Tilaisinko pelini ulkomailta?

Ulkomailla kaikki on parempaa, siksi pelien tilaaminen sieltä houkuttelee. Mutta halvalta näyttänyt peli kerää hetkessä melkoiset lisäkustannukset. Kerromme kulut ja maksamisen vaihtoehdot.

Pelien tilaamisessa EU:n sisällä ei ole juurikaan järkeä, sillä versiot ovat samoja mitä Suomessa kaupan hyllyllä. Käytännössä pelejä tilataan Yhdysvalloista, eikä silloin todellakaan halvan hinnan takia.

Hyviä syitä on muutama: peliä ei saa kuin Amerikasta (Combat Mission, Steel Beasts), se julkaistaan siellä paljon ennen Eurooppaa (aikoinaan Rogue Spear: Urban Ops), siitä julkaistaan vänkä erikoisversio (Ultima IX Dragon Edition), tai pelaaja haluaa ehdottomasti jenkkiversion esimerkiksi aikaisemmin ilmestyvien päivitysten takia (Rogue Spear, Daikatana) tai pahimmassa tapauksessa sensuroidun euroversion takia (Fallout 2). Videolain muuttuessa voivat syyt tilata pelejä ulkomailta lisääntyä, jos niitä aletaan sensuroida, makuuttaa tarkastettavana tai jopa jättää tilaamatta.

Kuluja tulee kuitenkin sutena, pelin hinnan lisäksi vähintään postitus, joskus myös arvonlisävero ja käsittely/pakkauskustannukset. Jokaisella kunnon verkkokauppiaalla on sivut, joilla kaikki maksut kerrotaan, joten lue ne. Jos palautusoikeus tai luottokortin numeroita pöllivät nettivarkaat askarruttavat, kannattaa unohtaa ulkomaankauppa. Ei kortinnumeroita kukaan pölli, mutta tuotteen palauttaminen ei joko onnistu tai kestää sata vuotta.

Jos tilattu tavara katoaa, joutuu yleensä odottamaan kuukauden, ja sen jälkeen saa uuden tuotteen kadonneen tilalle.

Visa vinkuu, Mastercard monkuu

Yksi maksutapa on ylitse muiden ja se on luottokortti. Korteista Visa ja Mastercard kelpaavat käytännössä jokaiselle. Vaikkei Luottokunnan markkinoimaa SET-suojausta ulkomailla ilmeisesti tunneta, ei luottokorttimaksamisessa ole hirveää riskiä kunhan käyttää tervettä järkeä ja tilaa joko julkaisijoilta suoraan tahi suurista, tunnetuista nettikaupoista. Jos on niin idiootti, että antaa korttinumeronsa "aikuisviihteen" (köh, köh) maksuvälineeksi, ansaitsee kaiken pahan mitä niskaan tippuu. Jollei itse omista luottokorttia, neuvotellaan vanhempien tai kavereiden kanssa.

Luottokortille on järkeviä vaihtoehtojakin. Turvallisin tapa siirtää rahaa ulkomaille on käyttää ulkomaan maksumääräystä (International Money Order). Tällöin myyjä ilmoittaa pankkiyhteystietonsa ja asiakas maksaa suoraan myyjän tilille. Myyjästä riippuu se, pitääkö kopio kuitista lähettää vai riittääkö, että tullut maksumääräys näkyy saajan tilillä. Asiakas saa kuitenkin aina maksusta kuitin.

Hintaa ulkomaan maksumääräykselle kertyy pankista ja asioimistavasta (tiskillä vai netissä) riippuen 40 markasta 95 markkaan. Tiskillä pankit ottavat 70 markkaa siitä, että maksu on saajan tilillä kahden tai kolmen pankkipäivän päästä. Valuuttakurssina käytetään sitä, joka on voimassa maksumääräyksen käsittelyhetkellä.

Shekkishokki

Joillekin liikkeille kelpaa luottokortin lisäksi vain shekki. Tällöin voidaan käyttää joko varmennettua shekkiä tai Swift-shekkiä, eikä saajan tilinumeronkaan puuttuminen ole esteenä. Vastaanottajasta riittää täydellinen nimi ja osoite, ja pankki hoitaa loput. Swift-shekki on pankkien mukaan nopea ja edullinen tapa sekä pankille että asiakkaalle. Hintaa tulee vähintään 70 markkaa, jolloin rahat lähtevät jälleen kolmen pankkipäivän kuluessa ja kurssikin on käsittelypäivän mukainen. 125 markalla rahat lähtevät heti.

Jos pankki laittaa shekin postiin, hintaan lisätään vielä 50 markkaa. Ostopäätöstään katuvia rangaistaan 300 markalla, jos shekki halutaan jälkikäteen maksukieltoon eli perutaan. Tämä tapa sopii henkilö- ja yritysasiakkaille. Muista, että rahaa ei saa koskaan lähettää postissa.

On olemassa myös niin sanottuja Quick pay -firmoja, jotka lähettävät rahaa ympäri maailmaa. Tällöin saajan on oltava heidän asiakkaansa, muuten homma ei toimi. Kulut pyörivät 70 markan tuntumassa. Myös valuutanvaihtofirmat välittävät rahaa, mutta vain yksityishenkilöiden kesken.

Onko tullattavaa?

Kun on selvitty rahapolitiikasta ja tilaus on saatu tehtyä, alkaa jännääminen. Tuleeko paketti parin päivän päästä postiluukkuun vai nappaako aina tarkka tulliposti epäilyttävän paketin? Suosittu tapa on tilata peli lahjapakkauksessa, mutta tulli kyllä tietää tämän tempun.

Kun paketti jää tullin haaviin, tavarasta on maksettava tulli. Tulli voi kohota melkoiseksi, sillä tavaran arvon ja rahtikustannusten - eli postikulut Suomeen - yhteenlasketun summan päälle tulee 3,5 prosenttia. Ja jotta loppusumma huimaisi ja kotimaan myynti kannattaisi, tähän lisätään vielä 22 prosentin arvonlisävero. Eli 60 dollarin peliin (noin 400 markkaa) tulee yli satanen lisää kuluja, jos se jää tulliin. Alle 50 markan tullia ei peritä.

Melkoisella rahamäärällä varustautuneena voikin sitten suunnistaa kohti tullipostia. Se sijaitsee Helsinki-Vantaan lentokentän tuntumassa osoitteessa Rahtitie 1. Vaihtoehtoisesti paketti voidaan toimittaa myös lähimmälle eri puolella Suomea sijaitsevalle tullitoimipaikalle tai postihuolintaan. Postihuolinta tuo lisäkuluja vähintään pari sataa markkaa lisää.

Esimerkkejä

Verkkokauppoja emme ala sen kummemmin suositella, hakukoneella ja viestialueilla kyselemällä niitä löytyy.

Toimituksen pojat ovat käyttäneet EBWorldia, lähinnä tyhmyyksissään. Se ei myy kaikkia pelejä Amerikan ulkopuolelle ja mitä myy, postittaa vain kuriirilla, hintalisä 35 taalaa. Tällä hetkellä kamat tilataan Chips'n Bitsiltä (www.chipsbits.com). Sen hinnat ovat OK ja tavara on tullut perille alle kahdessa viikossa.

Kirjoitushetkellä Chips'n Bits kelpuuttaa luottokortit ja varmennetut shekit/maksumääräykset. Esimerkiksi yksi Baldur's Gate 2 maksaisi $42,95, plus Suomeen $2 per tilaus, $2 per lähetys ja $6 per postitus, eli kulut yhteensä 10 taalaa eli noin 360 markkaa ennen mahdollisia tulleja.

EBWorldissa (www.ebworld.com) Baldur's Gate maksaa $44,95, postitus Suomeen $35, maksu vain luottokortilla. Jenkki-Amazonissa peli maksaa $44.99, mutta se ei myy pelejä kuin Yhdysvaltoihin. Euro-Amazonista Baldur 2 maksaa 29,06 puntaa, mutta postimaksuineen ja arvonlisäveroineen pelille tulee lentopostissa hintaa 33,88 puntaa. Tulleja ei Suomessa tule.

Steel Beasts tilataan Shrapnel Gamesilta (www.shrapnelgames.com). Se hyväksyy luottokorttien lisäksi shekin ja maksumääräyksen. Peli maksaa $39,95 plus postikulut $19 ennen mahdollisia tulleja.

Battlefront (www.battlefront.com), josta Combat Mission tilataan, hyväksyy luottokortit sekä shekit/maksumääräykset. Peli maksaa $35 ja $10 postitus, ei palautusoikeutta.

Lisää aiheesta