Worms 4: Mayhem (PS2, PC, Xbox) – Matomättö

Mitä yhteistä on Sleepy Sleepersillä ja englantilaisella Team 17:lla? Liero Valtonen.

Worms 4: Mayhem on pitkään jatkuneen matosaagan uusin tulokas. Pelimekaniikaltaan epäonnistunut Forts Under Siege on lakaistu maton alle, sarja jatkaa Worms 3D:n viitoittamaa tietä. Kun mikään ei ole rikki, Team 17 vain virittää matomoottoria entistä pelattavampaan suuntaan.

Ummikolle matopelistä tulee mieleen vain vanha Nokian kännykkä. Jahka selittää, että Worms on hidastempoinen vuoropohjainen taistelupeli, jossa matojoukkueet liiskaavat toisiaan muhjuksi, kaveri ei välttämättä raasta padia väkisin itselleen. Humoristiset madot ja totaalisen poskettomat aseet yhdistettynä sujuvaan pelattavuuteen kääntävät epäilevän pään nopeammin kuin Hypno-toad. Jopa niin tehokkaasti, että parin session jälkeen padi on hakattava rautakangella irti matoihin hurahtaneen kaverin hyppysistä.

Matojen kanssa voi puuhastella yksinkin, mutta pelin sielu on kimppakivassa, johon voi osallistua neljä osanottajaa. Multitapia ei vieläkään tueta, vaan padi kiertää ringissä hikisestä kädestä toiseen, mikä varsinkin kesähelteillä aiheutti nurinaa.

Moninpelivalikoimassa on erilaisia sääntömuutoksia patsaan puolustamisesta kaikkien vihollisten liiskaamiseen. Valitsipa minkä pelityypin tahansa, matojen lahtaaminen ja kaverin nöyryyttäminen on aina yhtä hauskaa. Tappotyylistä ei jaeta pisteitä, mutta respectiä toveriporukassa sitäkin enemmän.

This is hjumor

Pöhkö asearsenaali on kutakuinkin ennallaan. Sinko, pyhä käsikranaatti, bamahtava banaani ja mosahtava mummo ovat saaneet rinnalleen muun muassa kauan kaivatun kiikarikiväärin ja taivaalta putoavan lehmäsateen. Jos nämä eivät riitä, omia vänkiä aseita voi suunnitella yhdistelemällä erilaisia komponentteja tavalla, jota insinöörikin kadehtisi. Worms 4 on todellinen näpertelijän taivas. Matojen ulkonäön voi askarrella mieleisekseen, lisäksi niistä voi rakennella erilaisia tiimejä ja luoda uusia pelityylejä.

Käyttöliittymä on intuitiivinen ja tarvittaessa pieni tutoriaali opastaa erilaisten vempainten käytössä. Etäisyyksien hahmottaminen kolmiulotteisessa maastossa on välillä vaikeaa, mutta onneksi kameraa voi panoroida joka suuntaan ja myös ylhäältä alas tiirailu onnistuu. Pahimpia paikkoja ovat sokkeloiset rakennukset, joissa kuvakulma ajoittain sekoilee.

Madonluvut

Pääosin valituksen aiheet ovat tuttuja. PS2:n nettiä ei tueta, automaattikamera hukkaa välillä hienoimmat kosahdukset eikä uusintoja parhaista teurastuksista näytetä. Näiden lisäksi oman ärsytyslistan kärkipäähän nousi matojen kankea hyppiminen.

Kohtalaisen tyhmää konetta vastaan taistelu tarinatilassa on pakollinen paha, koska kassaan kerätään tarinapelissä mammonaa. Rahalla saa uusia moninpelikenttiä ja muuta kivaa. Skenaariot on pääosin suunniteltu hyvin, joskaan aivan kaikkea näkyvää ei saa tuhottua. Itse tykästyin western-henkiseen miljööseen, johon kaksintaistelut ja muu aseiden räiskyttely sopivat sujuvasti.

Grafiikat eivät ole kehittyneet ratkaisevasti sitten 3D:n, mutta yleinen ilme on himpun verran selkeämpi. Laajakuvatelkkareiden omistajat saavat turhaan hiplata vastaanottimiaan, wideworm-moodia ei ole vieläkään. Matojen puhe on yhdistelmä hilpeän kuuloista diibadaa-siansaksaa ja sekalaisia huudahduksia kuolon yllättäessä.

Nautinnon maksimoimiseksi Worms 4 vaatii ehdottomasti kavereita. Pelaajamäärän rajoittaminen neljään kummastutti aluksi, mutta kun omaa vuoroaan sai aikansa odottaa, rajoitus tuntui järkevältä. Sen sijaan nettipelin puuttuminen on selvä miinus. Nurinoista huolimatta, Mayhem on bilepelien kunkku.

* * * * *

Matolaatikko

Worms 4 näyttää Xboxilla hieman silotellummalta kuin Pleikkarilla, mutta latausajat ovat samaa verkkaista tasoa. Pelattavuus on identtinen PS2-version kanssa niin hyvässä kuin pahassa. Hypyt ovat hankalia ja sama kameramies pyörii huiterissa kuvauspaikoilla. Xbox-version etu on Live-nettipeli, jonka avulla matosota laajenee kätevästi kansainväliseksi konfliktiksi.

Ari Kekkonen

86

* * * * *

Madot puuceessä

PC-matosota ei eroa PS2-versiosta muuten kuin sujuvan nettipelin ja nätimmän grafiikan ansiosta. Mayhem on selkeästi parempi kuin huonosti ideoitu Forts Under Siege, mutta edelleen kaipaan mahdollisuutta katsoa matojen kohtaloita uusintana.

Tuukka Grönholm

86

* * * * *

Päivitetty Wormografia

Worms (1994) Pelit 1/96, 85 pistettä

Worms: Reinforcements (1995) Pelit 5/96, 92 pistettä

Worms United (1996)

Worms: The Directors Cut (1997)

Worms 2 (1997) Pelit 10/97, 86 pistettä

Worms Pinball (1999)

Worms Armageddon (1999) Pelit 3/99, 87 pistettä

Worms World Party (2000) Pelit 6/01, 70 pistettä

Worms Blast (2002)

Worms 3D (2003) Pelit 12/03, 91 pistettä

Worms: Forts Under Siege! (2004) Pelit 12/04, 68 pistettä

Worms 4: Mayhem (2005)

84