Syphon Filter: Dark Mirror (PSP) – Vakoojapeli on peleistä kovin

Syphon Filter -sarjan päähenkilö Gabe Logan on kyvykäs, rohkea ja huippuvarusteltu amerikkalaisen operatiivisen iskuryhmän jäsen. Logan kutsutaan apuun, jos kriisit sijoittuvat diplomatian ja pienimuotoisen sodan välimaastoon. PSP-esikoisessaan Logan saa tehtäväkseen ottaa selvää Red Section -terroristiryhmän Dark Mirror -projektista, jolla on mitä ilmeisimmin jotain tekemistä joukkotuhoaseiden kanssa.

Juoni ei ole aivan näin suoraviivainen. Salaisuuksia, yllätysjuonenkäänteitä ja hämäräperäisiä henkilöhahmoja on enemmän kuin puoluekokouksessa.

Tarinaltaan Dark Mirror ei ole kohtuulaadukasta kummempi. Homman juju on toteutuksessa. Yksikään aikaisempi peli ei ole ottanut yhtä hyvin huomioon PSP:n mahdollisuuksia. Homma vain yksinkertaisesti toimii pirun hyvin ja vaivatta. Grafiikka on näyttävää ja selkeää, äänimaailma tunnelmallinen ja puheet hyvin dubattu. Kontrollit toimivat hienosti, vaikka Loganilla on aseita ja muita varusteita mukanaan kuin pienen maan armeijalla.

Dark Mirror tekee monet pienet asiat oikein. Dokumenttimaiset välianimaatiot ovat vaikuttavia, mutta niitä ei ole pakko katsoa. Lisälaitteet eivät ole mukana vain tunnelman luomista varten, vaan kaikkia apuvälineitä myös tarvitaan, mikäli pelin aikoo selvittää. Rambo-taktiikka johtaa usein luotimyrkytykseen ja Game Over -ruutuun. Toisaalta tietyt kohdat vaativat nopeaa liipaisinsormea ja ketteriä jalkoja, sillä pelkkä hiiviskely olisikin tylsää. Toisinaan tarvitaan apua vastaantulijoilta, esimerkiksi sähkömieheltä.

Parhaimmillaan meno on hienoa. Logan liukuu vaijeria pitkin vartijan taakse, taittaa tämän niskat, nappaa kiikarikiväärin ja tyhjentää räjähtävällä ammuksella viereisen vartiotornin, vaihtaa lämpölasit päälleen ja ampuu liian ohuen suojan takana piileskelevän miehen. Sormet eivät mene minultakaan solmuun. Ainoastaan kääntyminen saisi tiukassa paikassa olla vikkelämpää ja varsinkin tarkempaa eikä Logan aina painaudu seinää vasten silloin kuin haluaisi. Heikot hetket ovat onneksi harvassa.

Testissä oli eurojulkaisun arvosteluversio, joten käytännössä en päässyt moninpeliä pelaamaan: "Failed to connect to the Dark Mirror lobby server”. Valikoista löytyivät samat vaihtoehdot kuin jenkkiversiostakin, joten netissä ja usean PSP:n lähiverkossa pääsee kahdeksan hengen deathmatchiin yksin tai tiimeissä. Objective-pelimuodossa pitää toteuttaa etukäteen määrätyt tavoitteet. Rogue Agentissa pelihahmo pääsee leikkimään pahista.

Syphon Filter: Dark Mirror tekee asiat oikein. Se on yhtä aikaa sekä kevyt toimintapeli että pohtimista vaativa agenttiseikkailu. Pidän.

86