WRC: FIA World Rally Championship

www.wrcthegame.com

No niin, Hirvonen, Latvala ja Räikkönen, antakaas kun setä näyttää.

Rallin maailmanmestaruussarjassa on yksi vika: Sébastien Loeb. Kukaan ei jaksa katsoa yhden miehen show’ta loputtomiin, varsinkaan, jos mies ei ole suomalainen.

Loeb ei ole rallin ainoa ongelma, sillä WRC-tason automerkkejä on vain kaksi ja niistä Citroën täysin ylivoimainen. Kun ralli muutetaan nolliksi ja ykkösiksi, kaikki ongelmat katoavat, sillä auto vastaan tie -asetelma on  yksinkertaisen viihdyttävä.

WRC: FIA World Rally Championship kattaa kaikki tärkeimmät kilpaluokat. Huipulla on tietysti WRC, mutta ura aloitetaan junioriluokan etuvetokauppakasseista (JWRC) ja väliin tungetaan tuotantoautoja muistuttavien N-ryhmäläisten (PWRC) ja Super 2000:n mittelöitä. Julkaisun tienoolla settiä täydennetään maksua vastaan ladattavilla B-ryhmän hirviöillä 80-luvulta. Rallirassien ajo-ominaisuuksissa tuntuu selkeästi moottorin teho, massa ja vetävien pyörien sijainti.

Ohjaus on suunniteltu alunperin rattia varten, mutta kaahailin padilla, koska en tykkää virallisesta boksiratista. Tattituntumalla vaikeustasoa kannattaa suosiolla ruuvata pari pykälää puolivälistä alaspäin, sillä suurpiirteinen ohjaus lisää etappiaikoihin armotta 5–10 sekuntia.

Kukaan ei ole täydellinen, ei edes Loeb, joten kaara ottaa ennemmin tai myöhemmin kipeää ulosajoista. Lämää tulee, mutta sitä tulee osumien kovuuteen nähden suhteellisen vähän, eikä kisa lopu kertalaakista koskaan. Kolarointi onneksi vaikeuttaa menestymistä, sillä renkaat, iskunvaimennus, ohjaus, moottori ja vaihteet kärsivät selvästi kyntämisestä. Jos vaurioita on tarpeeksi, huolto ei ehdi korjata kaikkea seuraavaan erikoiskokeeseen mennessä.

Pikaiset taipaleet

Vaikka vahinkoja sattuu, suoranainen ulosajaminen on yllättävän vaikeaa aggressiivisen palautuksen takia. Hyvä kun perä ehtii keikahtaa rotkoon tai keula kääntyä maataloa kohti, niin auto jo teleporttaa keskelle tietä. Tiukan palautuksen myötä kiviin ja muihin pikkuesteisiin osuminen on haitallisempaa kuin kymmenen volttia katon kautta kerien, koska auto ei edes ehdi osuma maahan, ennen kuin se on takaisin tiellä.

Kaikki 13 rallia jakautuvat kuuteen erikoiskokeeseen. Pätkät ovat ikävän lyhyitä rykäisyjä, sillä pisimmät ovat ohi alle viidessä minuutissa. Kaiken huipuksi etapit kootaan pääosin kahdesta risteytyvästä reitistä, jolloin jokaisella etapilla on tylsästi jotain edellisestä pätkästä tuttua. Kun on nähnyt yhden etapin, on nähnyt rallin kaikki etapit.

Visuaalinen ilme on arcademaisen mahtipontinen, sillä reitit pursuilevat siltoja, jyrkänteitä, rotkoja ja kanjoneita. Kaikki tekosyyt käytetään, joten Saksassa näkyy keskiaikainen linna, Meksikossa maya-pyramideja ja Bulgariassa akvedukti. Miljööt ovat vähän sinne päin -postikorttikoosteita. Sellaisia, mitä ulkopuoliset äkkiseltään ajattelevat paikallisten maisemien olevan, eivät sellaisia, mitä ne ralleissa oikeasti ovat. Paikoitellen näkymät ovat omituisen vaisuja, mutta keskeneräisyys menee ennakkokoodin piikkiin, sillä muun muassa Saksa, Wales ja Ruotsi ovat tyylikkäitä paikkoja.

Ennätystehtailu kaveriporukalla sujuu miellyttävissä merkeissä. Neljä pelaajaa voi ajaa yhdellä konsolilla vaikka koko mestaruussarjan läpi, jolloin kuskit paahtavat etapit läpi vuorotellen. Jos kamuista ei ole vastusta, netistä voi ladata maailman parhaimpien kuskien vetoja haamuautoina. Netissä vastustajien määrä nousee kuuteentoista.

WRC: FIA World Rally Championship on peruspätevä arcaderalli, joka ei yritä mitään uutta tai erikoista. Ajamisessa on menoa, meininkiä ja vaarallisia tilanteita, mutta simulaattoria pelistä ei saa ratilla vääntämälläkään.

Lisää aiheesta

  • Shogun 2: Total War

    Hjalliksen Diili ei ollut kaikkien aikojen työhönottohaastattelu. Se käytiin jo 1600-luvun Japanissa, jossa pyrittiin shoguniksi shogunin paikalle.

    Total War palaa Japaniin Shogun 2:ssa ja tuntuu tiukan teemansa ansiosta sarjan alkuaikojen erinomaiselta strategiapeliltä. Armeijan lisäksi…
  • Killzone 3

    www.killzone.com

    Helghast sai viimeksi ISA:n kädestä, mutta helghastilaiset tuntuvat olevan harvinaisen kovapäistä porukkaa, sillä scifisota jatkuu entistä rankempana Killzone 3:ssa.

    Killzonen avaruustaistelu jatkuu, vaikka Helghastin häikäilemätön diktaattori Visari ei enää väpätä.…
  • LittleBigPlanet 2

    Kun näytin LittleBigPlanetia kaverilleni, mies nauroi ensin hahmon nimelle, kunnes pääsi peliin käsiksi. Ääni loppui mutta hymy ei hyytynyt.

    Jo perinteet velvoittavat, että konsoli tarvitsee maskotikseen tasoloikkahahmon. PS3:lla roolin sai sympaattisen valloittava säkkipoika, jonka…