Valkyrie Profile: Lenneth (PSP) – Valhallan valkyyrit

Alle kymmenen vuoden ikäiset videopelit ovat harvoin arvokkaita keräilyharvinaisuuksia, mutta PSOnelle vuonna 2000 ilmestyneen Valkyrie Profilen alkuperäinen jenkkiversio on haluttua tavaraa. Syy koviin eBay-hintoihin on yksinkertainen: painos oli äärettömän pieni. PSP:n Valkyrie Profile: Lenneth tuo Square-Enixin erikoisen rooliseikkailun taas suuren yleisön saataville.

Nimen luomat mielikuvat lunastetaan vain osittain. Valkyrie Profilen tarina kietoutuu viikinkimytologiaan, mutta aihepiiriä käsitellään japanilaiseen tyyliin kevyen huolettomasti. Teema jää ohueksi nimien pudotteluksi, sillä maailma on puhdasta animefantasiaa. Tarinan sankaritar on valkyyri Lenneth, joka kerää soturien sieluja ragnarokia varten.

Korkeahko ikäraja selittyy rankoilla juonenkäänteillä, sillä jokaisen Lennethin huostaan päätyvän soturin kuolemaan johtavat tapahtumat kerrotaan sievistelemättä. Lenneth ei passita kokemattomia sankarivainajia Valhallaan noin vain. Soturit koulutetaan ylevän tehtävän arvoisiksi Midgardia kiusaavia pahiksia rökittämällä. Kun taistelija on tarpeeksi kokenut, Lenneth lähettää hänet Valhallaan ja ottaa uuden hepun treenirinkiin.

Tarina jakautuu kappaleisiin, joissa on 24 jaksoa. Kaikki tapahtumat, vaikka kaupungissa tai luolastossa vierailu, kuluttavat muutaman jakson. Jokaisessa kappaleessa Lennun kannattaa postittaa Valhallaan ainakin yksi soturi. Jos minimitavoite ei täyty, Freya nuhtelee valkyyria, ja huono loppu hiipii askeleen lähemmäs. Ovelan lähetysjipon ansiosta touhuun tulee tiukkaa pohdittavaa, kenet tiimiläisistä raaskin lähettää pois ja milloin?

Lenneth lampsii Midgardin asutuskeskuksissa piristävän omalaatuisesti. Maisemat ovat kaksiulotteisia piirroksia, joissa tallustellaan vain oikealle tai vasemmalle. Erikseen merkityissä avainkohdissa saa liikkua syvyyssuunnassakin, joten kaupungit ja luolat eivät ole pelkkiä janoja vaan kunnon sokkeloita. Luolastoissa ja muissa monsterisumpuissa rypeminen muistuttaa toisinaan täysipainoista tasoloikkaa, joissa uhkia väistellään pomppimalla.

Maastossa vaeltavia vihollisryhmiä ei ole pakko kohdata taistelutantereella. Hitaista lyllertäjistä pääsee ohi nopealla syöksyllä tai loikalla. Mukavan toimintapainotteinen taistelusysteemi on puoliksi tosiaikainen. Omalla vuorolla painetaan sankaria vastaavaa namiskaa, jolloin soturi tekee kykyjensä mukaisen hyökkäyksen. Iskuja mäiskitään melkein samaan aikaan, sopivaan tahtiin peräkanaa tai täysin erillisinä. Jokaiselle tyylille ja niiden yhdistelmille on aikansa ja paikkansa. Kätevät vastaiskut vaativat tarkkaa ajoitusta.

Valkyrie Profile: Lenneth on miellyttävän erikoisista paloista kasattu kiinnostava rooliseikkailu. Persoonallisessa pelissä muinaisia mytologioita runnotaan muottiin kuitenkin sen verran suurpiirteisesti, että taustatarinan suuret linjaukset eivät motivoi kovin pitkään.

50