Trials HD (Xbox 360)

Mikä erottaa kokeneet pelimiehet pojista? Se, että kun veteraani istuu kylmän viileästi paikallaan, aloittelija huojuu padin mukana joka suuntaan. Tai näin se on mennyt tähän päivään saakka: Trials HD sai minut heilumaan ja hötkymään lailla töyhtönyypän, kun yritin puskea motskariani eteenpäin kiperällä trial-kikkailuradalla puhtaalla tahdonvoimalla.

Poikkeuksellisen syvää eläytymistä edistetään äärimmäisen yksinkertaisilla kontrolleilla: hanan ja jarru/pakin lisäksi säädetään vain kuskin asentoa eteen- tai taaksepäin. Motskaria ei ohjata lainkaan sivusuunnassa, mutta silti suorituksissa on loputtomasti viilauspotentiaalia.

Junnausmotivaatio buustataan tappiin vertaamalla aikoja kutkuttavasti suoraan kaverilistan heppuihin liian hyvien maailmanennätysten sijaan. Uusien ratojen korkkaaminen viivästyi monta kertaa, kun juutuin viilaamaan vanhoja aikoja (kiitos vaan, Ari) – pitäähän minun nyt olla kaveriporukan paras. Tai ainakin yrittää.

Pidin eniten nopeista ja äärimmäisen ilmavista alkupään hyppyradoista, joissa meininki ei ole vielä millintarkkaa asennon viilaamista. Loppupään kentissä halusin jo tietää, ketä sadistia niistä saan kiittää. Hard- ja extreme-vaikeustasoilla paremman ajan tavoittelu ei kiinnosta, maaliin pääsyn jälkeen mielen täyttää ”Ei enää koskaan tätä rataa!” -helpotus.

Trials HD osoittaa suuruutensa selkeimmin sillä, että mokaaminen on viihdyttävää. Jos ei muuta, niin ainakin nätimpi osapuoli jaksoi nauraa. Räkäisesti. Päälleen, selälleen ja ties miten päin hupaisasti mätkähtävä ukko pitää huolen siitä, että huumori kestää vielä kirjaimellisesti parisataa uusintayritystä per rata. Mutkikkaimmiksi paikoiksi osoittautuivat jyrkät nousut, joissa on renkaan mentäviä koloja ja pystysuoria pätkiä. Pätevä ja johdonmukainen fysiikka pitää onneksi huolen siitä, että uusi yritys ei jää pelkästään tuurin varaan.

Trials HD on yritän vielä kerran kello kolme aamuyöllä -pelien äiti, isä ja kummisetä. Tästä ei lyhytjänteinen, mutta siitä huolimatta pitkäikäinen viihde juuri parane. Trials HD on erittäin addiktiivinen kokemus: radat on ensin pakko päästä läpi ja sen jälkeen ne on pakko päästä läpi paremmin kuin kaverit.

93