Virtua Tennis 3 (PS3) – Palloralli

Huipputennis vaatii rautaista kuntoa ja terävää pallosilmää. Laiskojen sohvapotaattien onneksi virtuaalitennis edellyttää vain pelisilmää eikä sitäkään mahdottomia määriä.

Urheilulajit ovat pelifirmojen markkinointiosastoille vaivattomia kohteita: laitetaan huippu-urheilija paketin kanteen ja naapurin mummokin ymmärtää heti, missä mennään. Suureelliset selitykset ja visioiden maalailut ovat tarpeettomia. Tennis päästää pelisuunnittelijankin poikkeuksellisen helpolla, sillä säännöt kuuluvat yleissivistykseen. Pallo tintataan mailalla verkon yli vastustajan kenttäpäädyn rajojen sisäpuolelle.

Ongelmia aiheuttaa taitava vastustaja, joka palauttaa pahuksen pallon. Pallorallin voittoa tavoitellaan vaihtelevilla lyönneillä ja nokkelalla sijoittumisella. Virtua Tenniksen iskuvalikoima käyttää vain kolmea näppäintä. Erikoislyöntejä ei ole yhtä paljon kuin Top Spinissa, mutta ei Top Spinkään niitä kaikkia kaivannut.

Yläkierteinen nopea perusisku hoitaa useimmat tilanteet, jos se sijoitetaan vastakkaiseen kulmaan. Löysä, mutta tarkka slaissi sopii rytminmuutoksiin ja alakierteisellä roikulla ohitetaan varomattomasti verkolle rynnännyt pelaaja. Lyönnin voimakkuus riippuu vastustajan palautuksen laadusta ja omasta sijainnista. Jos pelaaja ei ehdi palloon kunnolla, palauksesta tulee hidas ja korkea löpsy – ihanteellinen paikka suoraan pallon alta tintatulle pommille. Yllättävä pysäytyslyönti etukenttään on slaissin tähtäys taaksepäin -variaatio.

Mitä aikaisemmin lyöntinamiska liimataan pohjaan, sitä voimakkaampi iskusta tulee. Tinttausta ei saa ladata juostessa, joten pelin lukeminen ja tilanteeseen sopiva sijoittuminen ovat tärkeitä taitoja. Pelkkä reagointi ei riitä pidemmän päälle, sillä lyönti tähdätään samalla, kun siihen kerätään ruutia. Jos lyöntipaikalle ehtii vain nippa nappa, palautuksen teho ja tarkkuus kärsivät.

Virtua Tennis 3 on arcademaisempi kokemus kuin Top Spin 2, sillä lyöntien vastaanotto onnistuu laajemmalta alueelta ja ajoitus ei ole yhtä tarkkaa. Virtuaalipelaaja sukeltaa palloon puoliautomaattisesti likimain puolen kentän päästä, jos nappia vain painaa ajoissa. Systeemin ansiosta monet pallorallit venyvät hupaisiin pituuksiin, jos kumpikaan pelaajista ei pyri aggressiivisiin ratkaisuihin. Kun reilu vastaanotto naitetaan Top Spiniä selkeämpiin kontrolleihin, Virtua Tennis 3 sopii kilpailijaansa paremmin satunnaisille sunnuntailätkijöille.

Doomipeikot lähikuvissa

Pelaajat näyttävät kaukaa hyviltä, mikä sinänsä riittää jo pitkälle. Uusintojen lähikuvissa lisensoiduista urheilijoista paljastuu nukkemaisia piirteitä, kuten muovimaisesti kiiltävä iho ja jäykät kasvot. Kuuluisuuksien, kuten Venus Williamsin ja Martina Hingisin tunnistamisessa ei kuitenkaan ole vaikeuksia. Virtuaaliurheilijat pelaavat viihdyttävästi, tasaisesti kiristyvää, mutta ei täysin virheetöntä peliä.

Pitkässä uramoodissa tennistähden ominaisuuksia parannetaan minipelejä jauhamalla. Runsaan kymmenen minipelin joukkoon mahtuu useita lystikkäitä virityksiä, kuten tenniskeilaus ja -curling. Yllättävän runsasta toistoa kestävät minipelit esiintyvät päävalikossa moninpeliversioina. Urheilusankarin treenausta jatketaan kätevässä akatemiassa, joka opettaa Segan tenniksestä kaiken olennaisen.

Uran kaikki vastustajat ovat nimimiehiä tai -naisia, mikä tuntuu etenkin alkuvaiheessa vähän hassulta. Tuntemattomien pelimiesten ja -naisten puute kummastuttaa varsinkin satelliittiturnauksia kiertäessä, kun puulaakiporukassakin vastaan asettuu nimiä tennismaailman huipulta.

Urapeliä varten Virtua Tennis 3:ssa on hahmoeditori oman pelaajan luomiseen. Alter egon ulkomuotoa ei rukata kovin pikkutarkasti. Pituutta ja painoa lukuun ottamatta yksityiskohdat valitaan suhteellisen rajallisista valmiista vaihtoehdoista. En tosin edes kaivannut kallonmuotojen ynnä muiden turhakkeiden nypläämistä.

Muut vaihtoehdot pallon mättämiseen ovat yksittäinen ottelu, turnaus ja nelinpeli. Virtua Tennis 3:sta vaivaa sama juttu kuin monia muitakin ensimmäinen aallon PS3-pelejä: nettimatsit loistavat poissaolollaan.

Jos uudet minipelit sivuutetaan, Virtua Tennis 3 parantaa edeltäjäänsä lähinnä ulkoisesti. Virtuaalitenniksen tuorein painos kiilaa kuitenkin aivan Top Spinin tuntumaan. Se häviää jaetun paalupaikan vain nettipelin mitalla. Molemmat tennikset ovat joka tapauksessa laatuviihdettä ja osuu valinta kumpaan tahansa, se osuu oikeaan vaihtoehtoon.

88