Kasariaikojen Ghosts 'N Goblins -toimintaloikinnat olivat kolikkopeleinä aikansa lapsia, lyhyitä ja todella vaikeita. Tieto jatko-osasta herätti innon lisäksi epäilyn idean toimivuudesta nykypäivänä. Onneksi epäilevät Tuukat ja Tuomaat olivat väärässä, sillä Ultimate Ghosts 'N Goblins pelittää edelleen.
Saatana vie Arthurin prinsessan, joten perään on lähdettävä. Hautausmaalta Tuonelaan vievän pelastusretken jarruina pomppivat isommat ja pienemmät perkeleet. Meno on perinteistä sivulta kuvattua tasoloikkaa, jossa kosketus vampyyriin tappaa eikä automaattitähtäystä ole, vaan tikari lentää tarkasti nenän näyttämään suuntaan.
Arthurin olemus on vanha tuttu. Parrakkaan metallimiehen perusseisonta on leveä haara-asento. Loikat ja juoksu on tehty alkuperäiselle uskollisesti eli liioitellen, animaatiota säästäen ja koomisuudesta tinkimättä.
Pelastusretkelle kannattaa lähteä nöyrin mielin aloittelijatasolla, sillä kulttuurishokki voi muuten käydä liian kovaksi. Kovimmassa vaikeustasossa HC-Arthur kupsahtaa jo kahden osuman jälkeen ja joutuu kuoltuaan kentän alkuun. Ultimatea pelatessa ärräpäät lentävät ja otsasuoni sykkii pelin kyykyttäessä pelaajaa, mutta onnistuminen tuntuu sitäkin makeammalta. Palkitsevuus syntyy taitojen kehityksestä ja onnistumisen tunteesta, ei tarinankuljetuksesta, välianimaatioista tai muista ulkopelillisistä arvoista.
Nykypelaajan kauhuksi Arthur ajautuu lähes mahdottomiin tilanteisiin, joissa vihollisia on ympärillä liikaa ja ainoa ulospääsypaikka vilahti ohi sekunti sitten. Onneksi nyky-Arthur kestää useita osumia eikä männävuosien tapaan enää kaadu kahdesta iskusta. Lisäksi uusia osuman imeviä haarniskoja löytyy riittävän usein, ja mikä tärkeintä, kuoleman jälkeen pääsee jatkamaan samasta paikasta. Game Overin jälkeen voi jatkaa kentän alusta tai tallentaa tilanteen.
Ghosts ’N Goblinsista pitää, koska se on niin perinteisen tinkimätön. Siksi annan myös osan pelaajan kiusaamisesta anteeksi. Ultimate Ghosts ’N Goblins on onnistunutta kaksiulotteista toimintaa, jota nykyään näkee liian harvoin. Ultimate pelin nimessä on liioittelua, mutta Japanissa sen tilalla ollut Extreme osuu nappiin.
***** (viisi tähteä)