Tomb Raider Underworld: Beneath the Ashes & Lara's Shadow (Xbox 360) – Lataa ja varmista

Ladattavat lisäosat jatkavat Tomb Raider Underworldin tarinaa parin illan verran. Herkut ovat Xbox 360:n yksinoikeutta, mutta pleikkadudexet eivät menetä paljon.

Xbox 360:n Tomb Raider Underworld (Pelit 12/08, 84 p) on laajentunut kahdella Liven kauppapaikalta ladattavalla lisäosalla. Ensin ilmestynyt Beneath the Ashes sijoittuu palaneen Croftin kartanon kellariin ja Lara’s Shadow kertoo pahan kaksoisolennottaren tarinan.

Los tuhkos lökerös

Beneath the Ashes -miniseikkailu antaa Laralle uudet vaatteet ja päämäärän. Kadoksissa on mystinen reliikki, jolla voi hallita epäkuolleita. Isukilta jääneiden vihjeiden perusteella artefakti löytyy poroksi palaneen kartanon alta.

Pukisinko luolastoretkelle Laralle bikinit vai jotain lämpimämpää? Otan mörköjen varalle uzin ja peruspaukkuraudat. Koska kellarissa on vähän hämärää, nappaan mukaan taskulampun ja tarttumakoukun. Koukku onkin hyvä valinta, sillä matka etenee köyden varassa usein.

Lepakoiden ja hämähäkkien seassa vaeltaa muutama epäkuollut ritari, mutta seikkailun pääpaino on pikkunokkelien ongelmin ratkonnassa ja veret seisauttavassa akrobatiassa. Samoja huoneita hyödynnetään (lue: kierrätetään) pariin kertaan, mutta ihan sujuvasti ilman rahastuksen tuntua. Teknisesti seikkailu ei eroa emopelin vastaavasta mitenkään, joten tutut kameraongelmat nostavat ajoittain rumaa päätään.

Kympin panoksella saa noin kaksi tuntia viihdettä. Vaikka emopelissä hinnan suhde pituuteen on suunnilleen sama, torsoksi jäänyt tarina harmittaa. Yleensä tuhkasta nousee feeniks, mutta tällä kertaa Laran juoksu jää lyhyeksi kuin kanan lento.

Pelko seuraa varjoain

Lara’s Shadow tuo seikkailuun kokonaan uuden näkökulman. Päähenkilönä loikkii Laran sijasta doppelgänger tiukoissa nahkavetimissä. Natlan luoman kaksoisolennon tarkoituksena oli tappaa Lara, ja tarina jatkuu siitä, mihin se Underworldin lopussa jäi. Doppelgänger saa tehtäväkseen pelastaa kärähtänyt emäntänsä ja käynnistää elinvoimat palauttava kone.

Laran kaksoisolento on jytäkkä mimmi. Lisäksi doppelgängerillä on ässänä hihassa varjovoima, joka toimii melkein kuin Max Paynen ajanhidastus, mutta tekee väkivahvan tytsyn iskuista vieläkin mojovampia. Varjovoimaa tarvitaan myös sortuvilla seinillä kiipeämiseen, mutta silloinkin täytyy toimia nopeasti, sillä voima hupenee nopeasti.

Piristävästä ideasta huolimatta doppelgängerilla seikkailu alkaa toistaa puuduttavasti samaa kaavaa. Ensin loikitaan hidastettuna jyrkänteillä, aktivoidaan vipu ja kiivetään lopuksi tasanteelle mättämään vastustajia turpaan. Vaihteluksi voi ammuskella ötöjä päin näköä, mutta ponnettomat reukut eivät juuri tee vahinkoa.

Lamauttava isku motivaatiokeskukseen annetaan, kun sama kenttä juostaan astetta vaikeampana toiseen kertaan läpi. Loppupuolella lukuisat äkkikuolemat syövät miestä, eikä siihen auta edes triplasateenvarjohidastus. Kuolemiseen kun riittää pienikin hipaisu joka puolella lentelevään siniseen litkuun.

Doppelgänger on hahmona hauska, mutta puuduttava samojen ansapaikkojen uudelleen jauhaminen tekee pelaamisesta tympeää. Kestoa seikkailulla on totutusti vain pari tuntia, mikä on tässä tapauksessa helpotus. Voi kunpa olisin saanut koluta alkuperäisen Underworldin läpi doppelgängerinä, mutta valitettavasti ideaani ei tueta.

Ostaako vai ei

Jos osista pitäisi valita vain toinen, valintani olisi Beneath the Ashes, mutta harmittavasti se loppuu kuin seinään ja vihjaa, että tarina jatkuu Lara’s Shadow’ssa. Hyvästä juonen laajennuksesta huolimatta Lara’s Shadow kaatuu puolestaan kaavamaiseen suorittamiseen ilman puzzlettelun häivääkään.

Molemmat osat hankkimalla levytilaa kuluu yhteensä reilut pari gigaa ja kukkaro kevenee noin kahdella kympillä. Vastineeksi saa nelisen tuntia mukiinmenevää Tomb Raider -viihdettä ja pari uutta rättiä Laran vaatekaappiin. Vaikka kuinka järkeilin, ettei pikkurahalla voi saada täysimittaista toimintaseikkailua, tunsin oloni pettyneeksi.

69