Voi torstai! - Trekkiparodiaa suomalaisittain

Lupsakkaa mansea vääntävä kapteeni Pirk CPP Potkustartin kannella johtamassa eeppistä avaruustaistelua Earthforcen Omega-luokan hävittäjiä vastaan? Telkkarissa? Onko koko Babylon vitosen CGI-tiimi viettänyt happobileitä Trekin lavastemiesten kanssa?

Ei, vaan vielä pahempaa. Vastuussa on supisuomalaisen Star Wreckin isä, poika ja pyhä henki Samuli Torssonen, joka aloitti kotomaan pienissä piireissä hyvin tunnetut trekkiparodiat kymmenisen vuotta sitten.

Vaatimattomista, mutta viehättävistä South Park -luokan kökkötietokoneanimaatioista on kuudennessa osassa kehittynyt kokopitkä näytelmäelokuva, jonka rendattujen avaruustaistelujen ei tarvitse kalveta lainkaan suurilla seteleillä tehtyjen irvailun kohteidensa rinnalla.

In the Beginning

Trekkienä Samuli jäi Khanin vihan jälkeen monien tavoin odottamaan kieli pitkällä kolmososaa, joka ei koskaan päässyt Suomen teattereihin asti. Kun video viimein tuli, se ei aivan täyttänyt tulevan elokuvataiteilijan odotuksia. Joten hän päätti tehdä oman Search for Spockin.

Kyseessä oli Samulin ensimmäinen animaatio ja sitä seurasi kourallinen lisää. Animaatiot olivat miehen omien sanojen mukaan kuitenkin vain tekosyitä animoitujen avaruustaistelujen tekemiseen. Juonet, jos niitä sellaisiksi voi sanoa, pysyivät enemmän tai vähemmän samoilla linjoilla, mutta grafiikka kehittyi hyvää tahtia. Ensimmäiset osat oli nysvätty Deluxe Paintilla, mutta jo Star Trek X:ssä oli siirrytty alkeelliseen 3D-grafiikkaan erinäisistä peleistä "lainattuine" erikoistehosteineen.

Efektipuoli parani, mutta kässärissä oltiin heikoilla. Koska ihan vakavallakin naamalla väännetyistä Trekeistä tuli ymmärrettävistä syistä enemmän tai vähemmän koomisia, Samuli huomasi ajautuvansa trekkikokeilujen lomassa huumorimiellä aloitettuun Star Wreck -projektiin.

"Eihän kukaan kuitenkaan voi ikinä ottaa tosissaan suomeksi puhuttua Star Trekiä", toteaa Samuli. "Itse asiassa yksi isoimmista vitseistä koko Wreckissä on, että tyypit trekkiunivormuissa puhuu suomea." Ja totta mooses, vaikka dialogi joskus tökkiikin tahattomasti, on herkuttelu suomen kielen ja trekkispeakin kohtaamisesta ilmeistä perussuomalaisen kuivan huumorin tapaan haudanvakavalla naamalla väännettyine tuikuttimineen ja valopalloineen.

Aimo osa Wreckin koulupoikahuumorista hassuine miehistön nimenväännöksineen oli alun perinkin tahattoman koomista, mutta löyhästi First Contactiin perustuva Wreck V toi mukanaan aivan uuden tahattoman komiikan ulottuvuuden: näyttelijät. Samulin nyt jo vaikuttavilla CGI-taidoilla, sinisestä lakanasta improvisoidulla bluescreenillä ja sekalaisella näyttelijöiden hörhökaartilla varustautuneena kundit tehtailivat varsin vaikuttavan parodian First Contactista.

Kapteeni Pirk, komentajakapteeni Info ja komentaja Dwarf seuraavat borgeja nykypäivän Maahan, jossa he täkäläisen rokkistaran Jeff Cochbranen auliilla avustuksella estävät konehemmojen maailmanvalloituksen aikeet. Mutta voi Fagerholm! CPP Potkustartti on päreinä ja sankarit ovat nalkissa vuosituhannen vaihteen Maassa. Hyvä sauma jatko-osalle!

In the Pirkinning

Neljän vuoden odottelun jälkeen In the Pirkinning on pikkuhiljaa valmistumassa. Pirk (Samuli) uskollisena tukenaan Info (Antti Satama) ja Dwarf (Timo Vuorensola, joka myös ohjaa) kehittävät sekopäisen suunnitelman P-liiton perustamiseksi ja Maan tulevaisuuden pelastamiseksi.

Tavalla tai toisella kuvioissa on mukana Venäjän mafia ja lopun massiivisessa avaruustaistelussa toisesta hyvin tutusta scifisarjasta reväistyt Baabel-13:n joukot.

"Sotkimme Babylon vitosen tähän, koska ainakin Suomessa näyttää olevan nokkapokkaa trekkieiden ja B5-fanien välillä, joten päätimme vähän irvailla sen kustannuksella", kertoo Samuli. "Pääasiassa Wreck kutonen on kuitenkin trekkiparodiaa."

Irvailua tai ei, CGI-animaatioissa ei ole mitään nauramisen aihetta. Samuli on Lightwavella, After Effectsillä ja Premierellä loihtinut ruudulle raskaan sarjan tehostemyllytystä, joka pistää ihmettelemään miksei mies ole jo töissä Hollywoodissa tai vähintäänkin peliteollisuudessa. "Ehkä kiinnostavampaa olisi kuitenkin tuottaa ihan suomalaista scifisarjaa", toteaa Samuli.

Lyhyen teaserin perusteella näyttelytyökin on kypsynyt lähinnä itseironiseksi ja rikkoo tahattoman komiikan rajat. Uusista tuttavuuksista Baabel-13:n meuhkaava kommodori Joni Sherrypie (Atte Joutsen) ja sarkastinen ja ah, niin jäätävän sexy komentajakapteeni Susanna Ivanovitsa (Satu Heliö) vaikuttavat erityisen lupaavilta nauruhermojen kutkuttajilta. Pidempi traileri on luvassa kevään aikana.

On screen!

Koska In the Pirkinning on kokoillan elokuva ja siihen on laitettu aivan liikaa verta, hikeä ja kyyneliä, jotta kuvanlaadun voisi antaa kärsiä, sitä ei julkaista aiempien osien tapaan ensi-iltana netissä. Raina laitetaan 16x9 DVD-formaatissa kiekoille ja toivotaan, että jokin jakelukanava löytyisi. Samuli on panostanut Wreck kutoseen ihan rahalla henkilökohtaisesti kolmisenkymmentä tonnia. Olisi kohtuullista, jos jatko-osien tekoa ajatellen porukka saisi muutakin kuin lämmintä kättä ja selkääntaputuksia ponnisteluistaan.

Tekijänoikeudet ovat aina harmaa alue kun tekee parodiaa, jossa käytetään irvailun kohteen alusmalleja ja osittain muuta teeveestä tuttua rekvisiittaa. Tosin jo Wreck kuutosessa alusten sisätilojen CGI-lavasteet ovat ehtaa made in Finlandia. Eikä mestarillisesti SuperSoakereista ja vastaavista rustatuista futuristisista pyssyköistä pitäisi olla ainakaan Paramountilla valittamista.

Tähän mennessä ainoa yksiselitteinen tekijänoikeusrikkomus on ollut alkuperäisen Trekin musiikin käyttö, eikä tätä huolta enää ole. Wreck kuutosen musiikki on alkuperäiskamaa, joten ei pitäisi olla mitään estettä sen julkiseen levitykseen. Näin pienenä vinkkinä potentiaalisille julkaisijoille.

Kaikki tämä on toteutettu puhtaalla suomalaisella sisulla, Ikaalisten ammattikorkeakoulun tuella laitteiden ja tilojen osalta ja ystävien ja sukulaisten avuliaisuudella ja innokkuudella. Ja tietysti roppakaupalla lahjakkuutta ja huumorimieltä.

Suuntaa aliavaruuskeilaimesi osoitteeseen:

http://starwreck.peliportti.net

Lisätietoja, historiaa ja tietenkin kaikki aiemmat Wreckin osat vapaasti imutettavissa.

Lisää aiheesta