltä HRT-miehiltä. Tietokoneapureita voi käskeä menemään huoneisiin edeltä, mutta useimmiten näiden laiskoista rynnäköintiyrityksistä ei seuraa kuin omien hengenlähtöä.

Vaikka etenemisreitti saadaan valmiiksi nenän eteen, sen orjallinen noudattaminen ei ole pakollista. Kovin suuria koukkauksia ei voi tehdä, sillä kentät rajoittuvat usein varsin umpinaisiin sisätiloihin. Seikkailuintoa syö myös se, etteivät muut HRT-ryhmät osaa jatkaa etenemistään, jos pelaaja jättää omat reittipisteensä väliin.

Helppous huipussaan

Ellei toimintoa erikseen kytke pois päältä, taistelua helpotetaan aivan järkyttävän hyvällä automaattitähtäyksellä. Haaste on aika kaukana, kun tähtäin ponnahtaa joka kerta automaattisesti lähimmän terroristin keskimassaan. Tähän kun lisää vielä rajoittamattoman pikatallennusten käytön, pelin 11 tehtävää voi rynniä läpi vaikka yhdessä illassa.

Red Storm joutui kehittämään The Sum of All Fearsin melkoisella kiireellä. Peli pukattiin Yhdysvalloissa ulos jo toukokuussa, samanaikaisesti elokuvan sikäläisen ensi-illan kanssa. Puolessa vuodessa tehdyn työn hedelmät näkyvät ulkoasussa: kenttiä ei voi hyvällä tahdollakaan kuvailla kovin viimeistellyn näköisiksi. The Sum of All Fears on todellinen askeettisten toimistojen, tyhjien parakkien ja maanalaisten käytävien kavalkadi.

Niin kauan kuin iloa riittää, The Sum of All Fears on ihan viihdyttävä. Vaikka tehtävät eivät Ghost Reconin tasoa olekaan, niissä on hyviä ideoita. Pelin alussa esimerkiksi tv-asemalla vedetään ensin lähetys poikki, ennen kuin kameran edessä riehuvat panttivanginottajat käydään napsimassa hengiltä. Pidemmällä mukaan tulee suoraviivaisempia sotilasoperaatioita, joissa viholliskohteisiin hyökätään kranaatinheittimet paukkuen.

Red Stormin rutiininomaisella räiskintäpelillä on kaikesta valituksesta huolimatta pari ässää hihassaan: moninpeli ja hinta. Moninpeli on kuin Ghost Reconia lähitaistelukentillä (lue: kivaa). Hintalappu taas on normaalia uutuuspeliä alhaisempi - ainakin isossa maailmassa, toivottavasti myös Suomessa. Ja onhan tämä lisenssipeliksi erinomainen, kun vertaa vaikka Die Hard: Nakatomi Plazaan.

* * * * *

Kolikon kääntöpuoli

HRT eli Hostage Rescue Team on Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n panttivankitilanteita ratkova erikoisryhmä. Kun paikallisten poliisivoimien resurssit eivät enää riitä, HRT kutsutaan hoitamaan homma kotiin. Seitsemäntoista toimintavuotensa aikana se on osallistunut yli kahteensataan poliisioperaatioon.

Ryhmän maine ei ole aivan tahraton. Muun muassa 90-luvulla Wacon lahkoa ja Ruby Ridgen metsäläisiä taltuttaessaan HRT jätti jälkeensä ison kasan ruumiita ja vuosia kestäneet jälkipuinnit. Myöskään viime vuonna julkisuuteen levinnyt lehtikuva HRT-operaattorista tähtäämässä konepistoolilla kuubalaista Elian-poikaa ei kiillottanut erikoismiesten julkisuuskuvaa.

The Sum of All Fearsin sankareina HRT:n G-miehet kahlaavat melkoisen syvissä vesissä. Vaikka CIA:n toimeksiannosta operoivatkin, vieraan maan kamaralla tehtyjen hämäräoperaatioiden luulisi olevan enemmän jonkun Delta Forcen heiniä.

Red Stormin peleissä Delta Forcea ei koskaan nähdä, sillä kyseisen eliittiryhmän pelioikeudet ovat Novalogicin omaisuutta.

74