WRC 6 - Oikeaan suuntaan piiru kerrallaan

Sääefektit jättävät toivomisen varaa.

Kuudes WRC ei vieläkään räjähdä kilotonnin voimalla, mutta jyrää viime vuoden tuhnun.

Ranskalaiselle Kylotonnille delegoitu vitos-WRC oli julkaisussa selkeästi kiireessä kyhätty buginen läjä, jonka meinasin murskata täysin heti alkumetreillä. Onneksi uusi tiimi oli tehnyt läksynsä (katson sinua, Milestone), ja rälläys saatiin kuin saatiinkin kursittua nopeasti pelattavaan kuntoon. 
Tiimin tuorein tekele onkin heti alusta lähtien paljon lupaavampi tuotos, mutta riittääkö se? 

 

Harppaus vuoteen 2006

Graafisesti on tultu hyvä matka, kiitos vanhan konsolisukupolven dumppaamisen. Erikoiskokeille (Special Chefs?_nn) on saatu kunnolla yksityiskohtia ja elävyyttä verrattuna edellisosan karuihin ränneihin. Ja tänä vuonna ihme on tapahtunut, Suomi näyttää Suomelta! Tosin, Neste-ralli näyttää jälleen liian itäiseltä, lisää peltoaukeata ja lehtimetsää, kiitos! Autotkin ovat kaunistuneet, mutta lähimmät kilpailijat vievät edelleen pidemmän korren viimeistelyssä. Auringonvalo näyttää edelleen hyvältä, mutta etenkin vesi- ja lumisade-efektit ovat lähes vuosikymmenen jäljessä. Suorituskyky tosin kiittää, FullHD:na ruutu päivittyi noin 120 kertaa ja 4K:na about 40 kertaa sekunnissa.
Kartturi on pantu vaihtoon. Nyt sen ääni miellyttää korvaa ja säätövaraakin on, aina yleisnuottien tarkkuudesta vaarakohtien ja neulansilmien nuottien yksityiskohtaisuuksiin. Valitettavasti repsikkaa vaivaa edelleen huono rytmitys, tuo virtuaalikarttureiden ammattitauti. Tuntuu aina yhtä mukavalta paahtaa toista sataa kaiteeseen jarrunuotin tullessa yli sata metriä myöhässä. Yleisäänimaailma on pantu isolla kädellä uusiksi, mutta edelleen kaipaisin röpötykseen lisää munaa.
Ajettavaa löytyy täyden rallikalenterin verran eli neljätoista kisaa, viisi EK:ta per skaba. Kilpailuissa ja erikoiskokeissa on riittävästi eroavaisuuksia pitämään ajamisen mielenkiintoisena, joskin kaipaisin lisää monttuja ja töyssyjä teihin, nykyisellään baanat ovat aivan liian sileitä. 
Mukana on sekä perinteinen maailmanmestaruusskaba että pakollinen uramoodi. Tylsää peruskaavaa noudattava ura ei vain napannut sitten yhtään, hitaalla juniorikalustolla puurtaminen on minun makuuni niin nähty. Miksei voisi vaihtoehtoisesti suoraan hypätä WRC2-luokkaan nimettömän hyväntekijämiljonäärin avustamana?
Kaluston suhteen ollaan lisenssin orjana, sillä mukana on kaiken kaikkiaan vain viisi eri WRC-rassia, neljä kakkosluokkalaista ja juniorisarjan virallinen Sitikka. Tosin, Toyota-miehen sydäntä lämmitti delsuna julkaistu Yaris WRC:n testiversio. Big Ben, ensi vuonna vähän lisää massia tiskiin ja pari klassikkokaaraa mukaan, jooko?

“Marko” -“...noh?” -“Me ajetaan kahtasataa Ouninpohjaa ilman pyyhkijöitä!” -“...”

Pito paranee

Milestonen WRC-tuotoksissa on, etenkin padiohjauksessa, aina mystisesti jotain pientä pielessä. Toisin kuin edeltäjänsä, Kylotonn on ilahduttavasti jo toisella yrittämällä osunut hyvin lähelle maalia. Rallitykin ohjastaminen on sopivan arcademaista, muttei kuitenkaan liian raidemaista. Sopiva tujaus realismia tuntuu esimerkiksi yli- ja aliohjautuvuutena, ja myöskin auton massa välittyy hyvin etenkin mutkissa. Rattiohjastus on pohjimmiltaan tunnokasta, mutta ainakin testiratilla käsille hakkaava tärinäpalaute pilaa kokemuksen tehokkaasti. Sääli, mutta toisaalta ei yllätä, sillä hyvä ohjaintuki on nykyään poikkeus eikä sääntö.
Vauriomallinnuksessa ollaan oikeilla jäljillä. Keskitasolla kaaran saa kietoa valotolpan ympärille useampaan kertaan menon katkeamatta, kun taas expertillä motti piiputtaa parista kunnon mällistä. Kulkupuoleen törmäykset kyllä vaikuttavat kunnolla, mutta kaipaisin auton alle taittuvia renkaita ynnä muita vaurioita, jotka vaikuttaisivat kunnolla ohjaukseen. Renkaiden puhkeaminen on kyllä mukana, mutten saanut kertaakaan kumeja rikki. Osumista hajoavaa tienvarsisälää on lisätty, vaan edelleenkin puuaidat ja heinäpaalit tuntuvat titaanivahvisteisilta.
Kimppakivana on tarjolla hot seat, jaettu ruutu sekä kahdeksan pelaajan nettipeli. Lisäksi mukana on viime vuoden tapaan yllättävän koukuttavat viikko- ja päivähaasteet. Lempparini on skaba, jossa kellon raksuttaessa ja tieltä ulkoillessa pisteet hupenivat, mutta lisäpojoja sai näyttävällä luistelulla. Itse moninpeli oli tuttua huttua, eli teknisesti toimivaa menoa harmittavan vähällä peliseuralla.
WRC-pelisarja on esikuvansa vanki. Nykytilassaan se ei ole tarpeeksi kiinnostava isoille pelitaloille, jolloin pikkulafkat yrittävät tehdä parhaansa rajallisella budjetilla. Kylotonnin kutonen on pienissä erissä hyvin maittavaa.  Ehkäpä ensi vuonna saamme sen oikeasti timanttisen lisenssirälläyksen, ensimmäistä kertaa sitten viime vuosikymmenen!

 

WRC 6

Arvosteltu: PC
Saatavilla: Xbox One, PS4
Kylotonn Racing Games/Big Ben Interactive
Versio: 1.02
Minimi: Intel Core i3/AMD Phenom II X2, 4GB RAM, Geforce GTX650/Radeon HD7750, 20GB kiintolevytilaa, Windows 7
Testattu: Intel 4,5GHz, 16GB RAM, Geforce GTX980Ti, Windows 10, Driving Force GT
Moninpeli: Hot seat/jaettu ruutu, internet 2–8 pelaajaa
Ikäraja: 3

76