The Flame in the Flood - Jing ja Jangtse

Horisontissa siintää hengähdystauko.

Joki tuo kuoleman lisäksi toivon.

Lähdin viime hetkellä pakoon myrskyn tieltä. Kaikki ihmisen luoma on huuhtoutumassa pois raamatullisia mittoja saaneen tulvan mukana. Muita eloonjääneitä ei matkakumppanin lisäksi ole hetkeen näkynyt.
Lailla maailmankirjallisuuden kuuluisimman suomalaisen Huckleberry Finnin, päätämme lähteä matkaan huteralla lautalla. Yön pimeydessä nälkä, kylmyys ja väsymys tuntuvat entistä pahemmilta kunnes kauhu täyttää mielen ja joki muuttuu raivoavaksi koskeksi. Ohjaaminen on toivotonta. Lautta paiskautuu vaahtopäiden seassa kiviin, kaatuneisiin puihin ja ajelehtiviin autoihin. Pelosta ryömii pinnalle ainoastaan alkukantainen halu selviytyä hengissä. Silmissä sumenee.
Herään rannalta. Joka paikkaan sattuu. Lautta on säilynyt kuin ihmeen kaupalla kasassa, vaan ei kokonaisena. Kosken kauhut tuntuvat pieniltä huolilta, kun kolme nälkäistä sutta haistaa pienen helpon saaliin. Ryntään kohti ränsistynyttä asutusta. Jalat ovat täyttä hyytelöä. En jaksa edetä. Sudet ovat lopettaneet seuraamisen, mutta syy on heti ilmeinen: matkakumppania ei näy missään.
Muutaman tunnin päästä uskaltaudun hakemaan raadolle jääneen repun, sillä en haista susia lähiseudulla. On aika etsiä uutta omistajaa. Jo kolmatta kertaa tällä viikolla.


 
Ikuinen joki

The Flame in the Flood on selviytymispeli roguelite-liken muotissa. Pääosaa näyttelevät kubismista kärsivä teinigootti Scout sekä koira nimeltä Aesop. Kaksikko yrittää selviytyä luonnossa mahdollisimman pitkälle. Endless-moodissa vain taivas ja taidot ovat rajana, mutta pelistä löytyy myös tarinavetoinen kampanjamoodi selkeällä päämäärällä ja valinnaisella vaikeusasteella.
Selviytyminen Flame in the Floodissa on poikkeuksellisen tunnelmallista. Grafiikan tyyli on uskomattoman hieno ja yhtenäinen, kokonaisuutta tukevat vielä musiikki ja äänimaailma. Kaikki tuntuu tarkasti harkitulta pienintäkin yksityiskohtaa myöten. Peli huokuu fiilistä lautan lipuessa hiljaisella joenpätkällä kohti auringonlaskua, vienon huuliharpun soidessa taustalla. Yhdistelmä hipoo täydellisyyttä.
Vaikka maailma on rakkaudella rakennettu, niin pelimekaniikat ovat parhaimmillaankin hätäisesti läntätty purkalla päälle. Seikkailu ja materiaalien kerääminen ovat kenties ainoita asioita, jotka sujuvat kivutta. Aesop osaa fiksusti osoittaa lattialla olevaa kamaa ja haukkuu, jos sen on itse missannut, vaikka välillä haukkuminen jatkuu poimimisesta huolimatta. Scoutin kuollessa Aesop rokkaa vähän enemmänkin ja tuo edellisestä pelistä pienen satsin tavaraa uuteen yritykseen.
Pelaajan niskaan huohottavat neljä selviytymispelien uhkaa: nälkä, jano, väsymys ja kylmyys. Pettymykseksi perustarpeet ovat vain naamioituja sekuntikelloja, jotka pysähtyvät kuolemaan. Pelin pyöriessä täysin tosiaikaisena, ei kelloja saa paussille edes inventaariota selatessa tai siirtäessä kamoja repusta toiseen.

Hiljaa virtaa Vantaa

Kolmasosa pelistä perustuu inventaarion pyörittelyyn. Tavaroiden hallinta on tärkeää, mutta äärimmäisen kankeaa. Järkevät pikanäppäimet puuttuvat ja erilaisten esineiden tai ansojen tekeminen on hyvin vaivalloista.
Lautan korjaaminen vaatii pari ruuvia ja kivikirveen. Tik. Kirveen ohjeen joutuu etsimään kankeista, kymmenien tavaroiden täyttämistä menuista ellei ohjetta muista suoraan. Tok. Kirves vaatii nyöriä, jota ei ole, mutta mistä sitä saikaan tehtyä? Tik. Lisää etsintää. Tok. Nyöriä voi leikata kissanhännästä. Tik. Nahkanuora täyttää loppuinventaarion, mikä pysäyttää koko rakennusprojektin. Dingdong. Inventaarion kanssa seikkailu on yhtä hauskaa kuin hiekan pureskelu.
Skitsofreenisempiä tunteita jättänyttä peliä ei tule äkkiseltään mieleen. The Flame in the Flood rankaisee pelaajaa, jos hienon maailman fiiliksestä unohtuu edes hetkeksi nauttimaan. Pelkkä muutos pseudo-vuoropohjaiseksi, jossa aika kuluisi ainoastaan pelaajan tehdessä asioita, parantaisi peliä roimasti. Nyt sekuntikello tikittää jatkuvasti taustalla, pelaaminen tuntuu speedrunilta, jossa ainoastaan pakolliset viholliset tapetaan ja kaikki ratkaisut optimoidaan ajankäytön suhteen. Minulle olisi kelvannut annos järkevää selviytymistä katastrofin keskellä.
Flame in the Floodin massiivisen potentiaalin hukkaaminen on lähes rikollista.

 

The Flame in the Flood

Arvosteltu: PC
Saatavilla: Xbox One, Mac OS 
The Molasses Flood
Versio: 1.0.002
Minimi: Windows 7 
64-bit, 2.5 GHz dual-core prosessori, 4 GB RAM, DirectX 11.

78