Taito Legends Power-Up (PSP) – Kerran vielä tunteella

PSP:n retropelien tulva avaa historiaa niin, että hitaampia heikottaa. 2D-mätkintää, shoot’em uppeja ja arcadepelikokoelmia on enemmän kuin aikaa paneutua niihin kunnolla.

Japanilainen pelitalo Taito tehtaili klassikoita 70-luvun lopulta 90-luvulle saakka. Taito Legends Power-Up kerää joukon pelejä PS2:lle ja Xboxille julkaistuista Taito Legends 1 ja 2 -kokoelmista. Kokoelma on suoraa emulointia, jossa yksi nappi on jopa varattu kolikon koneeseen syöttämistä varten.

Kokoelman pelit ovat vuosilta 1978-1989, ja mistäpä muusta oppitunti alkaisi kuin Space Invadersista. Mukana on lisäksi kaksi Invadersin jatko-osaa, joissa ei ensimmäiseen verrattuna paljon uutta ole. Space Invadersissa ja muissa pystymonitoriräiskinnöissä PSP:n kuvan voi kääntää kyljelleen ja pelata laite pystyssä. Vaikea peliasento vaatii kuitenkin totuttelua.

Space Invadersin perillisistä kokoelmassa on mukana muun muassa Phoenix. Siinä vihollismuodostelmat vaihtuvat ja tekevät syöksyjä pelaajaa kohti. Tuleepa vastaan nykyisten pomohirviöiden esiäiti eli emäalus. Kokoelmassa on monia muitakin pelejä, joiden vaikuttimia on hauska havainnoida. Esimerkiksi Space Chaser risteyttää Pac-Manin avaruusalusteeman kanssa.

Ensimmäiset kolikkopelit ovat idealtaan usein hellyttävän yksinkertaisia. Crazy Balloonissa ohjataan ilmapalloa tiukoissa sokkeloissa. Alpine Ski taas on yksinkertainen pujottelu, jossa laskettelija syöksyy nelimetrisillä suksilla Tiimalasileikkausta kun ei aikanaan tunnettu.

Kokoelman uusin peli Cameltry on oikeastaan Super Monkey Ballin kaksiulotteinen esiaste. Pelaaja ohjaa labyrintissa vierivää palloa kääntämällä labyrinttia. Peli on edelleen hauska, joten Cameltrystä on kokoelmaan tehty myös uusioversio.

Parasta Taito Legendsissä ovat söpötasohyppelyt: Bubble Bobblen aikalainen New Zealand Story sekä Bubble Bobblen edeltäjät Chack’n Pop ja Fairyland Story. Mutta missä ovat itse Bubble Bobble ja sen jatko-osa Rainbow Islands? Isojen konsolien Taito Legends -kokoelmista ne löytyivät, kuten myös Puzzle Bobble, Operation Wolf, Elevator Action Returns, Darius Gaiden ja monta muuta loistavaa tai ainakin nostalgista peliä.

PSP:n Taito Legends ei ole Taiton parhaat –kokoelma, sillä pelilistassa on liian suuria puutteita. PSP-kokoelmasta innostuakseen pitää 70- ja 80-lukujen vaihteen pelien olla lähellä sydäntä, sillä ilman nostalgiabuustia kokoelmaan valituissa peleissä ei aivan riitä potku.